SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Grupul de la Cluj și partea sa întunecată O triadă pentru Ponta: Ardelean, Rus şi Ţiriac

In jos

Grupul de la Cluj și partea sa întunecată O triadă pentru Ponta: Ardelean, Rus şi Ţiriac Empty Grupul de la Cluj și partea sa întunecată O triadă pentru Ponta: Ardelean, Rus şi Ţiriac

Mesaj  Admin Joi Oct 16, 2014 5:26 am

Grupul de la Cluj și partea sa întunecată O triadă pentru Ponta: Ardelean, Rus şi Ţiriac
http://www.cotidianul.ro/o-triada-pentru-ponta-ardelean-rus-si-tiriac-249189/
&
https://sites.google.com/site/allegrasocietadelvaffanculo/grupul-de-la-cluj-si-partea-sa-intunecata-o-triada-pentru-ponta-ardelean-rus-si-tiriac
Declaraţie de presă din 15 octombrie 2014

În ziare cu surse bine ancorate în serviciile secrete au apărut, în cursul acestui an, ştiri potrivit cărora principala susţinere a premierului Victor Ponta vine de la o structură condusă de chestorul Virgil Ardelean, zis Vulpea, cunoscut drept cel mai longeviv şef al serviciului secret al MAI (DGIPI), şi de fostul ministru de Interne Ioan Rus, structură care ar fi finanţată de omul de afaceri Ion Ţiriac. Această structură de factură ocultă este preocupată să asigure baza informaţională şi financiară pentru campania premierului Ponta la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Consider că opinia publică trebuie să aibă cunoştinţă despre conexiunile dintre cei trei corifei ai structurii pro-Ponta, precum şi despre legăturile lor cu candidatul prezidenţial al PSD. Mai simplu, o să încercăm să desluşim ce-i leagă si ce-i mână în luptă pe aceştia alături de Victor Ponta.

Originar din localitatea Pericei, judeţul Sălaj, Virgil Ardelean a absolvit Şcoala de Miliţie de la Băneasa şi a activat ca ofiţer de miliţie economică în cadrul Miliţiei municipiului Cluj-Napoca, unde a ajuns pe linie politică secretar UTC, funcţie în care a avut tangenţă cu Ioan Rus, care era şeful Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti pe Centrul Universitar Cluj-Napoca. Mi-l amintesc dintr-o vizită efectuată în internatul în care am stat în primii ani de liceu, unde s-a prezentat cu multă morgă, îmbrăcat într-un trening bleumarin, asortat cu cămaşă albă de nylon, cravată şi pantofi negri, costumaţie folosită de unii activişti de partid, miliţieni şi gestionari în timpul regimului comunist. Dornic să parvină, Ardelean a vrut la un moment dat să intre în Securitate, dar a căzut la testul psihologic. În anii premergători Revoluţiei din decembrie 1989 a deţinut funcţiile de şef al Biroului Economic şi de adjunct al șefului Miliţiei municipiului Cluj-Napoca, în care a manifestat servilism şi exces de zel faţă de regimul dictatorial ceauşist. După Revoluţie a fost promovat şef al Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, situaţie în care s-a apropiat de PDSR, partid la care Ioan Rus a deţinut la început funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Cluj şi care l-a promovat prefect al Judeţului Cluj în 1996.

Ca şef al Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, Virgil Ardelean a fost în relaţii apropiate cu patronul jocului piramidal Caritas, Ioan Stoica, şi cu omul de afaceri Sever Mureșan, patronul din umbră al Băncii Dacia Felix. În această perioadă a primit porecla « Vulpea », după o acţiune organizată pentru prinderea unui grup de hoţi de buzunare, în cursul căreia s-a deghizat în ţigancă. Ardelean a dat însă lovitura după căderea jocului Caritas, când a pus mâna pe evidenţa electronică a tuturor depunătorilor de la Caritas, pe care figurau nume de politicieni din toate partidele, miniștri, parlamentari, magistrați, polițiști, generali, consilieri prezidențiali și alți demnitari. În perioada în care Virgil Ardelean a fost șeful Poliției municipiului Cluj-Napoca, Ioan Rus a avut probleme de evaziune fiscală cu una din firmele sale, dar cercetările au fost mușamalizate.

În 1998, Virgil Ardelean a fost promovat, cu concursul ministrului țărănist de Interne, Gavril Dejeu, șef al Poliției municipiului București, iar după un an a fost numit șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, respectiv al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), mai cunoscută sub denumirea ”doi și un sfert”. Ardelean a devenit un țărănist înfocat, deși singura sa tangență cu PNȚCD era faptul că localitatea sa natală, Pericei, este situată între localitățile de baștină ale liderilor istorici ai PNȚCD, Iuliu Maniu și Corneliu Coposu, Bădăcin, respectiv Bobota. După venirea la putere a PSD, în calitate de ministru de Interne în Guvernul Năstase, Ioan Rus l-a menținut pe Virgil Ardelean în fruntea DGIPI, mulțumită, se pare, dosarului de evaziune mușamalizat în anii ’90. Ardelean a fost menținut șef al DGIPI și după venirea la putere a Alianței DA PNL-PD în decembrie 2004, și datorită intervențiilor lui Ioan Rus la succesorul său de la Ministerul de Interne, democratul Vasile Blaga, cu care se afla în relații amicale. La menținerea în funcție a contat, se pare, și faptul că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din 2004, subalterni ai chestorului Ardelean au fotocopiat toate dosarele în care Vasile Blaga și oameni de afaceri apropiați au fost cercetați la Oradea pentru afaceri cu alcool și carburanți.

Prin Ioan Rus și Vasile Blaga, Ardelean a avut control și influență asupra celor mai importante partide din România, PSD și PD (ulterior PDL). Ardelean a atras în siajul său și un lider influent al PNL, pe senatorul Norica Nicolai, vicepreședinte al partidului, care, pe parcursul celor două mandate parlamentare obținute la Cluj-Napoca, a fost cazată într-un apartament din hotelul Cluj-Napoca, proprietatea SC SMAV Exim SRL, firmă deținută și controlată în realitate de Virgil Ardelean și de omul de afaceri Sever Mureșan, condamnat penal pentru afaceri legate de Banca Dacia Felix. Este de observat că inițialele SMAV din denumirea firmei vin de la numele Sever Mureșan și Ardelean Virgil. Hotelul Napoca este cel mai profitabil hotel din Cluj, având un grad de ocupare de aproape 100 % și patru săli solicitate pentru evenimente (nunți, mese de protocol, conferințe ș.a.). La acest hotel, Virgil Ardelean avea obiceiul să se întâlnească și cu fostul director al SRI Virgil Măgureanu, cu care se delecta cu ciorbă de burtă și mămăligă cu brânză de Chendremal (localitate din judeţul Sălaj).

Chestorul Ardelean a fost în relații apropiate și cu Elena Udrea și Dorin Cocoș și, prin aceștia, cu președintele Traian Băsescu, îndeosebi prin intermediul protejatului său Gelu Oltean, poreclit «Puiul Vulpii», pe care l-a adus de la Cluj-Napoca în structura centrală a DGIPI și l-a ajutat să devină șef al Direcției Cancelarie, respectiv șef de cabinet al directorului general al DGIPI. În aprilie 2012, în timpul ultimului guvern controlat de PDL, Gelu Oltean a fost numit director general al DGIPI și a fost menținut în această funcție și după instalarea Guvernului USL condus de Victor Ponta, în mai 2012, de către ministrul de Interne Ioan Rus. După demisia lui Rus în urma referendumului din 29 iulie 2012, noul ministru de Interne, Mircea Dușa, a vrut să-l schimbe din funcție pe protejatul lui Virgil Ardelean, dar Ioan Rus s-a deplasat la București pentru a-l salva și a reușit acest lucru în urma unei intervenții la premierul Ponta. Ulterior, Ponta l-a sprijinit pe Oltean să fie avansat chestor și l-a ridicat la rangul de secretar de stat, transformând DGIPI în departament. În iulie 2014, Oltean a fost demis pentru scurgeri de informații și implicare în cazul de corupție de la Cluj în care a fost arestat președintele Consiliului Județean, Horia Uioreanu.

Ioan Rus, alintat Ucu, este originar din localitatea Urișor, comuna Cășei, județul Cluj, și a absolvit Facultatea de Mecanică, Secția tractoare și mașini agricole, din cadrul Politehnicii Cluj-Napoca. În timpul studenției a deținut importanta funcție de președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Centrul Universitar Cluj-Napoca și s-a remarcat drept un activist comunist zelos în universitățile și în complexurile studențești din Cluj. Foști studenți de la Politehnică își amintesc de controalele dure făcute de Rus și ciracii săi pentru a găsi băutură sau femei în cămine. Foști angajați ai hotelului Continental își amintesc de un episod antologic, petrecut cu ocazia unei vizite efectuate la Cluj-Napoca de Nicu Ceaușescu, în calitate de prim-secretar al UTC și ministru al Tineretului, când, după o masă tovărășească la cel mai luxos restaurant al Clujului, Rus și alți colegi au dorit să-l însoțească până la camera din hotel, iar fiul cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu le-a cerut să-l urmeze mergând în patru labe și lătrând precum câinii, sarcină de care s-au achitat cu multă râvnă.

După absolvirea facultății, Rus și-a făcut stagiatura ca inginer la Trustul SMA Cluj, apoi a devenit asistent la Politehnica din Cluj-Napoca, unde a parcurs toate gradele didactice până la cel de profesor universitar. După Revoluția din decembrie 1989 a devenit capitalist, înființându-și o firmă de comercializare produse alimentare, îndeosebi conserve. A falimentat în mai multe afaceri până ce s-a asociat cu Ion Țiriac în SC Napoca Construcții, care a devenit una dintre cele mai puternice firme de construcții din județul Cluj. Rus și Țiriac au mai înființat firma RMB Inter Auto, care a devenit reprezentanța Mercedes pe Transilvania. Rus a mai înființat și firma Autosincron SRL, care comercializează mașini Ford și Land Rover.

Aproape concomitent, Rus a început să facă și carieră politică în democrație. În 1994 a intrat în PDSR, în 1996 a ocupat funcția de prefect al județului Cluj, iar în iunie 2000 a fost ales președinte al Consiliului Județean Cluj. În decembrie 2000 a fost numit ministru de Interne în Guvernul Năstase, ocupând această funcție până în primavara anului 2004, când a candidat pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, dar a fost învins de candidatul PD, Emil Boc. În 2001, Rus a devenit președinte al Organizației județene Cluj a PSD și vicepreședinte național al partidului, funcții din care a constituit Grupul de la Cluj din PSD, împreună cu ministrul Informațiilor Publice, Vasile Dâncu, și cu negociatorul șef pentru Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, grup la care s-a raliat și ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, președintele Organizației județene Timiș a PSD. La Congresul PSD din ianuarie 2005, Rus a fost principalul artizan al înfrângerii lui Ion Iliescu și al alegerii lui Mircea Geoană în funcția de președinte al PSD. La Congresul PSD din februarie 2010, Rus și apropiații săi l-au abandonat pe Mircea Geoană în favoarea lui Victor Ponta, pactizând cu ceilalți susținători importanți ai acestuia : Ion Iliescu, Adrian Năstase și Miron Mitrea. Ioan Rus a revenit, pentru o perioadă de câteva luni, ca ministru de Interne în guvernul Ponta I, iar în vara acestui an a preluat Ministerul Transporturilor în Guvernul Ponta III. La Congresul din aprilie 2013, Rus a revenit și la vârful PSD, fiind ales vicepreședinte regional pe Transilvania și devenind astfel cel mai important susținător al lui Victor Ponta din Ardeal.

După ce a dobândit funcții de demnitate publică, Ioan Rus și Ion Țiriac i-au cesionat Napoca Construcții omului de afaceri Ioan Bene, pe care l-au folosit ca interfață în afacerile lor în domeniul construcțiilor. Bene a înființat ulterior SC Ben SRL, profilată tot pe construcții, care a devenit și ea firmă de top în domeniu datorită sprijinului lui Ioan Rus. Firmele Napoca Construcții și Ben Ben au obținut o serie de lucrări importante și bănoase în județele Cluj și Sălaj îndeosebi, deținând aproape monopolul în domeniul construcțiilor în zonă. Beneficiind de influența politică a lui Rus, firmele administrate de Bene au obținut lucrări importante sub antrepriză și la Autostrada Transilvania, care a fost atribuită companiei americane Bechtel. Ioan Bene și copiii lui Ioan Rus sunt asociați de câțiva ani la hotelul Meridian din Cluj-Napoca. În urbea de pe Someș se spunea că Ioan Bene și firmele administrate de acesta au fost cei mai importanți sponsori locali ai PSD.

După ce Victor Ponta a devenit președintele PSD, Ioan Rus a căutat să-i capteze bunăvoința prin toate mijloacele, dorind să-l atragă în siajul său și al lui Ion Țiriac. Cu ocazia vizitelor efectuate la Cluj, în calitate de lider al PSD și apoi de șef al guvernului, Ponta a fost găzduit de Rus la vila sa din Cluj-Napoca sau la cabana sa de la Someșul Rece. În 2010, firma lui Rus și Țiriac, RNB Inter Auto i-a oferit lui Ponta o mașină de curse prin firma pilotului Edwin Keleti, Auto Media, cu care participa la raliuri, pentru care a fost încheiat un contract de barter contra publicitate.

După ce Victor Ponta a devenit prim-ministru, a început să se apropie de acesta și de PSD și chestorul Virgil Ardelean, care, după trecerea în rezervă, și-a înființat un serviciu privat de informații sub acoperirea unei firme de protecție și pază, SC Arvifox Vision Security SRL, în care este asociat cu fiul său Alin. Este de observat și în acest caz, referitor la denumirea firmei, că AR vine de la Ardelean, VI de la Virgil, iar fox este denumirea în limba engleză pentru « vulpe », porecla sa binecunoscută. Această firmă îşi are sediul social în București, Str. Dragoș Vodă nr. 6, Sectorul 2, dar funcționează la sediul firmei lui Ion Țiriac de lângă Ambasada Chinei. Conform unor foști șefi din DGIPI, Virgil Ardelean s-a apropiat de Ion Țiriac în perioada în care Ioan Rus era ministru de Interne în Guvernul Năstase, atunci când ar fi distrus probele care îl încriminau pe fiul lui Ion Țiriac pentru trafic de droguri. Potrivit acelorași surse, în ultimii ani, Ardelean a desfășurat activități pentru acoperirea fraudelor firmei de asigurări a lui Țiriac.

Firma de securitate a lui Ardelean asigură informații și realizează operațiuni de influențare pentru Victor Ponta, precum și operațiuni de compromitere a adversarilor săi. În această firmă activează aprope toți apropiații lui Ardelean din serviciul secret al MAI, începând cu chestorul Constantin Dârnă, fostul său locțiitor, și cu chestorul Dan Mitică, fostul șef al Serviciului de filaj din DGIPI. Potrivit unor foști șefi din sistem, aproape toți angajații Arvifox Vision Security ar fi ofițeri acoperiți ai DGIPI și sunt plătiți de acest serviciu secret. Și mai grav este că, în activitățile pe care le desfășoară, firma lui Ardelean folosește baza de date a DGIPI, care a fost obținută prin Gicu Păcurar și a fost actualizată de Gelu Oltean, ambii promovați de Ardelean de la Cluj. Se vehiculează ideea că fostul șef al DGIPI, Cornel Șerban, ar fi fost reținut de DNA în dosarul Puiu Popoviciu pentru ca a sesizat scurgerea informațiilor din serviciu către Virgil Ardelean și de la acesta spre Elena Udrea și Traian Băsescu. Pentru a-l reduce la tăcere și a-l scoate din sistem, Ardelean și Oltean ar fi apelat la cunoștințe mai vechi din Cluj de la DNA, procurorul-șef Daniel Morar și procurorul șef de secție Doru Țuluș, care au instrumentat reținerea lui Șerban, cu concursul șefului său de cabinet Gelu Oltean. Având în vedere gravitatea acestor aspecte, prin care a fost afectată siguranța națională, consider că se impune chemarea de urgență a directorului SRI, George Maior, în fața Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, pentru a fi audiat referitor la activitățile desfășurate de serviciul privat de informații patronat de Virgil Ardelean. O problemă care se ridică este aceea că Maior este originar tot din Cluj-Napoca, iar Ioan Rus, prietenul și protectorul lui Ardelean (pe care îl alintă « Căruntu », cu conotație de înțelept și atotștiutor), i-a fost naș la prima căsătorie.

Pe lângă informații, structura politico-informativă condusă de chestorul Virgil Ardelean și ministrul Ioan Rus și finanțată de Ion Țiriac trebuie să asigure resurse financiare pentru campania electorală a prezidențiabilului PSD Victor Ponta. O posibilă sursă de finanțare ar putea fi suma de două milioane de euro obținută de Ioan Rus în vara acestui an prin cesionarea a 15 % din capitalul RMB Inter Auto firmei asociate a lui Ion Țiriac. Conform unor ofițeri de informații, o posibilă sursă de fonduri de campanie ar fi fost tenebroasa afacere a contractului de 263 de milioane de euro încheiat în toamna anului 2013 de obscura până atunci firmă clujeană Energon Power & Gas cu Hidroelectrica, afacere care a căzut în urma arestării, pentru mită de 1,4 milioane de euro, a consilierului ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă, și a directorului comercial al Hidroelectrica, Eugen Brădean. Energon Power & Gas este o firmă-paravan pentru afaceri cu energie, controlată de chestorul Virgil Ardelean, fiul acestuia, Alin, fiind până relativ recent asociatul principal și patronul de facto al acesteia. Actualmente, asociat principal al acestei firme, cu 99 % din capitalul social, este un off-shore din Cipru (ECG Central European Gas Limited), iar administrator este un oarecare Rareș Criste, cunoscut drept un apropiat al lui Virgil Ardelean și Gelu Oltean. Interesant este că Mihăilă și Brădean au fost trimiși rapid în judecată de DNA și au fost condamnați cu celeritate maximă, dar și cu multă îngăduință, pentru luare de mită, dar a fost pusă batista pe țambal în privința mituitorilor, care nu au fost inculpați și deferiți justiției.

Ioan Rus și-a pierdut cel mai important sponsor din Cluj în urma arestării lui Ioan Bene, în vara acestui an, pentru dare de mită, în dosarul președintelui Consiliului Județean, Horia Uioreanu. Un alt sponsor potențial al lui Rus, árpád Pászkány, cunoscut ca patron al CFR Cluj și Polus Transilvania (care și-a ridicat afacerile cu sprijinul companiei canadiene Trigranit, controlată de reprezentanți ai emigrației maghiare), cu care Rus a fost asociat la postul regional de televiziune Transilvania Live, a plecat din România de câteva luni, se spune că de frica unor anchete penale. Conform unor surse judiciare, nu se anunță zile senine nici pentru Ioan Rus, întrucât Horia Uioreanu ar fi declarat că acesta a intervenit în vederea efectuării unor plăți de Consiliul Județean Cluj către firmele oamenilor de afaceri Ioan Bene și árpád Pászkány. Totul depinde de modul de selecție politică al DNA. Deocamdată, la Cluj-Napoca, tot mai mulți oameni, de la profesori universitari, ziariști, procurori, polițiști şi până la oameni de afaceri și oameni simpli (taximetriști, frizeri, muncitori, agricultori), spun că Ioan Rus este șeful mafiei politice locale și că a depășit măsura. Speranța și salvarea lui Rus ar fi ca amicul Victor Ponta să ajungă președinte, iar finul George Maior, prim-ministru.

P.S. Un apropiat al triadei Rus-Ardelean-Țiriac a devenit senatorul Ilie Sârbu, actualmente liderul Grupului parlamentar al PSD din Senatul României și socrul premierului și candidatului prezidențial al PSD, Victor Ponta. Potrivit unor foști șefi din DSS, în anul 1976, pe când era profesor la Seminarul Teologic de la Caransebeș, Ilie Sârbu a fost recrutat ca informator în probleme « culte-secte » în rețeaua Direcției I a Securității (structură cu atribuții explicite de poliție politică), fiindu-i întocmit dosar Fond R (rețea) sub numele conspirativ « Ovidiu Marinescu ». După 1981, când a activat în calitate de consilier economic la Mitropolia Ortodoxă a Banatului, la recomandarea socrului său, care era colonel de Securitate, Ilie Sârbu a fost pregătit și încadrat ca ofițer acoperit (ODC) în Centrul de Informații Externe (CIE), serviciul de spionaj extern al Securității, fiind trimis în misiuni informative în mai multe state occidentale : Elveția, Marea Britanie și Republica Federală Germania. În jurul anilor 2000, după ce ofițerul său de legătură, colonelul Constantin Găină, a fost încadrat în Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, acesta i-a raportat noului său șef, chestorul Virgil Ardelean, că l-a avut în legătură pe Ilie Sârbu și i-a solicitat aprobare să-l mențină în contact operativ, cu înregistrare în evidența ofițerilor acoperiți ai DGIPI. Profitând de faptul că Ilie Sârbu a devenit ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase și vicepreședinte al PSD, chestorul Ardelean a încercat să-l folosească în scopuri politice și de afaceri, confirmând încă o data ascendentul și controlul serviciilor secrete asupra clasei politice din România.

Senator independent Valer Marian
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 2564
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum