PETROTEL LUKOIL Ploieşti: acţiune iresponsabilă a autorităţilor române, cu urmări negative pe termen lung

In jos

PETROTEL LUKOIL Ploieşti: acţiune iresponsabilă a autorităţilor române, cu urmări negative pe termen lung  Empty PETROTEL LUKOIL Ploieşti: acţiune iresponsabilă a autorităţilor române, cu urmări negative pe termen lung

Mesaj  Admin la data de Vin Oct 10, 2014 3:57 am

http://romanian.ruvr.ru/2014_10_07/PETROTEL-LUKOIL-PloieSti-actiune-iresponsabila-a-autoritatilor-romane-cu-urmari-negative-pe-termen-lung-4792/
PETROTEL LUKOIL Ploieşti: acţiune iresponsabilă a autorităţilor române, cu urmări negative pe termen lung  5792214847_968df36251_b
Joi, 2 octombrie 2014, la sediul Rafinăriei PETROTEL LUKOIL Ploieşti, autorităţile statului român au început o amplă descindere, folosind forţe importante: peste 150 de poliţişti specializaţi în investigarea fraudelor, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, criminalistică, precum şi luptători SIAS.

La aceste activităţi au mai luat parte şi 27 de inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale şi trei inspectori din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală.
Conform informaţiilor oficiale furnizate de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, „În cadrul cercetărilor care se efectuează în dosarul penal nr. 254/P/2014 aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, o echipă complexă formată din procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova, se află în desfăşurarea unui număr de 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, SC Lukoil Energy & Gas România SRL, SC Lukoil Lubricants East Europe SRL, SC Agenţia Lukom-A-România SRL, SC TP Log Services SRL, toate situate în municipiul Ploieşti, strada Mihai Bravu nr. 235, judeţul Prahova”.
Aceeaşi sursă informează că “în această cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.„În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Activităţile de urmărire penală vizând probarea participaţiei penale a suspecţilor au fost realizate cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Toate aceste informaţii au fost publicate de ziarul “Prahova”, în ediţia sa de vineri, 3 octombrie 2014:
http://www.ziarulprahova.ro/stiri/investigatii-eveniment/189501/dosar-amplu-de-evaziune-fiscala-si-spalare-de-bani-instrumentat-de-procurorii-ploiesteni
La prima vedere, această amplă descindere este o acţiune a autorităţilor statului pentru instrumentarea unui dosar penal de fraudă şi spălare de bani. Aşadar, este vorba de „crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. Rezultă că partea incriminată(SC PETROTEL LUKOIL SA şi celelalte societăţi adiacente) sunt nevinovate până la emiterea unei sentinţe judecătoreşti definitive şi asupra lor nu pot fi luate măsuri punitive,care să le afecteze activitatea. Aşa să fie,oare?
Datorită faptului că s-a dispus blocarea tuturor conturilor şi s-a instituit măsura sechestrului asigurator asupra stocurilor de materii prime, PETROTEL LUKOIL SA a fost nevoită încă de vineri 3 octombrie 2014 să-şi înceteze activitatea, prin oprirea succesivă a instalaţiilor. În acest sens, ziarul local „Republicanul” ne informează: „“Oil Terminal informeaza actionarii ca in data de 6.10.2014 Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Ploiesti a trimis catre Oil Terminal ordonanta prin care se dispune instituirea masurii sechestrului asigurator asupra tuturor cantitatilor si stocurilor de materie prima – titei si alte produse energetice (pacura, benzine si motorine) si/sau aditivi, detinute de Petrotel Lukoil SA Ploiesti in spatiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer si rezervoare ce apartin sau se afla in custodia SC Oil Terminal SA pana la concurenta sumei de 1.039.019.829,00 lei”, se arata in raportul intitulat “Eveniment important de semnalat” si depus de societate la BVB”:
http://www.republicanul.ro/social/4326-a-fost-instituit-sechestru-asigurator-pe-stocurile-asupra-stocurilor-de-materie-prima-de-la-lukoil.html
Ca urmare, sâmbătă 4 octombrie 2014, “la sediul Prefecturii Prahova, a avut loc o întrevedere între reprezentanții Lukoil și autoritățile județene, în timpul căreia s-a anunțat oficial că au început procedurile de oprire a producției la rafinăria din Ploiești, acolo unde procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au efectuat joi percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro. Conturile rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești sunt blocate încă de la sfârșitul săptămânii trecute”,după cum ne informează “Actualitatea Prahoveană”.
http://www.actualitateaprahoveana.ro/editia-electronica/economic/evaziune-fiscala-si-spalare-de-bani-rafinaria-lukoil-ploiesti-are-conturile-blocate-13638
De asemenea, conducerea societăţii a transmis un comunicat de presă, în care se precizează: „"Ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime, ţiţei, produse,etc de către organele de urmărire penală, Rafinăria PETROTEL-LUKOIL şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă.".
Ce înseamnă aceasta? Oprirea activităţii rafinăriei PETROTEL LUKOIL duce automat la intrarea în concediu fără plată a aproape 2500 de salariaţi. Oameni care vor avea mari probleme cu plata facturilor, a ratelor la credite, cu cheltuielile zilnice. O potenţială problemă socială pentru un Ploieşti suprapopulat, care, în ciuda existenţei Parcului Industrial West, se confruntă cu o rată încă ridicată a şomajului.
De aceea, primarul PSD al municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, împreună cu reprezentanţii societăţii PETROTEL LUKOIL şi cu liderii sindicali din societate, s-au deplasat luni 6 octombrie la Ministerul Energiei, pentru găsirea unei soluţii de ieşire din această criză, pentru reluarea activităţii rafinăriei. Iată ce a declarat Iulian Bădescu pentru „Observatorul de Prahova”: „Am fost la Ministerul Energiei cu reprezentanţii sindicatului şi cu reprezentanţii LukOil, discuţiile vizând impactul social pe care îl poate avea închiderea rafinăriei din Ploieşti, cu rugămintea pentru toţi factorii de a găsi o soluţie pentru ieşirea din criză. Vorbim de peste 2.000 de angajaţi care îşi pot pierde locurile de muncă şi, normal, ca primar al Ploieştiului, doresc identificarea de măsuri concrete pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Am dorit să trag un semnal de alarmă, repet, pentru că închiderea rafinăriei ar afecta mult mai mulţi oameni. Am făcut totodată apel la înţelepciune şi am rugat miniştrii să-l informeze pe primul-ministru de impactul social pe care îl poate avea o astfel de decizie, pentru că nu vorbim numai de angajaţi, ci şi de familiile acestora. Prejudiciul, în cazul în care acesta există, poate fi recuperat mult mai uşor dacă există activitate la rafinărie”.
http://www.observatorulph.ro/eveniment/44651-primarul-badescu-liderii-de-sindicat-si-reprezentantii-lukoil-la-ministerul-energiei
Premierul Victor Ponta, informat despre situaţia creată la Ploieşti, a făcut o declaraţie, în care pune accentul pe „salvarea locurilor de muncă şi industria pe orizontală”,după cum se menţionează într-un comunicat AGERPRES, preluat de „Observatorul de Prahova”:
http://www.observatorulph.ro/politic/44633-ce-spune-ponta-despre-inchiderea-rafinariei-petrotel
Văzând toate acestea, cititorul îşi pune fireasca întrebare:” Bun, există un dosar penal,există o anchetă în plină desfăşurare. Dar de ce trebuie să se ia nişte măsuri aberante, care să ducă la încetarea activităţii rafinăriei? Iar oamenii care lucrează acolo ce vor face?”
Deocamdată, acei oameni stau acasă. În concediu fără plată. Luni, traseul de autobuz care asigura transportul salariaţilor din oraş spre LUKOIL era aproape gol. Am stat de vorbă cu câţiva cunoscuţi, salariaţi la LUKOIL. Toţi erau îngrijoraţi de situaţia creată, toţi se temeau de pierderea locurilor de muncă. O doamnă apropiată de mine ca vârstă, fostă colegă de serviciu la Rulmenţi Grei(ulterior TIMKEN), mi s-a destăinuit cu lacrimi în ochi:” Am pătimit alături de tine când ne-au dat afară de la TIMKEN, în 2001. Am stat mult timp fără serviciu, până am reuşit să prind postul de operator la LUKOIL. Am lucrat câţiva ani buni aici, am fost într-un colectiv bun, total diferit de cel pe care-l ştim amândoi la TIMKEN. Iar acum să pierd şi acest serviciu? Când nu am încă dreptul la pensie? N-aş mai putea suporta!”
Reacţii fireşti, ale unor oameni care se tem pentru slujbele şi pentru viitorul lor. Pentru că, la LUKOIL, omenia ruşilor a făcut ca o bună parte din acei 2500 de salariaţi să fie oameni maturi, trecuţi de 40 de ani. Iar aceşti oameni ştiu prea bine ce i-ar aştepta în cazul unei disponibilizări: marginalizare în baza discriminării pe criterii de vârstă, practicată cu sfinţenie de către transnaţionalele occidentale. Şi de mai toţi patronii autohtoni, care au preluat cu ochii închişi această „modă”.
Nu mai vorbesc de faptul că încetarea activităţii rafinăriei PETROTEL LUKOIL are urmări în plan economic. Premierul Ponta spunea că de produsele LUKOIL depinde activitatea OLTCHIM, de-abia pusă pe un uşor profit. Nu mai vorbesc de faptul că LUKOIL are o reţea extinsă de benzinării în toată România, a căror dispariţie s-ar resimţi serios! De asemenea, LUKOIL a încheiat cu societăţile de transportatori (de călători şi de marfă) din România contracte avantajoase de furnizare pentru carburanţi şi lubrifianţi. În cazul încetării activităţii LUKOIL pe termen lung, activitatea de transport, mai ales cel de persoane, va fi serios afectată. Zeci de mii de oameni din toată România nu vor mai putea face naveta la locurile lor de muncă, zeci de mii de elevi nu se vor mai putea duce la şcoală!
În particular, se va crea în Ploieşti şi Câmpina o situaţie delicată: toate companiile multinaţionale, cu capital occidental, au încheiat contracte de transport pentru deplasarea salariaţilor de acasă la locul de muncă exact cu aceste societăţi de transport care depind nemijlocit de carburantul de la LUKOIL! Întreruperea furnizării acestui carburant de către LUKOIL va duce, până la găsirea altui furnizor,la perturbări serioase în actvitatea tuturor acestor societăţi!
Iată unde ne duce excesul de zel al autorităţilor, numai pentru a fi pe placul”naşului din suflet”, căruia i-a rămas doar plăcerea bolnăvicioasă de „a-i provoca pe ruşi”! Da, ruşii au reacţionat: declaraţia d-lui ambasador Oleg Malghinov este fără echivoc. Iar România are încă o bilă neagră la capitolul relaţiilor bilaterale româno-ruse! Pe scurt: o acţiune iresponsabilă, cu urmări negative pe termen lung!
Ambasadorul rus în România, îngrijorat de situația rafinăriei Lukoil
Post scriptum:La scurt timp după ce am trimis acest articol spre publicare, serviciul de presă al companiei LUKOIL a adus la cunoştiinţa opiniei publice faptul că Rafinăria PETROTEL LUKOIL din Ploieşti a început procedura de lansare a instalaţiilor tehnologice, după oprirea lor. Ştirea a fost publicată de VOCEA RUSIEI pe site-ul său. Bine că autorităţile române şi-au dat seama de greşeala făcută fie şi în al doisprezecelea ceas!
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Lukoil a depus o plângere în legătură cu sistarea activităţii la rafinăria din România
Rafinăria Lukoil din România își reia activitatea

Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

Vezi profilul utilizatorului http://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum