Poate Rusia sa invinga NATO?

In jos

Poate Rusia sa invinga NATO? Empty Poate Rusia sa invinga NATO?

Mesaj  DOLFI , caporalul FUHRER la data de Joi Mar 12, 2015 11:20 pm

http://www.trendscan.ro/poate-rusia-sa-invinga-nato/
Câte șanse are Rusia de a învinge armatele NATO? Nici una, crede Tom Nichols profesor la National Security Affairs at the Naval War College. Dar întrebarea e pusă în mod greșit deoarece problema țărilor occidentale nu este câștigarea războiului în sine cât posibilitatea ca Vladimir Putin să împingă Rusia într-un conflict militar fără să țină seama de consecințele acestuia. Profesorul american în privește pe Vladimir Putin ca pe un nostalgic al fostei Uniuni Sovietice, care este tributar modului învechit de a gândi despre Occident ca despre un sistem învechit și slab. Tom Nichols consideră că sarcina Occidentului e de a-i opri pe ruși înainte ca aceștia să treacă la o provocare directă a NATO, fapt care s-ar transforma inevitabil într-un dezastru global.Este necesar, susține Nichols, să se înlăturare orice dubiu în capacitățile NATO de a face față unui conflict cu Rusia. Vremea Războiului Rece a trecut și chiar dacă o parte din armamentul fostei URSS încă mai există, asta nu constituie o amenințare care să sperie NATO. Este corect, spune Tom Nichols, că armata rusă este o armată mare, capabilă să producă multe victime omenești, dar acest lucru nu presupune și capacitatea de a duce un război cu o forță mai mare și mai bine organizată în spatele căreia se vor alinia peste treizeci de state sau chiar și mai bine.

Capacitățile militare ale Alianței sunt în mod indiscutabil superioare celor de care dispune Rusia și unul din cele mai bune exemple sunt forțele aeriene ale NATO care ar produce un adevărat dezastru pentru armata lui Vladimir Putin. Fără sprijin aerian, trupele rusești nu au nici o șansă de supraviețuire, indiferent ce acțiune de tip blitzkrieg ar întreprinde pe un teritoriu NATO. Mai mult chiar, Tom Nichols susține că și comandanții ruși știu acest lucru iar posibilitatea de neutralizare a capacităților aeriene ale NATO nu vor fi la fel de ușor precum aruncarea în aer a unui avion de linie.

În cele din urmă, Rusia mai are un dezavantaj major: lipsa experienței. Conflictele din Orientul Mijlociu și Asia în care au fost implicate forțele NATO în ultimii 15 ani au lăsat în urmă și răni, dar și o armată care știe ce înseamnă să lupți în mod real. De cealaltă parte, armata rusă are o experiență de front care se reduce la veteranii celeui De-al Doilea Război Mondial și războiul din Afganistan, plus experiența aruncării în aer a apartamentelor din Cecenia sau împușcarea militarilor neantrenați din Ucraina.
În opinia analistului american, Statele Unite și NATO au trei pași pe care trebuie să îi urmeze imediat. În primul rând, forțele NATO și ale Statelor Unite ar trebui să ocupe poziții strategice în apropierea Ucrainei pentru că dacă Vladimir Putin ar vrea să testeze capacitățile militare ale Occidentului atunci ar trebui să se confrunte chiar cu forțele americane. Al doilea pas ar fi oferirea de armament defensiv Ucrainei pentru că momentan invazia rusă nu a întâmpinat nici o problemă militară reală și Vladimir Putin ar trebui să vadă că în continuare lucrurile nu vor sta chiar așa simplu. A treia propunere a lui Tom Nichols este punerea unui punct la discuțiile sterile din jurul așteptărilor strategice. ”Trebuie să spunem clar, așa cum am spus acum 50 de ani, că pacea în Europa este vitală pentru Statele Unite. Securitatea noastră este legată direct de securitatea Europei și acest lucru nu se negociază în nici o capitală europeană”.

DOLFI , caporalul FUHRER
DOLFI , caporalul FUHRER

Mesaje : 76
Data de înscriere : 10/07/2013

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum