SCRISORI DIN GERULIA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

‘I wish to resign and cease considering myself a Jew’

In jos

‘I wish to resign and cease considering myself a Jew’ Empty ‘I wish to resign and cease considering myself a Jew’

Mesaj  Admin la data de Vin Oct 10, 2014 10:43 am

Shlomo Sand: "Aș vrea să demisioneze și să înceteze vedere eu un evreu"
Trecutul lui era evreu, dar astăzi el vede Israel ca una dintre societatile cele mai rasiste din lumea occidentala. Istoricul Shlomo Sand explică de ce nu vrea să mai fie evreu
http://www.theguardian.com/world/2014/oct/10/shlomo-sand-i-wish-to-cease-considering-myself-a-jew
"Când eu sunt departe de Israel, văd colțul meu de stradă din Tel Aviv și aștept cu nerăbdare să momentul în care am putea să-l" ... Shlomo Sand. Fotografie: Gali Tibbon / grafic
În prima jumătate a secolului 20, tatăl meu a abandonat școala talmudică, oprit definitiv merge la sinagogă, și-a exprimat în mod regulat aversiunea sa pentru rabini. În acest moment în viața mea, în începutul secolului 21, ma simt la rândul său, o obligație morală de a rupe definitiv cu Judeocentrism tribal. Eu sunt astăzi pe deplin conștient de a fi nu a fost niciodată un evreu cu adevărat seculară, înțelegând că o astfel de caracteristică imaginar lipsită de orice temei specific sau de vedere cultural, și că existența sa este bazată pe o viziune gol și etnocentric a lumii. Mai devreme am crezut în mod greșit că cultura idiș din familia am crescut în era întruchiparea culturii evreiești. Un pic mai târziu, inspirat de Bernard Lazare, Mordechai Anielewicz, Marcel Rayman și Marek Edelman - care a luptat toată antisemitismul, nazismul și stalinismul, fără a adopta o viziune etnocentrică - am identificat ca parte a unui asuprit și a respins minoritate. În cadrul companiei, ca să spunem așa, de liderul socialist Léon Blum, poetul Julian Tuwim și multe altele, am rămas cu încăpățânare un evreu care a acceptat această identitate din cauza persecuțiilor și criminali, crimele și victimele lor.

Acum, după ce a devenit dureros de conștient de faptul că am suferit o aderență la Israel, a fost asimilat de lege într-o etnie fictiv de persecutorii și susținătorii lor, și au apărut în lume ca unul din clubul exclusivist al celor aleși și acoliții lor, aș dori să demisioneze și să înceteze vedere eu un evreu.

Deși statul Israel nu este dispus să se transforme naționalitatea mea oficială de la "evreu" la "israelian", îndrăznesc să sper că amabilitate philosemites, angajat sioniști și înălțat anti-sioniști, toate acestea atât de des hrănit pe concepții esențialiste, va respecta dorința mea și nu mai mă cataloga ca un evreu. Ca o chestiune de fapt, ceea ce ei cred că problemele mici pentru mine, și cu atât mai puțin ce cred idioții antisemite rămase. Având în vedere tragediile istorice ale secolului 20, nu mai sunt hotărâtă să fie o mică minoritate într-un club exclusivist care alții nu au nici posibilitatea, nici calificările să se alăture.

Prin refuzul meu de a fi un evreu, am reprezintă o specie în curs de dispariție. Știu că insistând că numai trecutul meu istoric a fost evreu, în timp ce prezenta mea de zi cu zi (pentru o mai bună sau mai rău) este israelian, și în cele din urmă că viitorul meu și al copiilor mei (cel puțin pe viitor îmi doresc) trebuie să fie ghidată de universal , principiile deschise și generoase, eu sunt în contradicție cu moda dominantă, care este orientată spre etnocentrism.

Ca un istoric al epocii moderne, am prezentat ipoteza că distanța culturală dintre stră-nepotul și-mi va fi la fel de mare sau mai mare decât cea ma separa de propria străbunicul meu. Cu atât mai bine! Am ghinionul de a trăi acum printre prea mulți oameni care cred urmasii lor le va semăna în toate privințele, pentru că pentru ei popoare sunt eterne - cu atât mai mult o cursa de-oameni, cum ar fi evreii.

Sunt conștient de a trăi într-una dintre societățile cele mai rasiste din lumea occidentala. Rasismul este prezent într-o oarecare măsură peste tot, dar în Israel că există adânc în spiritul legilor. Acesta este predată în școli și colegii, răspândite în mass-media, și mai presus de toate și cel mai îngrozitor, în Israel rasiștii nu știu ce fac și, din această cauză, se simt în nici un fel obligat să-mi cer scuze. Această absență de o nevoie de auto-justificare a făcut Israel un punct de referință deosebit de apreciate pentru multe mișcări de extremă dreaptă din întreaga lume, mișcări ale căror antecedente de antisemitism este doar prea bine cunoscut.

Pentru a trăi într-o astfel de societate a devenit tot mai insuportabilă pentru mine, dar eu trebuie să recunosc că nu este mai puțin dificil de a face casa mea în altă parte. Sunt eu o parte din producția culturală, lingvistică și chiar conceptual al întreprinderii sionist, iar eu nu pot anula acest lucru. Prin viața mea de zi cu zi și cultura mea de bază sunt un israelian. Eu nu sunt deosebit de mândru de acest lucru, la fel cum nu am nici un motiv să se mândrească cu a fi un om cu ochi căprui și de înălțime medie. Sunt de multe ori chiar rușine de Israel, în special atunci când am o mărturie și de colonizare sale militare crud, cu victimele sale slabe și lipsite de apărare care nu fac parte din "poporul ales".

Mai devreme în viața mea am avut un vis utopic trecătoare că un israelian palestinian ar trebui să se simtă la fel de mult ca acasă în Tel Aviv la fel ca un american evreiesc din New York. M-am luptat și căutat pentru viața civilă a unui israelian musulman în Ierusalim pentru a fi similar cu cel al persoanei francez evreiască, a cărei origine este în Paris. Am vrut copii israelieni de imigranți africani creștini să fie tratate ca copiii britanici de imigranți din subcontinentul indian se află în Londra. Am sperat din tot sufletul ca toti copiii israelieni s-ar fi educat împreună în aceleași școli. Astăzi știu că visul meu este scandalos de exigent, care cererile mele sunt exagerate și impertinent, că însuși faptul de a formula ei este văzută de către sioniști și susținătorii lor ca un atac asupra caracterului evreiesc al statului Israel, și, prin urmare, ca antisemitismul.

Palestinienii trecere a frontierei în Egipt
"Eu sunt de multe ori rușine lui Israel, în special atunci când am o mărturie și de colonizare sale militare crud, cu victimele sale slabe și lipsite de apărare care nu fac parte din" poporul ales ",", scrie Shlomo Sand. Fotografie: Hatem Moussa / AP
Cu toate acestea, oricât de ciudat ar părea, și în contrast cu caracterul blocat în a identității evreiești secular, tratarea identitate israelian ca politico-cultural, mai degrabă decât "etnic", pare să ofere potențialul de realizare a unei identități deschise și incluzive. Conform legii, în fapt, este posibil să fie un cetățean israelian, fără a fi un laic "etnic" evreu, pentru a participa la ei "supra-cultură" păstrând în același timp cuiva "infra-cultură", de a vorbi limba hegemonic și cultiva în paralel o altă limbă, pentru a menține variate moduri de viață și de a fuziona cele diferite împreună. Pentru a consolida acest potențial politic republican, ar fi necesar, desigur, să aibă ermetism tribal mult abandonate, să învețe să respecte alții și bun venit el sau ea ca un egal, și de a schimba legile constituționale ale Israelului pentru a le face compatibile cu principiile democratice.

Cel mai important, în cazul în care acesta a fost uitat pentru moment: înainte de a ne pune ideile cu privire la modificarea politicii de identitate Israelului, ne trebuie mai întâi să ne eliberăm de sub ocupația blestemat și interminabil, care ne conduce pe drumul spre iad. De fapt, relația noastră cu cei care sunt cetățeni de mâna a doua din Israel este indisolubil legată de relația noastră cu cei care trăiesc în primejdie imensă în partea de jos a lanțului de operațiunea de salvare sionist. Că populația oprimată, care a trăit sub ocupație de aproape 50 de ani, lipsiți de drepturi politice și civile, pe un teren care "statul evreilor" consideră propriu, rămâne abandonat și ignorat de politica internațională. Recunosc astăzi că visul meu de capăt ocupației și crearea unei confederații între cele două republici, israelieni și palestinieni, a fost o himeră care subestimat echilibrul de forțe între cele două părți.

Din ce în ce pare a fi deja prea târziu; totul pare deja pierdut, și orice abordare serioasă la o soluție politică este în impas. Israel a crescut folosit pentru acest lucru, și nu este în măsură să scape de dominația colonială peste alt popor. Lumea din afara, din păcate, nu face ceea ce este necesar, fie. Remușcare sale și conștiința îl împiedică să convingă Israelul să se retragă la 1948 frontierele. De asemenea, nu este Israel gata să anexeze teritoriile ocupate oficial, cum ar trebui să acorde cetățenie egală cu populația ocupată și, prin acest fapt singur, să se transforme într-un stat binațional. Este mai degrabă ca șarpele mitologic care a înghițit prea mare o victimă, dar preferă să se înece, mai degrabă decât să-l abandoneze.

Asta înseamnă că, de asemenea, trebuie să renunțe speranță? Am traiesc intr-o contradicție profundă. Mă simt ca un exil în fața etnicizare evreiesc tot ce mă înconjoară, în timp ce în același timp, limba în care vorbesc, scriu și vis este copleșitor ebraică. Când mă aflu în străinătate, mă simt nostalgie pentru această limbă, vehiculul de emoțiile și gândurile mele. Când eu sunt departe de Israel, văd colțul meu de stradă din Tel Aviv și aștept cu nerăbdare să momentul în care am putea să-l. Eu nu merg la sinagogi pentru a disipa această nostalgie, pentru că se roagă acolo într-o limbă care nu este a mea, și oamenii pe care îi întâlnesc acolo am absolut nici un interes in a intelege ceea ce înseamnă a fi israeliene pentru mine.

In Londra, este universitățile și studenții acestora de ambele sexe, nu și talmudice școli (în cazul în care nu există studenți de sex feminin), care-mi amintesc de campusul unde lucrez. In New York, este cafenelele din Manhattan, nu enclavele din Brooklyn, care invită și atrag mine, cum ar fi cele din Tel Aviv. Și când am vizita pline librăriile din Paris, ceea ce îmi vine în minte este săptămânii carte ebraică organizat în fiecare an în Israel, nu literatura sacră a strămoșilor mei.

Atașamentul meu profund la locul servește doar pentru a alimenta pesimismul simt față de ea. Și așa am de multe ori arunca în deznădejde despre prezent și teama pentru viitor. Sunt obosit, și simt că ultimele frunze de motiv cad din pom nostru de acțiune politică, lăsându-ne arid în fața capriciilor vrăjitorii somnambulism din tribul. Dar eu nu pot permite să fiu complet fatalistă. Eu îndrăznesc să cred că, dacă omenirea a reușit în curs de dezvoltare din secolul 20 fără un război nuclear, totul este posibil, chiar și în Orientul Mijlociu. Trebuie să ne amintim cuvintele lui Theodor Herzl, visătorul responsabile pentru faptul că eu sunt un israelian: ". Dacă va, nu este o legendă"

Ca un descendent al care a persecutat ieșit de la dracu 'european de anii 1940, fără să fi renunțat la speranța unei vieți mai bune, nu am primit permisiunea de la arhanghelul speriat de istorie să abdice și disperare. Care este motivul pentru care, în scopul de a grăbi un viitor diferit, și indiferent de detractorii mei spun, voi continua să scriu.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum