SCRISORI DIN GERULIA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Stratfor: România ar putea fi implicată în război

In jos

 Stratfor: România ar putea fi implicată în război Empty Stratfor: România ar putea fi implicată în război

Mesaj  Admin la data de Vin Ian 30, 2015 9:04 am

Potrivit șefului companiei de analize Stratfor, conflictul din Ucraina pune intrebari la care „pașnica și prospera” Europa nu stie sa răspunda. Dar SUA stie raspunsul şi Washingtonul a început deja să creeze o barieră împotriva Rusiei în lume. Moscova „înțelege asta și de aceea este furioasă„, transmite Fox News, potrivit unui interviu cu George Friedman, fondatorul și șeful Stratfor.

FoxNews: În această săptămână am urmarit cum economia Rusiei intra în declin. Cu toate acestea, Vladimir Putin nu pare să se lase intimidat. Și acum marea întrebare este: președintele rus va pune pariu mai mare pe agresiunea împotriva Occidentului, sau va da inapoi?

George Friedman: „Ei (rusii) cred că Ucraina a iesit învingatoare. Ei cred că SUA au pregătit lovitura de stat și au adus la putere un guvern care este impotriva președintelui liber ales. În plus, serviciile ruse au suferit un esec. La Moscova, o serie de oameni, responsabili de Ucraina, au fost pedepsiti, iar Putin a initiat o restructurare pe scara larga a FSB și altor servicii de informații. Astfel, Moscova consideră că SUA i-a împiedicat sa efectueze una dintre cele mai importante sarcini - sa mentina neutralitatea Ucrainei. Partea rusă a făcut o încercare penibila de a răspunde, dar nu a reușit. Și acum economia lor a intrat intr-o criză pe scară largă.

Dacă te uiți la situație prin ochii lui Putin, putem vedea că pe de o parte, are criza economică, iar pe de altă parte - un eșec politic. El trebuie să gaseasca un răspuns, dar încă așteaptă o ofertă de la Statele Unite ale Americii. Cel mai mult el isi doreste ca estul Ucrainei, cu populatie majoritara vorbitoare de limbă rusă - sa primeasca statut de autonomie, cum are Quebec-ul. Așa se spune.novorossia

Ei nu cer separarea estului de Ucraina, dar isi doresc ca această regiune ucraineană sa devina autonoma, sa aiba propriile școli, justitie și așa mai departe. Sună destul de acceptabil, cel puțin, ei încearca să facă ca asta sa sune acceptabil. Dar dacă Putin nu va realiza acest lucru si Occidentul pur și simplu il va refuza, el se va confrunta cu o situație în care economia țării sale se descompune rapid, și va arată ca un idiot în ceea ce privește politica externă. Prin urmare, îi va fi dificil să se abțină de la acțiuni mai hotarate.

Am vazut ca a crescut foarte mult popularitatea lui Putin in Rusia, după anexarea Crimeei ratingul sau depășind 90 la sută.

George Friedman: Atunci când Statele Unite se confruntă cu o criză politică externă, oamenii se aduna în jurul președintelui. Același lucru se întâmplă în Rusia. Daca președintele american nu acționează în mod eficient, această solidaritate dispare repede. Același lucru este valabil pentru Rusia.

În prezent, Putin nu se concentreada doar asupra opiniei publice. Sunt mai importanti pentru el susținătorii sai, anturajul. Acesta este împărțit în două grupuri. Primul - oligarhii, care pierd o gramada de bani, iar al doilea - serviciile de informatii si securitate, umilite în timpul ultimelor evenimente.

Rusia este în criză profundă, iar atunci când o tara este în criză, președintele vrea să arate ca este un om hotarat. Până în prezent fără succes. El nu a reușit să obțina o rascoala populara în partea de est a Ucrainei. Nu a putut să rezolve rapid armata ucraineană. A făcut o mulțime de greșeli. El are nevoie de bile albe. Și dacă nu a reușit în diplomație, atunci mi-e teamă că va încerca calea militara.

Conceptul de Europa modernă și Uniune Europeană presupune reducerea forțelor armate, extinderea programelor sociale și intrarea intr-o eră fără conflicte si diferențe religioase. Mai este valabil acest concept în condițiile actuale, având în vedere agresiunea lui Putin?

George Friedman: Uniunea Europeană a fost formata în 1992. În 2008, criza financiară a cam scuturat sistemul - si ar trebui să aruncăm o privire la Grecia de astăzi. Este interesant faptul că noi vorbim despre exceptionalismul american. Între timp, sentimentul europenilor de exclusivitate este cu adevărat incredibil.

Ei cred că au lasat in trecut toate probleme si învață acum lumea cum să trăiască în pace și prosperitate. Cu toate acestea, prosperitatea nu mai e de actualitate, iar pacea este cel putin fragila, având în vedere situația actuală din Ucraina.

Având în vedere creșterea sentimentului naționalist - fiecare pentru el însuși - și războiul din regiune, se pune o întrebare foarte importanta: ce se va întâmpla cu sentimentul de exclusivitate al Europei și cu experimentul european în ansamblu? Cred că Europa isi demonstrează inconsecvența. Ucraina este unul dintre exemplele acestei eșec, deoarece criza ucraineană - este o problemă europeană la care europenii nu au răspuns. Cei care au solutii sunt SUA.

Credeți într-un adevărat război între Rusia și una sau mai multe țări europene?

George Friedman: Generalul american Hodges, comandantul Armatei SUA în Europa, a fost săptămâna trecută în Ucraina, unde a acordat soldaților ucraineni medalii. El a mai spus că instructorii americani vor sosi în curand in țară pentru antrenarea armatei ucrainene. Apoi, el a anunțat că Statele Unite intenționează să aduca vehicule blindate americane, artilerie și alte mijloace în statele baltice, Polonia și România.

Statele Unite au început procesul de creare a unei bariere împotriva Rusiei, și acționează în afara NATO. Partea rusă înțelege acest lucru și asta o innebuneste. La un moment dat ei vor începe să acționeze în Ucraina. Probabilitatea declansarii unor operatiuni militare cu armate regulate în această regiune este foarte mare, dar nu neaparat vor implica trupele americane. Se poate răspândi la țările baltice, România, în multe alte țări. Asa că, să lase in trecut războiul - nu este la fel de ușor pe cât pare pentru Europa.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum