In Defense of Zionism

In jos

In Defense of Zionism

Mesaj  YOKO 2013 la data de Dum Aug 31, 2014 12:16 am

http://online.wsj.com/articles/in-defense-of-zionism-1406918952

In Defense de sionism
Ideologia de multe ori insultat care a dat naștere la Israel a fost un succes istoric uimitor.

MICHAEL B. OREN ( fost ambasador al Israelului în Statele Unite)

Ei vin din toate colțurile țării bancherii de investiții, fermierii, geeks calculator, tobosari jazz, profesori Botanică, auto mecanica-părăsesc locurile lor de muncă și a familiilor lor. Au pus pe uniforme, care sunt invariabil prea strâmt sau prea umflat, sign out uneltele și armele lor. Apoi, urcare pe vehicule militare, 70.000 de rezerviști-femei și bărbați, se alăture tinerilor militarilor in termen de ceea ce este proporțional mai mare armată cetățean din lume. Ei cu toții că unele dintre ele se va întoarce mutilat sau nu la toate. Și totuși, fără ezitare sau (în cea mai mare parte) plângere, răspunde cu mândrie la apel-up, israelieni sunt gata să-și apere națiunea lor. Ei își riscă viața pentru o idee.

Ideea este sionismul. Aceasta este credința că poporul evreu ar trebui să aibă propriul lor stat suveran, în Țara lui Israel. Deși înființată în urmă cu mai puțin de 150 de ani, mișcarea sionistă izvorât dintr-o legătură de-a lungul 4.000 de ani, între poporul evreu și patria istorică, un atașament susținut pe tot parcursul 20 de secole de exil. Acesta este motivul pentru care sionismul a atins obiectivele și rămâne relevant și riguros astăzi. Acesta este motivul pentru care cetățenii Israelului, stat care sionismul a creat-voie lua armele. Ei cred ideea lor este în valoare de luptă pentru.

Cu toate acestea, sionism, fără îndoială, mai mult decât orice altă ideologie contemporan, este demonizat. "Toate sioniștii sunt ținte legitime peste tot în lume!" a declarat un banner recent defilat de protestatari anti-Israel în Danemarca. "Câinii sunt permise în această unitate, dar sioniștii nu sunt în nici un caz", a avertizat un semn în fereastra de o cafenea belgian. Un manifestant evreiesc din Islanda a fost acostat și a spus, "Tu porc sionist, am de gând să-ți taie capul."

În anumite cercuri academice și mass-media, sionismul este sinonim cu colonialism și imperialism. Criticii de dreapta radicală și stânga l-au asemănat cu rasismul sau, mai rău, nazismul. Și că este în Occident. În Orientul Mijlociu, sionismul este ultima urâciune-un produs al unei Holocaustului care mulți din regiune neagă sa întâmplat vreodată menținând în același timp, totuși, că sioniștii meritat-o.

Despre ce este vorba sionismul care provoacă astfel de dezgust? La urma urmei, dorul unui popor dispersate pentru un stat al lor, nu pot fi, eventual, atât de respingătoare, mai ales după ce oamenii îndurat secole de masacre și expulzări, culminând cu cea mai mare crimă în masă din istorie. Poate repulsie față de sionism provine din amestec neobisnuit de identitate națională, religie și loialitatea față de un teren. Japonia ofera cea mai apropiată paralelă, dar în ciuda trecutului său rapace, naționalismul japonez nu evoca oroare trezit de sionism.

În mod clar anti-semitism, atât europene și soiuri de musulmani, joaca un rol. Clici, defrișare bani, terenuri pentru a lua peste tot în lume și crimă pentru nou-născuți-toate calomnii istoric aduse la evreii sunt aruncate în mod regulat la sioniști. Și la fel ca capitaliștii antisemite care au văzut toți evreii comuniști și comuniștii care au pictat capitalismul ca inerent evreiesc, adversarii sionismului se prezinte ca abominabil Celălalt.

Dar nu toate dintre criticii sioniste sunt bigot, și nu puțini dintre ei sunt evrei. Pentru un număr tot mai mare de evrei progresive, sionismul este naționalist prea militant, în timp ce pentru mulți evrei ultra-ortodocși, mișcarea este insuficient pios, chiar eretică. Cum poate o idee atât de universal insultat păstra legitimitatea sa, mult mai puțin laic cerere de succes?

Răspunsul este simplu: sionismul a lucrat. Șansele erau infinitezimal că un grup național risipit ar putea fi asamblate din aproximativ 70 de țări într-un teritoriu, așchie de dimensiuni tunsă de resurse și bogat în adversari și într-un fel supraviețui, mult mai puțin prospere. Sansele ca acei imigranți ar crea o identitate națională, capabile să producă o literatură vibrant, arta-ritm de stabilire și șase dintre cei mai mari universități din lume aproximate la zero.

În altă parte în lume, de limbi indigene sunt pe cale de dispariție, pădurile sunt decimate, iar populațiile națiunilor industrializate se prabusesc. Cu toate acestea, Sionismul a reînviat în limba ebraică, care este acum mai vorbită decât danez și finlandez și va depăși în curând suedez. Organizații sioniste plantat sute de păduri, care să permită în țara lui Israel pentru a intra în secolul 21, cu mai multi copaci decat au avut la sfârșitul 19. Și familia valori care sionismul a încurajat-au produs cea mai rapida rata de crestere naturala din lume modernizat și mai mari comunități evreiești din istorie. Cuplul mediu secular din Israel are cel puțin trei copii, fiecare o reafirmare a încrederii în viitor sionismul lui.

Într-adevăr, de doar despre orice criterii internaționale, Israelul nu este numai de succes, dar înfloritoare. Populația este evaluat anual printre cel mai fericit, mai sănătos și mai educat din lume. Speranța de viață în Israel, care reflectă superb sistemul de sănătate universal, depășește în mod semnificativ America și că de cele mai multe țări europene. Șomajul este scăzut, economia robust. Un lider global în inovație, Israel este acasa, la centrele de cercetare și dezvoltare de aproximativ 300 de companii high-tech, inclusiv Apple, Intel și Motorola. Plajele sunt abundă, muzica rock este minunat, iar mancarea este oprit în topuri Zagat.

Idealurile democratice integrale a gândirii sionist au rezistat presiunilor care s-au precipitat lovituri de stat și revoluțiile din numeroase alte țări. Astăzi, Israelul este unul dintre puținele state-împreună cu Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii, care nu a cunoscut un al doilea de guvernare nedemocratic.

Aceste realizări ar fi suficient de surprinzător dacă atins în America de Nord sau Europa de Nord. Dar sionismul a prosperat în mod suprem inospitalier-într-adevăr, letale, mediul de Orientul Mijlociu. Două ore cu mașina la est de cluburi de noapte pline de viață din Tel Aviv-mai mică decât distanța dintre New York și Philadelphia-este Iordania, acasa, la mai mult de o jumătate de milion de refugiați din războiul civil din Siria. Calatorind la nord de Tel Aviv timp de patru ore s-ar aduce ca șofer la Damasc devastat de război sau, spre est, la măcelul din vestul Irakului. Pornirea spre sud, în timpul necesar pentru a ajunge la San Francisco de la Los Angeles, călătorul va găsi el însuși, în Piața Tahrir din Cairo.

Într-o regiune bobinare cu conflicte etnice și vărsare de sânge religios, sionismul a generat o societate multietnică, multirasiale și religios diversă. Arabii servi în forțele armate israeliene, în Knesset și cu privire la Curtea Supremă de Justiție. În timp ce comunitățile creștine din Orientul Mijlociu sunt în mod constant eradicate, de Israel continuă să crească. Creștinii arabi israelieni sunt, de fapt, în medie, mai bine educați și mai bogate decât evreii israelieni.

Având în vedere aceste realizări monumentale, s-ar putea crede că sionismul ar fi admirat, mai degrabă decât a deplâns. Dar sionismul este acuzat de zădărnicirea aspirațiile naționale ale locuitorilor indigeni Palestinei, de oprimare și deposedarea lor.

Nu contează că evreii erau originari din numele de locuri-teren de arabă dezvăluie ebraică palimpseste-milenii înainte de palestinieni sau o creștere a naționalismului palestinian. Nu contează că, în 1937, 1947, 2000 și 2008, palestinienii au primit oferte de a împărți țara și le-a respins, de obicei, cu violență. Și nu contează că majoritatea aderenților sioniste astăzi încă gata să împărtășească patrimoniul lor, în schimbul recunoașterii statalității evreiești și pace.

Răspunsul pana in prezent a fost, cel mai bun la un refuz de a rămâne la masa de negocieri sau, în cel mai rău, război. Dar israelienii refuză să renunțe la speranța de a relua negocierile cu președintele Mahmoud Abbas al Autorității Palestiniene. Pentru a trăi în pace și securitate cu vecinii noștri palestinieni rămâne visul sionist.

Cu toate acestea, pentru toate triumfurile sale, capacitatea de adaptare și deschiderea sa pentru pace, sionismul a căzut scurt a unora dintre obiectivele sale inițiale. Agrar societate egalitaristă creat de pionieri sionisti a fost înlocuit cu o economie dinamică, în mare măsură capitalist cu căscat spații între bogați și săraci. Cea mai mare parte secular de la începuturile sale, sionismul a dat naștere, de asemenea, un sector religios care se extinde rapid, o serie de elemente de care evite statului evreu.

Aproximativ o cincime din populația Israelului este non-evreu, și deși unele comunități (cum ar fi Druse) sunt intens patriotic și de multe ori servi în armată, iar altele sunt mult mai puțin, iar unii o numesc chiar pentru dizolvarea lui Israel. Și acolo este problema de Iudeea și Samaria, ceea ce majoritatea lumii numește West Bank-o zonă de două ori folosit pentru a lansa războaie de distrugere național împotriva lui Israel, dar care, de la capturarea sa în 1967, sa dovedit a fi dureros de dezbinare.

Multe sioniștii insistă că aceste teritorii reprezintă leagănul civilizației evreiești și trebuie, de drept, să fie soluționate. Dar alții avertizează că regula în continuare asupra populației palestiniene din Cisiordania de erodează fundația morală lui Israel și se va forța în cele din urmă să aleagă între a fi evreu și rămas democratic.

Cu toate acestea, cea mai mistuitoare de viziuni neîmplinite sioniste a fost aceea a unui stat în care evreii ar putea fi liber de teama de anihilare. Armata imaginat de către Theodor Herzl, părintele fondator al sionismului, a mărșăluit în parade și a salutat mulțimea-fluturau steaguri. Forțele de Apărare Israeliene, prin contrast, cu cel mai scurt timp de marș, cu atât mai puțin se saluta, a rămas în modul de luptă activ la fondarea sa în 1948, cu excepția Vladimir Jabotinsky, îndura ideologic al partidului Likud de azi, nici unul dintre gânditorii timpurii sioniste circumstanțe anticipate în care evreii ar fi permanent la arme. Puțini avut în vedere un stat care s-ar confrunta cu mai multe amenințări existențiale pe o bază de zi cu zi doar pentru că este evreu.

Confruntat cu astfel de amenințări monumentale, israelienii ar fi de așteptat să fugă în străinătate și potențiali imigranți descurajat. Dar Israelul are unul dintre cele mai mici rate de emigrare în rândul țărilor dezvoltate în timp ce evreii continua sa faca aliyah literal, în ebraică, "a urca" -Pentru Israel. Sondajele arată că israelienii rămân cu încăpățânare optimiști cu privire la viitorul țării lor. Și evreii continua sa ajuns, mai ales din Europa, unde securitatea lor este rapid erodează. Săptămâna trecută, mii de parizieni a mers pe o declama anti-semit, jafuri de magazine evreiești și încercarea de a răscoli sinagogi.

Evreii americani se confruntă cu nici o amenințare comparabilă, și totuși un număr dintre ei continuă să facă Aliyah . Ei nu vin în căutare de refugiu, ci să aibă acces la sionist provocarea de-a fi, ca angajamentele israeliene National Anthem ", un popor liber în țara noastră, în Țara Sionului și la Ierusalim." Evreii americani au avut loc în fiecare birou mare, de la prim-ministru la justiție șef Curtea Supremă de șef de echivalent de către Israel a Fed, și sunt disproporționat proeminent în societatea civilă din Israel.

Sute de tineri americani servi drept "Lone Soldiers", fără de familii din țară, și voluntar pentru unități de luptă din prima linie. Unul dintre ei, Max Steinberg de la Los Angeles, a căzut în primele zile ale luptelor curent Gaza. Înmormântarea lui, pe muntele Herzl din Ierusalim, au participat 30.000 de persoane, cei mai mulți dintre ei străini, care au venit din respect pentru acest cutezător și altruist sionist.

Am plătit, de asemenea, respectele mele pentru Max, a cărui călătorie sionist a fost la fel ca a mea. Dupa ce a lucrat la un kibbutz-o comună fermă-am făcut aliyah și instruit ca un parașutist. Am participat la mai multe războaie, și copiii mei au servit, de asemenea, uneori în luptă. Familia noastră a luat adăpost de Scuds irakieni și Hamas M-75s, și un atentator sinucigaș a ucis unul dintre rudele noastre cele mai apropiate.

În ciuda acestor studii, viata mea sionist a fost extrem de satisfăcătoare. Iar motivul pentru care nu a fost succese-nu sioniste Premiile Nobel spicuite de cercetători israelieni, nu cure israeliene pentru boli cronice sau descoperiri în domeniul energiei alternative. Motivul-în mod paradoxal, poate, a fost eșecuri sioniste.

Eșecul este prețul de suveranitate. Statalității înseamnă a face greu și de multe ori alegerile, dacă agonizante pentru a ataca Hamas în cartierele palestiniene, de exemplu, sau de a suferi atacuri cu rachete pe teritoriul nostru. Este nevoie de reconcilierea dorința noastră de a fi luminat cu dorința noastră de a rămâne în viață. Cele mai oneros, suveranitatea presupune asumarea responsabilității. Sionismul, în definiția mea, înseamnă responsabilitate evreiesc. Aceasta înseamnă asumarea responsabilității pentru infrastructura, apărarea noastră, societatea noastră și sufletul a statului nostru. Este ușor de a pretinde responsabilitatea pentru victorii; eșecuri sunt mult mai greu de a îmbrățișa.

Dar asta este exact nada de sionism. Crescând în America, m-am simțit recunoscător să se nască într-un moment în care evreii ar putea să își asume responsabilitățile suverane. Statalitatea este murdar, dar am considerat că mizerie ca o binecuvântare refuzat să strămoșilor mei de 2000 de ani. Eu încă mai simt privilegiat azi, chiar ca Israel se luptă cu condiții care sunt în același timp periculos, dureros și nedrept. Lupta teroriști care trage la noi din spatele propriilor copii, copiii noștri în uniformă continuă să fie uciși și răniți în timp ce o mare parte a lumii lor branduri ca criminali de război.

Sionismul, cu toate acestea, va prevala. Derivând energia de la un popor care refuză să dispară și etosul său de idei testate istoric, proiectul sionist va prospera. Vom fi umilit, ne vom găsi din ce în ce singur, dar ne vom apăra casele care sionismul ne-au inspirat pentru a construi.

Mass-media israeliene au raportat doar call-up de o suplimentare de 16.000 de rezerviști. Chiar în timp ce scriu, și ei se mobilizează pentru duty-conștient activ de pericolele, recunoscător pentru onoarea și gata să poarte responsabilitatea.

Dl Oren a fost ambasador al Israelului în Statele Unite din 2009 până în 2013 a deține președinția în diplomația internațională la IDC Herzliya din Israel și este un coleg de la Consiliul Atlantic. Cărțile sale se numără "Six Days of War: Iunie 1967 și Making of Modern Orientul Mijlociu" și "putere, credință și Fantasy:. America de din Orientul Mijlociu, 1776 pînă în prezent"

YOKO 2013

Mesaje : 56
Data de înscriere : 16/02/2013

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum