SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Rusia recrutează aliaţii SUA

In jos

Rusia recrutează aliaţii SUA Empty Rusia recrutează aliaţii SUA

Mesaj  Admin Mar Apr 28, 2015 3:07 am

de Andrei Niţă, Columbus , OH
Rusia încearcă să îşi apropie aliaţii est-europeni ai SUA folosindu-se de temerile acestora căWashingtonul nu le va veni în ajutor, aşa cum a promis în urmă cu un deceniu, din cauza lipsei uneistrategii externe şi a unui angajament în regiune, susţin analiştii. Preşedintele rus, Vladimir Putin, aautorizat o serie de măsuri provocatoare din Arctic şi până la Marea Neagră în ultimele luni, într-oîncercare de a intimida aliaţii NATO de la graniţa fostei URSS, inclusiv Ungaria, România şi Letonia,scrie Washington Post.
Anul trecut, un partid prorus a câştigat numeroase voturi în alegerile parlamentare din Letonia, după ceprimarul unui oraş din estul Letoniei şi-a exprimat îngrijorarea că activiştii sunt implicaţi într-o campaniede susţinere a secesiunii unor comunităţi, pentru a adera la Rusia. Premierul ungar, Viktor Orban, paresă cocheteze cu Rusia şi a încheiat acorduri importante cu Moscova, criticând sancţiunile occidentale.
Faptul că unele ţări de la graniţa cu Rusia ar putea încerca să schimbe tabăra sugerează o problemăextinsă de lipsă de încredere în angajamentul Statelor Unite de a le proteja dacă sunt atacate, adeclarat Matthew Rojansky, directorul Institutului Kennan de la Woodrow Wilson International Center for Scholars.
Faimosul Articol 5 al NATO declară că un atac asupra unui membru al alianţei va fi considerat un atacasupra tuturor celor 28 de membri. Rojansky compară angajamentul american faţă de aceste ţări cu oasigurare de viaţă: o persoană sănătoasă în vârstă de 25 de ani în general nu are probleme în a-şi face o asigurare de viaţă deoarece compania ştie că probabil nu îi va plăti ceva prea curând. O persoană învârstă de 67 de ani cu antecedente cardiace ar putea avea probleme în a obţine o astfel de poliţă.
Şapte ţări - inclusiv Letonia, Lituania şi Estonia au devenit membre NATO în 2004. Având în vederecă ameninţarea unui atac din partea Rusiei nu era considerată ca fiind ceva serios la momentulrespectiv, nu a fost o dezbatere îndelungă cu privire la cât de înţeleaptă este aderarea la NATO astatelor baltice, a declarat Rojansky.
În prezent, când Rusia lui Putin adoptă o atitudine din ce în ce mai agresivă în Ucraina, Georgia sau înaltă parte, situaţia s-a schimbat, a declarat el. "Le-am oferit acoperirea politică, dar în circumstanţetotal diferite, iar acest lucru creează îndoieli din partea lor în legătură cu onorarea acestei politici", aafirmat Rojansky
SUA trebuie să facă mai multe pentru a-şi asigura aliaţii din cadrul NATO de angajamentul său,inclusiv prin dislocarea unor trupe permanente în Europa de Est, precum şi prin mobilizări mai frecventeşi la scară largă, a declarat Boris Zilberman, director adjunct al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiei.Scopul ultim, a declarat el, este să se asigure că aceste ţări rămân de partea Statelor Unite.
În acelaşi timp, SUA trebuie să urmeze o linie delicată, crescându-şi prezenţa suficient de mult pentrua-şi asigura aliaţii de angajamentul lor dar nu atât de mult încât să îi ofere lui Vladimir Putin muniţiepentru a escalada agresiunea rusă, a declarat Zilberman.
Moscova este un partener de încredere, care îşi concepe politica externă independent de schimbărilede situaţie de pe arena globală, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unei emisiunitelevizate, relatează Sputnik, în pagina electronică. "Sunt multe componente ce ne permit să neconsiderăm o ţară care urmează o politică suverană şi independentă pe scena internaţională şi care îşiformulează politica internă în concordanţă cu dorinţa poporului. În acest sens suntem un partener deîncredere pentru că noi nu dansăm după cum ne cântă altcineva, noi nu ne schimbăm poziţiile subinfluenţa unei anumite situaţii", a declarat preşedintele rus.
Vladimir Putin a comentat topul anual cu cele mai influente personalităţi realizat de revista Time,afirmând că în general este indiferent la aceste rezultate, având în vedere că "influenţa unui anumelider poate fi evaluată mai întâi pe baza puterii economice şi capacităţii de apărare a ţării".
Cu toate acestea, preşedintele rus crede că sondajul are o anumită semnificaţie. "Aş vrea să lemulţumesc persoanelor care au arătat acest semn de respect, nu faţă de mine, deşi este de apreciat şiacest lucru, ci mai întâi de toate faţă de ţara noastră, Rusia", a declarat el.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu are planuri să creeze un imperiu şi depuneeforturi pentru a îmbunătăţi cooperarea regională în Eurasia, relatează agenţia Sputnik în paginaelectronică. În cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii, Putin a vorbit despreUniunea Economică Eurasiatică din care fac parte Rusia, Kazahstan , Belarus şi alte state fostesovietice.
El a precizat că Rusia nu are nicio intenţie să creeze un imperiu, ci vrea doar să amelioreze integrarearegională. "Acesta este un proces normal şi natural de integrare. Întreaga lume a ales calea integrării", a afirmat Putin. Preşedintele rus răspunde întrebărilor cetăţenilor, fără să accepte întrebări dinstrăinătate, în cadrul celei de-a 13-a sesiuni a "liniei directe cu Vladimir Putin", care a început la ora12.00 (12.00, ora României), programul fiind difuzat în direct de mai multe posturi de televiziune şi de radio.
Până data viitoare… mai e puţin!
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 2563
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum