SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

România e o șpagă din partea marilor puteri?

In jos

România e o șpagă din partea marilor puteri?  Empty România e o șpagă din partea marilor puteri?

Mesaj  Admin Joi Oct 30, 2014 4:53 am

România e o șpagă din partea marilor puteri?
Întreb asta pentru că niciun colonist n-ar fi aruncat atâta batjocură pe țară, așa cum fac tovarășii din Casa Poporului: parcă țara le-a fost dată șpagă și merg la shopping nu la guvernare. Niciun cotropitor străin n-a arătat, de-a lungul istoriei, atâta dispreț. Din manuale am învățat că răii de la început, fie romani, fie englezi sau altceva – colonizatorii – priveau teritoriul cucerit drept parte a lor și-l civilizau până la urmă.Ceea ce fac ai noștri aleși depășește însă orice – singura lor grijă e să nu fie bumbăciți de ambasadele străine și atât: nu educație, nu drumuri, nu resurse. Să facă frumos pentru Occident ca să fie lăsați în pace aici, cu toate metehnele lor. Ei privesc, pur și simplu, România, așa cum o priveau și mulți dintre negociatorii de prin Fanar: dai șpagă pe care apoi o recuperezi și-ți faci și plinul pe deasupra cât pentru cinci generații. O afacere și nimic mai mult.

Până și aderarea la NATO și UE seamănă cu o taxă de protecție: avem articolul 5 din Tratat, mai avem și bani europeni la dispoziție, deci bine ați venit la marea împărțeală. Nu ne pasă că în jurul nostru lumea se mișcă periculos, or zîs ăia de la NATO că ne trimit radare la Deveselu. E un fel de șpagă că suntem cuminți și mimăm democrația.

Un singur exemplu: hai să ne gândim, concret, ce-ar fi făcut ăștia dacă nu se răsteau ambasadele SUA, Olandei și Marii Britanii în „marțea neagră”, noaptea în care s-a pus la punct amnistierea marilor corupți? Alt exemplu: înlocuirea capilor Parchetului.

Am zis de Fanar? Am greșit un pic - mă gândesc că ăștia din Casa Poporului nici măcar la acest nivel n-au ajuns: printre fanarioți au fost și oameni care au civilizat partea asta de lume – nu întâmplător Nicolae Iorga și-a intitulat un volum din „Istoria românilor”, cel dedicat fanarioților, „Reformatorii” : uite: în 1776, Alexandru Ipsilanti oficializează predarea limbii franceze în școlile grecești din Principate; înainte cu trei decenii, Constantin Mavrocordat preluase sistemul folosit de austrieci în Oltenia și-l extinsese în toată țara. (Ca o curiozitate pentru finanțiști, Mavrocordat a introdus cota unică, plătibilă în patru rate).

Și nu-s excepții: în Țara Românească, în 1746, tot Mavrocordat convoacă adunarea clerului și a boierilor, iar rumânia (robia) e condamnată canonic, pe principiul că nu e creștinește ca un om să-l țină în robie pe semenul său. Forțează boierimea locului să accepte că „nu iaste alt păcat mai greu și mai mare decât acest vechiu obiceiu al rumâniei care până astăzi au rămas asupra capului nostru, a ține frații noștri cei întru Hristos supt jugul robiei noastre”. De acum încolo, țăranii nu mai puteau fi vânduți odată cu satele. Știi cine s-a împotrivit? - boierimea de la noi.

În Moldova boierimea a fost și mai vehementă, iar singura reformă acceptată a fost abolirea solidarității fiscale a satului, adică: înainte de Mavrocordat, dacă un țăran fugea din sat, taxele lui trebuiau să fie suportată de ceilalți locuitori. Să-ți mai spun că deși era grec, Mavrocordat a impus folosirea exclusivă a limbii române în administrație și a interzis folosirea celei grecești?: "Să nu mai scrii grecește, ci românește să scrii".

Când primii regi au condus România – și regii ăștia nu erau români - România a trecut de la șalvari la redingotă. S-au dovedit mai români decât haitele alor noștri, au modernizat țara în câteva decenii mai mult decât într-o mie de ani. Ai noștri reformatori, români de-ai locului, când au apărut au fost făcuți ferfeniță de alți români de-ai locului: și dacă nu mă crezi, citește despre neajunsurile lui Spiru Haret, cel obligat să străbată țara în căruță – pentru tehnocratul care reforma din temelii educația unui popor nu prea se găseau fonduri...

Scriu toate astea cu gândul că ai noștri politicieni recenți nici măcar la unghia mică a celor din vechime nu se ridică. Îl vezi pe Zgonea capabil să reformeze ceva? Pe Igaș? Pe Dragnea? Tu crezi că majoritatea parlamentarilor stau patru zile pe săptămână departe de familii doar pentru cei o mie de euro din Casa Poporului? Suportă ei presiunile de la partid, suportă oprobiul public pentru mia aia? Eu nu cred.

Stau și mă uit că mai sunt vreo trei zile până la vot și pute campania ca o vidanjă și știu: România o va duce bine atunci când oamenii politici o vor privi în față și vor vedea munți și câmpii și aur și petrol și grâne, așa cum ne e stema– și nu șpagă pentru viitoarele generații de neamuri.
SG
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 2564
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum