SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Friedman, cate sonde Chevron ai dumneata in fata casei?

In jos

Friedman, cate sonde Chevron ai dumneata in fata casei? Empty Friedman, cate sonde Chevron ai dumneata in fata casei?

Mesaj  Admin Lun Oct 27, 2014 7:08 am

Friedman, cate sonde Chevron ai dumneata in fata casei?
http://politeia.org.ro/editoriale/george-friedman-cate-sonde-chevron-ai-dumneata-in-fata-casei/32409/

Rar mi-a fost dat sa vad un lobby facut atat de grotesc, atat de primitiv, atat de desantat si atat de sfidator la adresa unui popor, a unor proprietari, a unei Constitutii si a oricaror reguli de bun simt. Iar cand lobby-ul este facut de titratul George Friedman, seful si fondatorul prestigioasei agentii Stratfor, impresia de revolta si de greata e cu atat mai puternica. Pot intelege un lobby discret, pot fi de acord cu o dezbatere in contradictoriu pe cele mai delicate subiecte (cu argumente tehnice si constitutionale, nu slogane ieftine), pot accepta, la rigoare, invocarea fantomaticului “interes national” (pe care toti il descriu altfel, desi e national, deci comun), insa nu pot accepta amenintarea la scena deschisa proferata de un om care, altmiteri, se doreste respectabil. Din doua una: ori nu este de fapt respectabil ci doar mimeaza acele calitati care ii atrag respectul, ori companiile petroliere au atatia bani incat isi permit sa il cumpere cu supra-masura. Probabil ca ambele ipoteze sunt de luat in calcul.

Politeia s-a mai exprimat si in trecut cu privire la subiecte sensibile ca gazele de sist (aici aveti o trecere in revista a articolelor din arhiva), sau a exploatarii de la Rosia Montana sau de la alte mine de profil (aici sau aici).

Raposatul @Theophyle a a exprimat in 2013 o pozitie care ramane in continuare pozitia oficiala a blogului pana cand legislatia va permite protejarea reala a proprietarilor de exproprierile abuzive (ceea ce nu e cazul acum) iar gogosile despre “independenta energetica” si “scaderea pretului energiei” se vor transforma in realitate faptica, dovedita cu cifre.

11“Personal sunt impotriva exploatari gazelor de sist si am justificat si de ce: “Responsabilitatea sociala este absoluta a fiecarui membru al societatii romanesti actuale. Nu pot exista subterfugiile “mostenirea grea,” Ceausescu ne-a lasat fara datorii. Cat despre “noi nu suntem de vina”, ci numai profitorii sub obladuirea politica si protectia justitiei au facut-o – nu tine! Noi, societatea, am permis-o prin alegerea politica si toleranta la furt, mistificare, manipulare si coruptie. Minimul pe care il mai putem face pentru a ne ajuta urmasii sa supravietuiasca este sa pastram inca resursele acestei tari pentru ca si ei sa aiba parte de valorificarea lor. “Dupa noi potopul” ar pune in pericol existenta statului roman in viitoarele 3 generatii. Avand in vedere ca generatia super-activa (25-50) este cu 30-40 % mai mica decat ar fi trebui sa fie, din cauza emigrarii masive si generatia (1-25) poate fi cu 50% mai mica din cauza emigratiei, dar si din cauza scaderii dramatice a natalitatii. Conform unor calcule facute de mine cu ajutorul unui program “What if” dezvoltat in SUA de un institut respectabil, potopul ar putea prinde si o parte din a doua generatie existenta si a treia generatie in intregime! Potopul poate incepe in anul 2034. Sper ca aceste calcule sunt gresite!”

Atunci cand un om ca George Friedman (de origine maghiara, azi american), face declaratii de genul aceasta: “De exemplu, Spania modernă este un amalgam de regiuni. Una dintre accestea, regiunea catalană – care include Barcelona – adăposteşte o mişcare separatistă puternică. Dacă Scoţia poate părăsi Regatul Unit, de ce nu i s-ar permite şi Cataloniei să părăsească Spania? Mai spre est, Tratatul de la Trianon a dat României şi Cehoslovaciei porţiuni ample din Ungaria, cu tot cu ungurii care trăiau acolo. De ce ungurii care trăiesc în aceste teritorii n-ar avea dreptul să se realipească Ungarie? Între timp, dacă belgienii vorbitori de franceză şi belgienii vorbitori de olandeză vor să-şi separe destinele şi să se întoarcă la cee două regiuni şi respectivele ţări de origine, de ce nu li s-ar permite asta? Şi de ce estului Ucrainei nu i s-ar permite secesiunea şi unirea cu Rusia?” (sursa)

66Sau cand o ataca pe Victoria Nuland si il apara pe Viktor Orban, in declaratii ca acestea: “Văd în această declaraţie o poziţie nerezonabilă a doamnei Nuland. Trebuie să faceţi eforturi ca să ajungeţi la nivelul la care sunt Statele Unite, dar doamna Nuland uită des corupţia din Statele Unite. Faptul că, de multe ori şi în multe locuri din SUA, oamenii de afaceri sunt corupţi. Deci, sugerez, deoarece nu fac parte din guvern, să uităm ce are de zis doamna Nuland şi să ne concentrăm pe următorii paşi pe care România trebuie să-i facă” (sursa),

Nu ar trebui sa ne mire declaratiile date de el in urma cu o saptamana la Pro TV, le emisiunea “Peste 20 de ani“.

Nu stiu ce e mai revoltator in aceste declaratii:

- Dispretul unui cuceritor la adresa populatiilor cucerite si tratate ca mana de lucru ieftina si efemeri stapani ai unor bogatii ce urmeaza sa ia calea capitalei cuceritorului? “Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea. In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el”

88- Amenintarea pentru Guvernele viitoare de a nu desface ceea ce un Guvern cumparat si tradator va face posibil? “Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea. In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana…Daca un guvern incheie un contract, toate guvernele de dupa el trebuie sa il respecte.Daca nu, viabilitatea Romaniei ca tara independenta e amenintata. Romania are nevoie de investitori straini, nu are resursele sa se dezvolte singura. Capacitatea europenilor de a investi e limitata, chinezii au bani, dar isi aduc propria forta de munca, rusii au bani, dar nu au expertiza, americanii le au pe toate. Problema e acum domnia legii – un contract sa ramana un contract, sa nu se schimbe. Asa ca nu faceti targuri proaste, ca sa nu trebuiasca sa le schimbati”.

– Trocul mizerabil propus (dati resurse, va aparam de Rusia)? “Cred ca autoritatile romane inteleg acum ce trebuie sa faca. Contactele mele din lumea investitorilor imi spun ca toata lumea vrea sa faca afaceri in Romania, nu doar pentru energie, ci si pentru calitatea fortei de munca, mai ales in IT. La voi se pot face bani. Guvernul trebuie sa-si apere interesele, oamenii de afaceri trebuie sa faca bani – asta e strategia americana. Investitiile vin impreuna cu asistenta militara. Cele doua vin impreuna si construiesc Romania. Multe tari nu vor sa accepte asta”.

- Presiunile pe Guvern sa faca publice informatiile secrete despre tezaurul inca neexploatat din adancuri? “In 6 luni – un an, investitorii vor incepe sa vina. Companiile americane urmaresc acum cu atentie Romania. Stim de o companie care vrea sa investeasca in energie si are nevoie de informatii. Din pacate, la voi aceste informatii sunt secrete, or nu poti aduce investitii cu informatii tinute in secret”.

99- Pisatul cu bolta (scuzati, insa e adevarat) pe mediul inconjurator? “Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. Ar fi minunat daca nu am avea nevoie de ele, dar data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul el ofera o solutie geopolitica. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea gazelor de sist. Gazele de sist ar putea polua mediul, dar Rusia… Nimic din ce am construit nu a ramas fara consecinte asupra mediului”.

- Amenintarea pe fata cu izolarea Romaniei? “Romania vrea sa fie sigura ca restul Europei are suficient gaz ca sa nu poata fi santajata de rusi, altfel Romania va fi izolata, asa cum a fost in timpul Razboiului Rece. Riscul ecologic e real, riscul geopolitic e si mai real. Pericolul ca Romania sa se intoarca la perioada cand era izolata de toata lumea, ca in timpul lui Ceausescu, trebuie luat in considerare“.

33Nu trebuie sa ne mire aceste vorbe. Totul (contextul geopolitic actial, contextul intern al alegerilor prezidentiale, slugarnicia Guvernului Ponta – care aplica la sange doctrina Nastase: “da-le ce vor americanilor, ca sa te lase sa actionezi cum vrei“), implicarea Rusiei prin deturnarea protestelor legitime de la Pungesti, slaba protectie constitutionala si legala a proprietatii private, lobby-ul intens pe langa parlamentari facut de companiile petroliere) concura la crearea unui cocktail exploziv care, cand va izbucni, va avea efecte catastrofale pentru noi si pentru generatiile viitoare.

Vom descalci toate aceste aspecte in postarile care vor fi scrise pe aceasta tema.

Insa pana atunci tare as vrea sa il intreb pe stimabilul George Friedman: cate sonde Chevron ai in fata casei, pe proprietatea ta, americanule? Nu vrei sa te muti la Pungesti?
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 2564
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum