SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

DW – Lupta anticorupţie şi o presă ce lasă de dorit

In jos

DW – Lupta anticorupţie şi o presă ce lasă de dorit Empty DW – Lupta anticorupţie şi o presă ce lasă de dorit

Mesaj  VIO_ANA Sam Mar 07, 2015 3:38 am

DW – Lupta anticorupţie şi o presă ce lasă de dorit
http://www.dw.de/lupta-anticorup%C5%A3ie-%C5%9Fi-o-pres%C4%83-ce-las%C4%83-de-dorit/a-18299888
&
https://dobrevioro.wordpress.com/2015/03/07/dw-lupta-anticoruptie-si-o-presa-ce-lasa-de-dorit/
Mesajul electoratului român nu e secret. Ultimul scrutin i-a acordat noului şef al statului un clar mandat de continuare a luptei anticorupţie. Dar în presă s-au găsit unii să ceară, în numele democraţiei, stoparea ei.


Ceea ce e aberant. Şi antidemocratic. Încât problema în acest domeniu nu sunt defel numai penalii din clasa politică. S-ar putea să isc mânia unor colegi, comentatori importanţi, formând opinii la televiziuni or cotidiane celebre. Fiindcă am să cutez să-i contrazic pe cei care, precum la New York Times, de pildă, pretind că apără democraţia, declarând că lupta anticorupţie din România ar fi „maniacală”. Care o înfăţişează ca un “overkill”. Şi recomandă ori sugereză, iresponsabil, oprirea ei .

În fapt, e lesne de înţeles că, dimpotrivă, halucinantă e indiferenţa faţă de această luptă. Că imorală şi criminală în raport cu binele naţiunii a fost şi este prea îndelungata neglijare a datoriei şi eforturilor de a o combate. Şi că o democraţie liberală nu poate funcţiona în veci dacă la pârghiile puterii se află politicieni corupţi, având în buzunar ziarişti ori cumpăraţi ori timoraţi, ori răi, ori proşti, televiziuni care linşează, o massmedia scăpată de sub controlul celui mai elementar bun simţ şi o presă politic şi economic aservită.

Nedreptăţi

A deplânge abuzurile justiţiei, dacă se produc, e cât se poate de justificat. Ele nu sunt şi n-ar fi compatibile nici cu democraţia nici cu statul de drept, indiferent dacă le cad victimă politicienii uneia sau alteia din tabere. Nu e în regulă ca justiţia să fie pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă. Nu e corect ca unii, încă necondamnaţi, dar cordial detestaţi, nu doar de adversari, ci şi de un amplu segment al opiniei publice, să fie exhibaţi într-o manieră care să alimenteze perpetuarea demonizării lor în presă, în timp ce alţii sunt cercetaţi ca boierii. Nu-i echitabil ca unii să fie investigaţi în timp ce se bucură, acasă, de un maxim confort, în timp ce alţi inculpaţi să fie expuşi voluntar unor tratamente interpretabile ca degradante şi ca atare imprecaţiilor gloatei.

Dar e clar că în cauză nu e, în primul rând, justiţia. Din contră. Că unor foşti miniştri li se ridică imunitatea parlamentară cât ai clipi din ochi, iar altora, scăldaţi într-un ocean de lacrimi şi de acatiste li se perpetuează respectiva inviolabilitate, ori li se retrage doar după ani de pertractări e un scandal politic de prim ordin. Unul care demonstrează că România nu dispune încă de o democraţie neoriginală.

Dacă, dimpotrivă, a început să dispară o defecţiune majoră din ţară şi măcar una din puteri a ajuns funcţională, acest progres e al justiţiei, li se datorează unor magistraţi şi competenţi şi curajoşi care şi-au asumat realiter independenţa şi-şi iau misiunea în serios.

Jurnalism strâmb

Iar vina pentru ce nu merge nu li se poate atribui în exclusivitate politicienilor. Mare parte din ea îi revine unei prese care fie n-a fost în stare să identifice problemele reale ale ţării, fie se preface a le identifica unde nu sunt. Vina îi aparţine prezervării intacte a mentalităţilor standard în epoci totalitare şi post-totalitare care domnesc în continuare, copios, între breslaşii unei părţi pe cât de ample, pe atât de grav manipulatoare a presei.

E, în bună parte, vina lichelelor fără talent, dar cu ambiţii nemăsurate, rămase în gazetărie. E a slujbaşilor obedienţi ai unor patroni sau ai statului care, crezându-se patrioţi, îşi confundă stăpânii, partidul, sau guvernul cu ţara, şifonându-i astfel grav prestigiul ori de câte ori mai marii lor se dovedesc mafioţi. În efortul de a-i detecta pe imaginarii duşmani ai “ţărişoarei” le inventează celor depistaţi la ordin vinovăţii şi biografii false.
VIO_ANA
VIO_ANA

Mesaje : 135
Data de înscriere : 01/06/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum