Hrebe & un PSD MAI CURAT, MAI ALB, MAI STRALUCITOR ? Vax Albina PSD NU devine mai curat dacă Hrebenciuc este găsit vinovat pentru corupţie

In jos

Hrebe & un PSD MAI CURAT, MAI ALB, MAI STRALUCITOR ? Vax Albina PSD NU devine mai curat dacă Hrebenciuc este găsit vinovat pentru corupţie Empty Hrebe & un PSD MAI CURAT, MAI ALB, MAI STRALUCITOR ? Vax Albina PSD NU devine mai curat dacă Hrebenciuc este găsit vinovat pentru corupţie

Mesaj  Admin la data de Lun Oct 20, 2014 9:34 pm

https://sites.google.com/site/halucinationnoapteamintii/hrebe-un-psd-mai-curat-mai-alb-mai-stralucitor-vax-albina
Mai ales, nu vă lăsaţi păcăliţi.

Ilie Sârbu e prudent şi reuşeşte să fie ameninţător.

ilie sarbu 2N-am nicio emoţie, fiindcă nu am cum să fiu implicat până la urmă în acest caz şi îşi vor da seama. Cum îşi vor da seama? Din ceea ce spune domnul Hrebenciuc, din ceea ce spune domnul Crăciunescu, că ei sunt de fapt cheia problemei. Dacă domnul Hrebenciuc spune ‘Da, dom’le, am discutat cu Sârbu’. Nu a discutat.Dacă domnul Crăciunescu spune ‘Da, Sârbu a venit şi mi-a spus, au făcut…’. Nu am făcut lucrul ăsta. Nu fac lucrul ăsta. Sunt prudent, mai ales în perioada asta. Vă daţi seama cât de prudent am fost. Şi totuşi am apărut (în stenograme, n.a.), nu fac niciun reproş nimănui, aşa-i viaţa”.

Viorel Hrebenciuc, cel pe care un citat atribuit Rodicăi Stănoiu îl definea drept “cancerul politicii româneşti”, ar putea înregistra un fabulos succes local şi internaţional dacă s-ar lansa în memorialistică, adică dacă ar scrie şi dacă ar spune. O parte semnificativă din primul eşalon PSD are frisoane la acest gând. Un alt segment PSD-ist, nu la fel de vizibil, are chiar palpitaţii şi atacuri de panică.

Hrebenciuc este la fel de bătrân în politica post-decembristă pe cât de vârstnică e politica post-decembristă. A supravieţuit politic când a fost repudiat de Adrian Năstase, în ultima parte a guvernării 2000 – 2004. A reuşit un come-back incredibil după căderea lui Năstase. Ştie – sau a fost la originea unor – lucruri faţă de care stenogramele interceptărilor publicate în ultimele zile par poveşti cu Albă ca zăpada.

Însă pe cât de sigur e că iarna va veni, (aproape) la fel de cert este că Viorel Hrebenciuc nu va vorbi. Şi nici nu va scrie. Salvarea lui nu stă într-o cooperare sau într-un deal cu procurorii – presupunând că i s-ar oferi vreunul. Nici dacă-i trage pe alţii după el nu câştigă cine ştie ce. Maestrul neîncoronat al compromisurilor şi aranjamentelor nu produce nici bani, nici influenţă dacă se răzbună.Salvarea lui Hrebenciuc stă într-un sistem în care cooperativa pe care a năşit-o ani de zile controlează toate pârghiile de putere.

( Era cât pe ce să se întâmple asta în vara lui 2012 însă un conclav al Europei a zis “stop!” Europa e azi mai slabă decât în 2012 şi mult prea preocupată să tempereze mişcările centrifuge şi să amâne dezagregarea blocului comunitar. Jucându-mă un pic de-a istoriile alternative, cred că puciul din 2012 ar fi avut în 2014 şanse mai mari, nu din punct de vedere al ameliorării scorului electoral, ci prin prisma reacţiilor europene.)

Aşadar – pariul meu – Hrebenciuc va merge, dacă va fi nevoie, şi în arestul preventiv fără să-şi dea jos lacătul de la gură, răbdător şi eventual încrezător că partidul îl va scoate de acolo DUPĂ ce se va alege preşedintele. Altă cale nu există, pentru că altă cale ar duce la distrugerea cooperativei. Şi nimeni din PSD, nici măcar un Hrebenciuc în închisoare, n-ar vrea asta.

(De remarcat că nu există, totuşi, certitudini absolute nici măcar în PSD. Ilie Sârbu a simţit nevoia să sublinieze: “Sunt implicat dacă Hrebenciuc spune.” Mesajul, rezumat la directiva Mucles!, a fost 100% recepţionat de Viorel Hrebenciuc.)

De aceea, o mişcare inteligentă – cu valoare de retragere strategică – este distanţarea partidului de Hrebenciuc.

O ironie sumbră vine din faptul că tonul unei astfel de mişcări strategice este dat de tocmai de Sebastian Ghiţă:

sebastian-ghitaConform deciziei de la Orăştie enunţată de preşedintele Ponta, cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD. Victor Ponta vrea să apere legea şi corectitudinea. Aceşti oameni au greşit în partid. Nu ştiu dacă au greşit şi în faţa legii. Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus. Justiţia trebuie să arate adevărul despre retrocedari. Şi despre Macovei. Şi despre regimul Basescu (…) Nu vreau răul nimănui. Dar sunt sigur că Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabi Oprea şi Daniel Constantin pot să arate românilor că sunt drepţi şi corecţi. Nimeni nu este mai presus de lege. Hrebenciuc i-a atras şi pe alţi senatori într-o situatie rea şi gravă, riscând să compromită poziţia PSD. Procurorii sunt întrebaţi de ce apar astfel de anchete în campanie. Politicienii trebuie să se întrebe de ce fac astfel de lucruri in campanie! Hrebenciuc şi Şova trebuie să se pună la dispoziţia justiţiei.“

Poziţia lui Ghiţă denotă pragmatism şi inteligenţă, dincolo de jocurile de putere din partid. Aceste calităţi nu sunt, neapărat, asociate cu etica sau cu o morală solidă. Inteligenţa şi pragmatismul lui Ghiţă au creat postul TV al cărui nume mi-e jenă să-l rostesc, pentru că mă simt ca şi cum aş valida asocierea perversă dintre numele ţării şi un hârdău cu căcat. Nu înseamnă că dacă inteligenţa şi pragmatismul deputatului Ghiţă sunt puse în slujba unui scop oribil şi malefic deputatul Ghiţă este mai puţin inteligent sau mai puţin pragmatic.

Paradoxal – în contra mesajelor date de Sârbu şi Ghiţă (“Tăcere” & “Nu staţi prea aproape de Hrebenciuc”) – cel care reacţionează anapoda este tocmai Victor Ponta.

Cu o propoziţie enunţiativă la Bucureşti (“Doar pentru ziarişti dosarele penale din PSD mai sunt breaking-news”) şi una interogativă la Galaţi (“Ce, DNA-ul pune şef la partid?”) candidatul prezidenţial PSD cuvântează electoral pe linia consacrată de Radu Mazăre, autorul celebrului “F*tu-te-n c** pe mă-ta” la adresa procurorilor anticorupţie (dacă doriţi să revedeţi “înălţătorul” moment al retoricii lui Mazăre, clipul este aici.)

Exceptând trivialităţile, mesajele lui Ponta din 20 octombrie şi mesajul lui Mazăre din 12 septembrie spun acelaş lucru: “DNA = băieţii răi ai lui Băsescu. Noi, PSD, băieţii buni, care creștem pensii și salarii și facem schimbarea până la capăt.”

Mi-aş dori, personal, ca Victor Ponta s-o ţină pe linia asta până la finalul campaniei.

Ar fi o linie pierzătoare pentru el. În mentalul colectiv, un om plimbat pe la poliţie şi pe la procuratură e un om vinovat. Nu e tocmai o judecată dreaptă şi lucidă, dar aşa funcţionează. Chiar şi cazurile reabilitate trebuie să trăiască sub umbra suspiciunii. Teza cu “procurorii lui Băsescu” ar funcţiona dacă ar fi vorba de două-trei nume. Dar în politică, în general, şi în PSD, în special, sunt zeci de cazuri bine ancorate în Codul Penal – ca să ne referim doar la cele mai mediatizate. (Puteţi citi un material sintetic şi bine scris pe această temă aici. Este materialul care a inspirat titlul acestui articol.)

Chiar dacă destui pensionari şi lucrători la stat fascinaţi de tubul catodic încă îl urăsc din suflet pe TraianBăsescu, nu te poţi baza pe ei să-i iubească prea tare pe suspecţii de corupţie, nici măcar când sunt din PSD. Nu de alta, dar “sărăcie” e o noţiune binecunoscută pensionarilor şi celor mai mulţi bugetari iar în relaţia cauză-efect, “corupţie” ocupă rolul cauzei în raport cu sărăcia.

Teama mea cea mai mare, electoral vorbind, este că – după un debriefing cu mentorul său actual, Sârbu, şi cu amicul său, Ghiţă – Victor Ponta va reuşi, alături de ceilalţi lideri de partid, să mimeze îndepărtarea de Hrebenciuc. Şi să inducă ideea că PSD este capabil – fie şi în campanie electorală – să se cureţe de corupţi. Dacă va reuşi acest lucru capitalizând voturi sau măcar reducând din pierderile în plan politic, va fi cea mai tragică farsă electorală din ultimul sfert de secol.

Iar pentru Hrebenciuc & Co va fi triumful așteptat.

NA: Acesta este un articol de opinie iar autorul insistă ca textul să fie tratat ca atare.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

Vezi profilul utilizatorului http://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum