SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Turcescu, pe blog: Nucleara “Megapower” care o să îl “termine” pe Ponta

In jos

Turcescu, pe blog: Nucleara “Megapower” care o să îl “termine” pe Ponta Empty Turcescu, pe blog: Nucleara “Megapower” care o să îl “termine” pe Ponta

Mesaj  Admin Sam Oct 25, 2014 8:23 am

Turcescu, pe blog: Nucleara “Megapower” care o să îl “termine” pe Ponta
http://www.paginadepolitica.ro/turcescu-pe-blog-nucleara-megapower-care-o-sa-il-termine-pe-ponta/
O nouă postare eliptică a fost pusă pe blogul personal de Robert Turcescu, redevenit activ – ca jurnalist, cel puţin – în mediul online.

Mai întâi, un istoric necesar, chiar dacă e ceva mai lung: actualul premier al României şi candidat prezidenţial al PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, a fost procuror iar presa a semnalat că mapa profesională a acestuia nu a relevat mari realizări profesionale pe parcursul carierei de magistrat.

Există însă o excepţie notabilă – nu neapărat ca finalizare profesională, ci ca impact în presă şi la nivelul unor lideri politici din ultimele decenii: dosarul Megapower. Ponta a fost procurorul care a întocmit rechizitoriul de caz prin care l-a trimis în judecată pe fostul director IIRUC, Cornel Moldovan, în anul 2000. Moldovan a fost condamnat în 2002 la 10 ani de închisoare. Este SINGURUL condamnat în această afacere în care statul român a fost prejudiciat cu aproximativ 12 milioane de dolari.

În ce a constat afacerea: în FINANŢAREA – prin IIRUC, cu bani împrumutaţi de la statul român – a firmei Megapower din SUA ÎNAINTE ca această companie să fie constituită. Firma urma să producă echipamente electronice şi să deschidă puncte de lucru în România; nu le-a deschis niciodată.

Presa a relatat că această afacere a fost posibilă prin semnarea unor Hotărâri de Guvern de care se fac responsabili – prin semnătură – Petre Roman, Theodor Stolojan, Victor Stănculescu, EugenDijmărescu, Victor Babiuc precum şi Florin Georgescu, fost ministru PDSR al Finanţelor, prim-viceguvernator BNR. Amănunt halucinant astăzi, dar posibil în acel moment: HG-urile nu au fost publicate în Monitorul Oficial.

Afacerea Megapower a avut un debut absolut ciudat: containerul cu arhiva firmei a fost expediat în 1998 din SUA către o societate comercială din România, a stat nerevendicat 150 de zile în Portul Constanţa şi a ajuns să fie inventariat de SRI. În SUA, Megapower a avut doi “părinţi”: Cristian Lazarovici, fost profesor universitar român emigrat în anii ’70, şi Robert Deutsch, fiul unor ilegalişti comunişti căzuţi în dizgraţie pe vremea lui Gheorghiu-Dej şi reabilitaţi de Nicolae Ceauşescu. (O sinteză a primelor informaţii despre debutul afacerii Megapower, aşa cum a fost surprinsă în presa vremii, puteţi citi aici.)

3-1Acum, revenind în prezent, iată ce semnalează Robert Turcescu: rechizitoriul Megapower întocmit de Ponta, aşa cum a fost publicat pe internet după ce a fost obţinut de jurnaliştii publicaţiei “Gândul“, are 15 pagini. Exceptându-l pe al lui Cornel Moldovan, singurul condamnat, numele invocate în rechizitoriu sunt anonimizate.

Însă cele 15 pagini, chiar şi cu nume anonimizate, sunt, de fapt, 14. Mai exact, lipseşte pagina numărul 9. Turcescu sugerează că pe respectiva pagină s-ar afla informaţii compromiţătoare în legătură cu felul în care fostul procuror Ponta ar fi instrumentat acest dosar.

Solicit pe aceasta cale Ministerului Public, procurorului general Tiberiu Nitu, sa dea publicitatii rechizitoriul INTEGRAL al cazului MEGAPOWER intocmit de procurorul de la acea vreme, actualul prim-ministru, Victor Ponta”, scrie Robert Turcescu pe blog.

Deocamdată, în absenţa documentului original complet, postarea jurnalistului este doar o sursă de speculaţii.

Interesant este însă că o altă publicaţie electronică – luju.ro, condusă de Răzvan Savaliuc (un jurnalist care a făcut carieră la “Ziua” lui Sorin Roşca Stănescu, aflat în prezent în închisoare) – anticipează un astfel de mers al evenimentelor.

În 14 octombrie, luju.ro publică un material intitulat “PLANUL ANTI-PONTA: Urmatoarele “demascari” vor viza faptul ca in acest dosar au fost facuti scapati ofiteri SIE acoperiti.”

Astfel, luju.ro susţine că premierul ar urma să fie acuzat în spaţiul public pentru faptul că, în calitate de procuror, “a evitat să ancheteze doi foşti directori Bancorex şi încă o persoană care ar fi făcut parte din SIE.”

Bancorex este banca prin care afacerea Megapower a fost finanţată cu un credit guvernamental de peste 8 milioane de dolari, nerecuperat.

Luju.ro susţine că ştie numele celor trei membri SIE pentru “neanchetarea” cărora Ponta ar urma să fie blamat.

Independent de cele două poziţii semnalate – cea de pe blogul lui Turcescu şi ‘complotul de demascare a lui Ponta’ invocat de lujo.ro – este clar că, în acest moment, prezentarea rechizitoriului complet al afacerii Megapower ar avea o şansă să lămurească lucrurile. Altfel spus, mingea este în terenul Parchetului.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 2561
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum