SCRISORI DIN GERULIA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

"Shlomo Sand a încetat să mai fie un evreu. Sau nu-i așa? "

In jos

"Shlomo Sand a încetat să mai fie un evreu. Sau nu-i așa? " Empty "Shlomo Sand a încetat să mai fie un evreu. Sau nu-i așa? "

Mesaj  Admin la data de Mar Oct 14, 2014 10:51 pm

http://www.gilad.co.uk/writings/how-shlomo-sand-ceased-to-be-a-jew-or-did-he-1.html
GA: Următoarele este analiza mea carte de cea mai recentă carte Shlomo Sand. Acesta a fost publicat un an în urmă . În urma publicării a ediției în limba engleză a Cum mi-am încetat a mai fi evreu, săptămâna trecută, am decis să-l posta din nou.

Prin Gilad Atzmon

Cea mai recentă carte Sand, Cum mi-am încetat să mai fie un evreu , este o mărturie tragică făcută de un evreu israelian trezit punct de vedere moral, care își dă seama că existența lui spiritual, cultural și politic este contaminat cu exclusivism iudeo-centric și este alimentat de rasism etno-centrice. Shlomo Sand decide să nu mai fie un evreu - dar a reușit el?

Nisip, așa cum știm cu toții, este un scriitor minunat; spiritual, inovatoare, poetic și fluent, vocea lui este personal, uneori amuzant, uneori sarcastic și întotdeauna adevărat pesimist.

Scris Sand este științifică, profund, reflexiv și imaginativ; Cu toate acestea, bursa este destul de mult limitat la gândirea liberală franceză și începutul teorie post-modernist. Rezultatul este dezamăgitor uneori. Cum mi-am oprit pentru a fi evreu este un text "corect politic", saturat cu rezerve infinite introduse pentru a disocia autor de la orice afiliere posibil cu cineva care poate fi privit ca un oponent al puterii evreiești, critic de politici identitare evreiești sau un challenger de istoricitatea masă a Holocaustului.

"Eu nu scriu pentru antisemiți, consider ca total ignorant sau oameni care sufera de o boala incurabila," (p. 21 / ebraică ediție), scrie autorul, care pretinde a fi umanist, universalist și departe de evreu exclusivism. * Totul sună foarte evreiesc pentru mine. Când vine vorba de Holocaust, Sand folosește aceeași tactică și cumva reușește să-și piardă toate spirit și de moda academice. Nazistii sunt "bestii", ascensiunea lor la putere metaforic descris ca o "fiară trezire din bârlogul ei." Mi-ar aștepta un istoric de conducere și ex-evreu s-au mutat pe dincolo de aceste tipuri de clișee banale.

Sand scrie despre identitate politică și este, cu siguranță sensibil la complexitatea acestui subiect. El susține cu tărie că naționalismul este o "invenție", dar, din anumite motive el atribuie anumite calități medico-legale la identitatea și politicile implicate. Poate Sand nu reușește să realizeze că politica de identitate este de fapt o formă de identificare - ea este acolo pentru a înlocui autenticitate. De exemplu, sionismul a fost născut ca o încercare de a înlocui orientare autentic iudaică cu un sentiment imaginar de apartenență națională - identitate israelian este o colecție de semnificanți stabilite pentru a face evreul creadă că el sau ea are un trecut, prezent și viitor. Identitatea este de fapt un set de identificatori simbolice care evoca un sentiment de colectivism. În cazul în care strapunge urechea dreaptă, voi deveni un membru al clubului, dacă sportul o kaffiyeh va deveni un activist de solidaritate, în cazul în care ați reușit să rostească câteva sunet-muscaturi israeliene s-ar putea deveni un sionist. Toate aceste identități lipsite de orice profunzime autentic.

Little Britain , un spectacol de comedie BBC, ne oferă o imagine de neprețuit în acest sens. Daffyd Thomas (singurul gay din sat) prezintă o gamă largă de identificatori simbolice gay fără vreodată o dată a fi angajat într-un singur act sexual homosexual. Deci Daffyd, în timp ce identificarea ca homosexual - politic, social și cultural - se salvează din experiența autentică elementar ca un homosexual.

Sand înțelege că politica identitatea evreiască este gol, dar el poate să nu reușească să înțeleagă că toate politicile de identitate sunt goale. Dimpotrivă, naționalismul, care a disprețuiește clar - legătura cu solul cuiva, patrimoniu, cultura, limba, peisaj, poezia este de fapt o experiență cathartică. Deși naționalismul ar putea fi o invenție de nisip și alții insistă, aceasta este încă o experiență satisfăcătoare intrinsec autentic. După cum știm cu toții, sentimentele naționale patriotice sunt de multe ori de sinucidere - și există un motiv pentru acest lucru - pentru că doar uneori reușește să integreze om, sol și sacrificiu într-o stare de unificare spiritual.

Pe o notă mai ușoare, scris poetic Sand citit în ebraică este pentru mine, un ex-evreu și ex-israelian, o experiență cu adevărat autentică, care mă aduce mai aproape de rădăcinile mele, patria mea uitat și peisajul său decolorare, limba mea maternă sau o fac eu spune pur și simplu Fiinta mea. Mediul care ma conecta la proza ​​Sand nu este "identitate" sau politică, ci, mai degrabă israelism, că discursul naționalist din beton, care a ajuns la scadență în poezia ebraică, patriotism, ideologie, jargon, un vis și o tragedie de urmat. Într-un fel, cred că Sand se înțelege acest punct ca el se refera la cele tip exact de sentimente în cele din urmă a cărții. De asemenea, cred că înclinația pesimist Sand este înrădăcinată în realizarea lui de sine a fi jefuit de care israelism care a fost odată la el o casă.

Sand își dă seama că drumul sionist a ajuns la final și că "secularismul israelian" este sortit. Din punct de vedere etic și universal Israel este la un punct mort. Cu toate acestea, el încă nu reușește să înțeleagă că Israelul este doar o parte a problemei. Tot mai mulți gânditori sunt în prezent cu privire la Israel ca un simplu simptom al politicii de identitate evreiești. Mai mult și mai mult, comentatorii devin constienti de un continuum ideologic și spiritual tribal între Israel, sionismul, așa-numitele sioniști anti evrei și de stânga, în general. Nu mai este un secret faptul că, la fel ca sioniști, evrei sioniști anti "investi cea mai mare parte a energiei lor politic urmarind așa-numitele" semiți anti "- cei care analizează politicile israeliene și sioniste în contextul culturii și filosofiei iudaice.

Cu toate acestea, trezire morală este o călătorie lent, mai degrabă decât un comutator gestalt rapid și este interesant modul în care întâlnirile de nisip despre evrei anti-sionisti l-au condus la adoptarea unei critici similare cu cele pe care le exprimă în Wandering Who .

"Există câteva care se definesc ca evreii seculari, ei încearcă să protesteze, fie colectiv, fie singur, împotriva segregării și de muncă (israelian). Pe bună dreptate, au înțeles că aceste politici riscă să aducă de-a lungul iudeo-fobie, care poate identifica toți evreii ca o rasă distinctă și confuzie între evrei și sioniști. "Cu toate acestea, Sand continuă," dorința lor de a fi o parte a unei identități etnice evreiești în timp ce nu fiind capabil să-l umple cu conținut cultural pozitiv, face tactica lor, în cel mai bun caz, de scurtă durată, care nu are greutate și viitorul politic, iar în cel mai rău caz, să sprijine indirect sensul (iudeo) tribalism. "(pag. 145 / ediția ebraică)

Sand detectează în mod clar aici un element de necinste intelectuală inerente evreiesc "stânga", în general, și anti-sioniști, în special. El continuă, "în cazul în care cei care se consideră sioniști anti evrei, în ciuda faptului că nu am mai fost în Israel, nu sunt familiarizati cu (ebraică), limba și străini pentru a culturii (israelian), insista asupra dreptului de a critica Israel, nu ar trebui să pro-sioniști bucura de o (similar) privilegiu unic în determinarea viitorul lui Israel? "(pag. 146, ibid). Sand este, evident, corect aici, dar punctul său ar putea fi împins chiar mai departe: dacă evrei anti-sioniștii se bucură de un privilegiu, datorită originii lor "unic" etnic, ei de fapt afirmă că Israelul este statul evreu și, de fapt, propriile lor foarte de stat. Când o grămadă de evrei drepte critica statul evreiesc "ca evrei", și în numele lor evrei, ei afirmă în mod paradoxal, că Israelul este într-adevăr statul evreu în timp ce afirmă în același timp propria lor choseness și privilegiul de evrei.

Este surprinzător faptul că Sand este impresionat de aportul de gânditori evrei progresive și radicale. El prezintă o listă de gânditori evrei care au "făcut un efort de a deriva departe de (evreiesc) moștenire etică egocentric într-o încercare de a adopta o moralitate universal" (pag. 114). Sand menționează nume, cum ar fi Karl Marx, Leon Troțki, Rosa Luxemburg, Lion Blum, Noam Chomsky și alte câteva. "Ca la distanță acești oameni și alții au fost de patrimoniu religios, cât mai aproape a fost de afinitatea lor pentru percepția umanist și voința puternică de a schimba condițiile de viață ale tuturor oamenilor, mai degrabă decât a lor." (Pag. 115).

Spre deosebire de nisip, sunt mai puțin convins de motivația universalist pur în spatele acestor progresivă Tikkun Olam (de stabilire a lumii) eroi. Spre deosebire de nisip, sunt convins că "progresiste", nu este decât o extensie seculară a evreiesc tribal "chosesness". La urma urmei, dacă sunteți un "progresist", altcineva trebuie să fie un "reacționar". Cu alte cuvinte, progresivității este în sine un discurs intolerant neuniversală.

Îndepărtează de evrei spre universalism adevărat și autentic poate fi realizat ca apariția unui sensibilitate critic unic față de toate aspectele posibile de operare tribal evreiesc. Un astfel de act implică o anumită cantitate de ură de sine, mai degrabă decât pur și simplu "disprețuire" a "evreilor din jurul tău". Sand nu este încă acolo. În loc de a urî însuși, el desăvârșește fapt, argumentul său împotriva vecinilor săi evrei. În practică, el este încă angajat într-o dezbatere tribal intern.

Politica identitatea evreiască este un subiect critic în curs de dezvoltare și să iau niște credit pentru o astfel de dezvoltare. În urmă cu doi ani, mi rătăcire care a fost publicat, care a deschis o cutie a Pandorei. Am declanșat un atac critic pe identitate politică, în general, și a expus, de asemenea, de natura înșelătoare, care este intrinsecă a gândirii evreiești-stânga. În urma publicării cărții, tot iadul a rupt sioniști în vrac, împreună cu frații lor evrei anti-sioniste au unit forțele într-o încercare disperată de a opri carte și de a cenzura gândurile mele - dar nu au reușit - cartea a devenit un best-seller, tradus în mai multe limbi și aprobat de către unele dintre cele mai importante umaniștii și cadre didactice din jur. Cel mai important, a făcut evreii și politica lor (nu doar Israel sau sionismul) obiectul unui control intelectual și filozofic.

Acum câteva luni, Judith Butler a încercat să salveze umanismul evreiesc și identitate progresiv. Dar textul ei, plecand - evrei și critica de sionism , a fost destul de problematică și necinstit intelectual. În consecință, nu a primit nici o atentie serioasa. În orice caz, el transmite o lipsă clară de umanist, precum și gândire universalist în centrul discursului evreiesc stânga. Carte nou Sand este o altă încercare de a face cu subiectul, dar spre deosebire de Butler, nisip merită întreaga noastră atenție. Sand este un om în tranziție (o calitate m-am împărtăși cu modestie cu el). Sand este cinstit, un scriitor superb, strâns familiarizat cu istoricitate evreiesc și, deși el poate fi ușor confundat cu privire la unele probleme, textul său ne oferă o privire unică în călătoria autentic de un suflet evreiesc pesimist încă poetic în căutare de sens.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum