PONTA IN CALEA TAIFUNULUI EADS

In jos

PONTA IN CALEA TAIFUNULUI EADS

Mesaj  Admin la data de Vin Oct 17, 2014 7:56 am

Actualul premier Victor Ponta făcea parte din guvernul Năstase la moşirea celor două mari tunuri date bugetului public – Microsoft şi EADS. Jurnaliştii de la InvestigatiiMedia.ro au publicat anul trecut o anchetă cu titlul “Fundaţia PSD-EADS”, care se vede astăzi într-o nouă lumină, prin prisma ultimelor dezvăluiri legate de contractele cu licenţe Microsoft. Şi aşa descoperim că în acea vreme Victor Ponta a lucrat din nou ca “acoperit”, fiind deopotrivă politician şi reprezentant al unei fundaţii asociate cu EADS.

Astfel, potrivit investigaţiei amintite, în momentul semnării contractului cu EADS, Ponta era în acelaşi timp şi preşedinte al Fundaţiei “Secolul XXI” (sub controlul PSD) şi ministru delegat în guvernul Năstase pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar. Dar, atenţie!, EADS era parte din Fundaţia “Secolul XXI”! Deci un nou conflict de interese, un nou caz de “acoperit”, după cel de spion-procuror, din anii 1997-2011. Iată ce scriau jurnaliştii de la Investigaţii Media:

Intr-o viteza nebuna, pe 23 iulie este aprobata Hotararea de Guvern nr. 1157/2004, prin care contractul este atribuit EADS.

Graba incredibila cu care s-a realizat aceasta intelegere este demonstrata si de faptul ca avizul Consiliului Legislativ a fost emis ulterior, pe 26 iulie. Atribuirea contractului s-a facut inainte de deschiderea ofertei EADS, fapt care s-a realizat abia pe 4 august, data la care s-au inregistrat procesele-verbale de acceptare a ofertei concernului franco-german.

Membrii Guvernului au indus in eroare chiar si organismele europene, desi Romania se afla atunci in plin proces de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana. Astfel, pe 1 septembrie 2004, Comisia Europeana a solicitat oficialilor romani, prin intermediul lui Fabrizio Barbaso, sa confirme ca nu exista suprapuneri intre contractul cu EADS si proiectele finantate prin programe PHARE, dar si ca finantarea nu se va face din bani comunitari. A doua zi, pe 2 septembrie, Marian Saniuta, ministrul de Interne, si Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, raspund scrisorii primite si sustin ca nu exista suprapuneri si ca angajamentul cu EADS nu este finantat din banii Uniunii Europene.

(…) Intr-un evident conflict de interese s-a aflat si Dorin Marian, fostul consilier pe probleme de aparare al presedintelui Emil Constantinescu. Dorin Marian a fost consultant al EADS cu ocazia renegocierii contractului, in 2005, dupa care, doi ani mai tarziu, cand contractul era in derulare si statul roman facea plati catre EADS, a devenit consilier al premierului Tariceanu.

Ponta si “Fundatia PSD”

In CV-ul premierului Ponta de pe site-ul Executivului nu se regaseste informatia conform careia el ar fi condus Fundatia “Secolul XXI”. Din CV reiese insa ca actualul premier a fost sef al Corpului de Control al premierului Nastase pana in martie 2004, dupa care a devenit ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar. Asadar aceasta era functia pe care Ponta o indeplinea in Guvernul Nastase atunci cand s-a incheiat contractul cu EADS, finantat cu aproximativ 200 de milioane de euro din fonduri europene, pe langa cele 650 de milioane de euro provenind de la bugetul de stat.

Conform deciziei premierului Nastase prin care se infiinta Corpul de Control condus de Ponta, principalele atributii ale acestei institutii sint verificarea respectarii “legislatiei privind reforma economica si administrativa, procesul de privatizare si postprivatizare si aplicarea mecanismelor economiei de piata” si controlul si verificarea “activitatilor si actiunilor ce pot avea legatura cu coruptia si criminalitatea organizata”.

In ciuda functiilor ocupate, Ponta conducea asadar, simultan, si Fundatia “Secolul XXI”, care era asociata cu fondatorul concernului EADS, beneficiarul contractului.

Mai mult, o parte din fondurile PHARE destinate contractului cu EADS s-a demonstrat ulterior ca au fost gresit folosite, fiind returnate de Romania.

Admin
Admin

Mesaje : 1922
Data de înscriere : 03/02/2013

Vezi profilul utilizatorului http://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum