Pavel Felgenhauer: „Ceea ce fac avioanele rusești apropiindu-se ostentativ de cele NATO este huliganism aviatic”

In jos

Pavel Felgenhauer: „Ceea ce fac avioanele rusești apropiindu-se ostentativ de cele NATO este huliganism aviatic” Empty Pavel Felgenhauer: „Ceea ce fac avioanele rusești apropiindu-se ostentativ de cele NATO este huliganism aviatic”

Mesaj  VIO_ANA la data de Vin Apr 17, 2015 10:28 am

http://www.europalibera.org/content/article/26961993.html
„În acest moment, cel mai probabil scenariu de izbucnire a unei confruntări majore ține de pericolul coliziunii dintre două avioane.”

In declarațiile sale de ieri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite și pe aliaţii lor că ar încerca să domine lumea, iar ministrul rus al apărarii Serghei Şoigu vorbea si el, tot ieri, despre ameninţarea pe care o reprezinta pentru Rusia, Alianța Nord Atlantică și, în general, Occidentul. Dar Rusia este aceea care constituie o amenințare militară directă pentru securitatea europeană, este de părere expertul militar rus Pavel Felgenhauer, invitat al emisiunii „Față în față”, de la Radio Svoboda, moderată de Elena Rîkovțeva. Emisiunea a luat în dezbatere contextul în care avioane militare rusești încalcă tot mai des spațiul aerian al statelor membre UE și NATO, generând chiar incidente periculoase. Ca răspuns la aceste amenințări miniștrii Apărării ai statelor nordice au anunțat că se unesc în fața pericolului rusesc.

Pavel FelgenhauerPavel Felgenhauer
Pavel Felgenhauer: „Ceea ce fac avioanele rusești, apropiindu-se ostentativ de avioanele NATO, nu este altceva decât huliganism aviatic. Același lucru se referă și la recentul incident cu avionul militar american din Marea Neagră, când pilotul rus a trecut practic la o distanță de șase metri de avionul american. Piloții ruși creează în mod intenționat situații de accident. Iar un eventual accident aviatic însemnă pierderea ambelor avioane, pierderea echipajelor, și, mai mult, poate duce chiar la un război, în orice caz la o tensionare și o criză în relațiile dintre Rusia și SUA, dintre Rusia și NATO.

Incidentul din Marea Neagră nu este singurul, au fost multe de acest fel în ultimul timp. Avioanele noastre zboară acum foarte mult, aproape la fel de mult ca în perioada războiului rece. Între timp însă s-a mărit exponențial numărul de avioane civile. Iar piloții militari ruși acum zboară des în zona Canalului Britanic, a strâmtorii La-Manche, a Mării Baltice. Și acest lucru creează o amenințare permanentă. În momentul în care s-ar produce un accident în aer, un astfel de incident poate crește brusc tensiunea. Și, apropo, aceasta este acum cea mai probabilă situație care poate duce dacă nu la un război, cel puțin la un conflict armat între Rusia și NATO.

Și este un lucru foarte periculos. Dacă va fi vorba despre pierderea unui avion american, în mod sigur SUA vor aduce în Europa cele mai moderne avioane de luptă, vor însoți avioanele sale civile și în caz de nevoie vor doborî avioanele de luptă rusești, dacă acestea se vor apropia prea mult. Sau vor introduce sancțiuni cu mult mai dure, mergând de exemplu până la impunerea unui embargou la importul de petrol rusesc. Ne putem aștepta la orice într-o astfel de evoluție. Și în acest moment, cel mai probabil scenariu de izbucnire a unei confruntări majore ține nu de conflictul care se amplifică din Ucraina, ci de pericolul coliziunii dintre două avioane.

Aici problema mai constă și în faptul că aviatorii noștri nu sunt foarte profesioniști, au puține ore de zbor, pentru că în ultimii ani au zburat puțin, deși sunt destul de înaintați în vârstă. La începutul carierei lor, au avut puțină experiență și acest lucru își spune cuvântul. Acum, că au primit posibilitatea de a zbura mult, piloții au un gen de euforie, li se pare să sunt capabili de orice, că sunt niște ași, când, de fapt, au o pregătire mediocră. În plus, asupra lor fac presiuni și șefii, care le spun mereu că americanii trebuie puși la punct, că trebuie să-i arătăm Americii un pumn păros... Mai este și propaganda televizată oficială. Astfel, ei se simt liberi să o facă pe huliganii în aer, iar consecințele pot fi din cele mai dramatice, mergând până la un război direct”.

Europa Liberă: Să vă întreb și despre declarația comună a miniștrilor Apărării din țările nordice – Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca și Islanda -, care califică Rusia drept cea mai mare amenințare pentru securitatea Europei și se angajează să dezvolte legături mai puternice în domeniul apărării. Asta, în condițiile în care Finlanda și Suedia nu sunt membre ale NATO. Ce i-a motivat să facă această declarație?

Pavel Felgenhauer: „Incidentele cu intrarea avioanelor rusești din spațiile aeriene ale statelor europene sunt mult prea frecvente - și în Marea Baltică, și în Marea Norvegiană, și în Marea Nordului. În plus, un semnal foarte grav au fost și manevrele militare masive rusești în nord și în Marea Baltică, cu un caracter deschis de ofensivă și de amenințare pentru țările scandinave. La manevre au participat nu doar flota și aviația, dar au fost și operațiuni de desant pe peninsula Kola, lângă frontiera norvegiană, de asemenea au fost desantări pe Pământul Nou și arhipelagul Franz Josef. A fost evident că acest exercițiu de desant pe un teritoriu practic nelocuit a fost o pregătire pentru o posibilă debarcare a trupelor ruse în Norvegia, în partea de nord, și pentru ocuparea Islandei, care, în general, nu are forțe armate proprii. Acolo în perioada războiului rece era o bază militară americană, după care SUA s-au retras.

Pentru Rusia, în cazul escaladării situației și a izbucnirii unui conflict global este foarte importantă să ocupe acest perimetru pentru a apăra Marea Barenț și forțele strategice nucleare, care de acolo pot lansa rachete intercontinentale balistice cu focoasă nucleară către SUA. A ocupa aceste teritorii și, cel mai important, a nu permite forțelor NATO folosirea aeroporturilor din Islanda, Spitsbergen și din nordul Norvegiei este o sarcină foarte importantă pentru Rusia. Iar nordicii nu au acolo practic niciun fel de forțe armate”.

Europa Liberă: Oficiali de la Moscova de multe ori au acuzat NATO de faptul că Alianța se extinde și că a devenit o amenințare și o provocare la adresa Rusiei...

Pavel Felgenhauer: „Dacă e să vorbim despre regiunea baltică, acolo în NATO au intrat trei foste republici, plus Polonia. Ele au aderat la NATO pentru că și-au dorit acest lucru, nu au fost forțate de nimeni. Ele nu au acceptat garanțiile de securitate ale Rusiei, pentru că nu au încredere în Moscova. Și, după cum s-a văzut acum pe exemplul Ucrainei, în cazul căreia Rusia a semnat cel puțin două tratate internaționale – balticii au avut dreptate, pentru că angajamentele Rusiei nu înseamnă nimic. Iată de ce țările Baltice au considerat că singura lor apărare este să adere la NATO”.

Europa Liberă: Ce urmărește de fapt Putin în acest moment din punct de vedere militar, în raport cu Occidentul?

Pavel Felgenhauer: „Să nu admită ca Ucraina să se ducă către NATO, el vrea să schimbe puterea de la Kiev. În plus, cercetările arată că dacă acum se vor face cedări pe Ucraina, dacă se va îndeplini acordul de la Minsk și se va reduce gradul de confruntare, atunci mobilizarea care există în prezent – mobilizarea militară, patriotică a unei părți considerabile a societății – va dispărea și vor începe problemele, pentru că situația economică este foarte proastă. Ceea ce înseamnă că trebuie menținută confruntarea cu Occidentul cel puțin doi ani, până când prețurile la petrol vor începe să crească”.
VIO_ANA
VIO_ANA

Mesaje : 137
Data de înscriere : 01/06/2013

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum