“Ofițerul” Ponta – Unde a greșit Meleșcanu

In jos

“Ofițerul” Ponta – Unde a greșit Meleșcanu

Mesaj  Admin la data de Vin Oct 17, 2014 4:41 am

“Ofițerul” Ponta – Unde a greșit Meleșcanu
http://www.stiriflux.ro/special/special-ofiterul-ponta-unde-gresit-teodor-melescanu/
În cazul informațiilor privind statutul de fost ofițer acoperit al lui Victor Ponta, HG-ul din aprilie 2013 pare a fi Călcăiul lui Ahile. Dacă HG-ul lui Teodor Meleșcanu nu ar fi apărut peste noapte, în urma declarațiilor lui Valer Marian, acesta ar fi putut trece ca un personaj colorat și atât.

Modul în care s-au derulat însă lucrurile dovedește încercarea oficială și legală de a-l proteja pe premierul României. Strategia s-a arătat însă greșită. În acest moment, tocmai acest HG îl legitimează pe Valer Marian și îl expune pe Victor Ponta.

Cum s-au derulat evenimentele
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, luni, la Realitatea TV, în sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.

Şeful statului a precizat că Meleşcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu. El a spus că iniţial nu a remarcat Hotărârea, ci doar după ce senatorul Valer Marian l-a interpelat pe Victor Ponta dacă în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE.

Băsescu a declarat că Meleşcanu a iniţiat o HG prin care a modificat o lege din timpul Guvernului Adrian Năstase, prin care a declasificat activităţile SIE, încălcând, totodată, Legea de funcţionare a Serviciului, pentru a-l acoperi pe premierul Victor Ponta.

El a explicat că HG a Guvernului Năstase aproba lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al SIE, care avea o anexă secretă, care nu a fost publicată niciodată.

Această HG prevedea la secrete de stat personalul SIE, “nu şi agenţii”, a spus Băsescu. Prin HG 223 din aprilie 2013, s-a făcut o extindere, devenind secret de stat “personalul din domeniul activităţii informative chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu”, a precizat Băsescu, adăugând că anexa nu a mai rămas secretă. În acest mod a fost încălcată Legea Serviciului, care prevede că “activitatea SIE are caracter de secret de stat”.

Întrebat cine a iniţiat HG, Traian Băsescu a răspuns că a fost vorba despre Teodor Meleşcanu şi că apoi a fost actul a fost semnat de Victor Ponta. “Eu nici nu cred că a fost o discuţie în Guvern (…) Dar această Hotărâre înainte să ajungă în Guvern trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informaţii (…) Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care şi cei care nu mai lucrează rămân ascunşi toată viaţa lor. Nu se poate aşa ceva”, a afirmat el.

Cum a apărut HG-ul lui Meleșcanu
Valer Marian, fost senator PSD Satu Mare, cel care a adresat interpelarea privind statutul de fost ofițer acoperit al premierului Victor Ponta, a explicat ieri care a fost contextul din aprilie 2013.

“În data de 9 aprilie 2013 i-am transmis liderului de grup Ilie Sârbu un mesaj pe e-mail prin care îl avertizam, în mod ceremonios, că în anumite cercuri politice și ale ofițerilor de informații se discută că el și premierul Ponta sunt vulnerabili și șantajabili în fața președintelui Băsescu datorită apartenenței lor la SIE, respectiv la DIE.

În data de 20 aprilie 2013 nu mi s-a permis accesul la Congresul PSD, după ce am anunțat în prealabil că intenționez să iau cuvântul, probabil din cauza temerii tandemului Ponta-Sârbu că voi dezvălui apartenența lor la serviciile secrete. Astfel că, în data de de 23 aprilie 2013 am elaborat și difuzat comunicatul de presă la care am făcut referire, prin care am făcut publică, pentru prima dată, apartenența ginerelui Ponta și socrului Sârbu la serviciile secrete.

Interesant este că după o săptămână, respectiv în data de 30 aprilie 2013, a fost adoptată dubioasa Hotărâre de Guvern nr. 223/2013, care a fost publicată în Monitorul Oficial din 10 mai 2013. Acest act normativ i-a fost profitabil și lui Teodor Meleșcanu, referitor la care se vehicula că ar fi fost ofițer acoperit în perioada în care a activat în diplomație înainte de 1989, și lui Ilie Sârbu, despre care foști șefi din DSS spun că ar fi fost, înainte de Revoluție, informator al Securității, cu pseudonimul ”Gigi Marinescu” și apoi ofițer acoperit al CIE (Serviciul de spionaj al Securității) cu misiuni realizate în spațiul occidental (Elveția, Marea Britanie, Republica Federală Germania)”, a declarat Valer Marian. În mai 2013, Valer Marian era exclus din PSD.

Admin
Admin

Mesaje : 1935
Data de înscriere : 03/02/2013

Vezi profilul utilizatorului http://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum