SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Presa europeană despre rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale din România: Victor Ponta, între acuzațiile de agent acoperit și relația cu FMI

In jos

Presa europeană despre rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale din România: Victor Ponta, între acuzațiile de agent acoperit și relația cu FMI Empty Presa europeană despre rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale din România: Victor Ponta, între acuzațiile de agent acoperit și relația cu FMI

Mesaj  Admin Mar Noi 04, 2014 12:23 am

Presa europeană despre rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale din România: Victor Ponta, între acuzațiile de agent acoperit și relația cu FMI
http://europeanul.org/impact-romania/presa-europeana-despre-rezultatele-din-primul-tur-al-alegerilor-prezidentiale-din-romania-victor-ponta-intre-acuzatiile-de-agent-acoperit-si-relatia-cu-fmi/
&
https://sites.google.com/site/halucinationnoapteamintii/presa-europeana-despre-rezultatele-din-primul-tur-al-alegerilor-prezidentiale-din-romania-victor-ponta-intre-acuzatiile-de-agent-acoperit-si-relatia-cu-fmi

Rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale din România nu au lăsat indiferente mass media europene. Într-o analiză cvasi-exhaustivă, portalul EurActiv.com face o radiografie a premierului român Victor Ponta, clasat pe primul loc la scrutinul de duminică. Jurnaliștii europeni trec în revistă atât presiunile – printre care și acuzația că ar fi fost agent acoperit – cât și provocările la care va trebui să facă față Victor Ponta dacă va ajunge în fotoliul de la Palatul Cotroceni, în special relația cu Fondul Monetar Internațional.

Primul ministru Victor Ponta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, desfășurat duminică, 2 noiembrie, un pas spre victoria care va consolida partidul de dreapta PSD în lupta sa spre dobândirea puterii, însă va trebui să răspundă acuzațiilor legate de îngrădirea independenței Justiției.

Este comentariul cu care jurnaliștii de la EurActiv.com își încep articolul dedicat alegerilor prezidențiale din România. Ei continuă, arătând că rezultatele parțiale relevă faptul că Victor Ponta, fost procuror și pilot amator de raliu, care a devenit în urmă cu doi ani cel mai tânăr prim ministru din Uniunea Europeană, se află în fața principalului său contracandidat, un etnic german susținut de două partide de centru-dreapta.

Cei doi se vor confrunta pe 16 noiembrie. Ponta se află în pole-position, cu 39,6% din voturi, în comparație cu numai 30,2% pentru Iohannis. EurActiv reamintește faptul că alți 12 candidați, în afară de cei doi finaliști, au pasrticipat la aceste alegeri, în ceea ce a părut a fi “o competiție pentru locul trei“.

Confruntările lui Victor Ponta cu Traian Băsescu

După ce trece în revistă următorii șase candidați și scorurile obținute de aceștia. EurActiv comentează că o Președinție Ponta ar putea aduce mai multă stabilitate în țara de la malul Mării Negre, cu o populație de 20 milioane de locuitori, care “a îndurat o dureroasă recesiune și tăieri de cheltuieli în timpul crizei economice mondiale și a apelat la reforme în cadrul acordului cu FMI“.Victor Ponta

Ca primi ministru, continuă jurnaliștii europeni, Victor Ponta s-a confruntat de nenumărate ori cu cel mai aprig rival al său, președintele Traian Băsescu, care i-a contestat politicile. “Mă simt extrem de mândru și cred că românii au încredere în proiectul meu, după zece ani de divizare”, a spus Ponta, în vârstă de 42 de ani, ridicând un zid între ele și Băsescu, care a stat zece ani la Palatul Cotroceni. EurActiv.com amintește, în acest context, de referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui, care a atras critici dure de la Bruxelles și a destabilizat cursul valutar.

Și acum să trecem “pe partea economică”, vorba lui Gigi Becali. “Investitorii sunt foarte îngrijorați în legătură cu politicile românești legate de cursul valutar”, spune Demetrios Efstathiou, director la Standard Bank Plc. “Dacă investitorii simt că riscul politic în România scade, atunci este de bun augur. Deci dacă Ponta ajunge la putere, partidul său controlând Parlamentul, cred că va fi perceput mai degrabă pozitiv decât negativ”, a continuat el.

Promisiunile electorale ale lui Victor Ponta și acuzațiile de agent acoperit

Victor PontaDupă ce au lăudat prestanța lui Victor Ponta, jurnaliștii europeni îl caracterizează și pe Klaus Iohannis ca fiind cel care a transformat orașul transilvănean Sibiu.

Apoi, Partidul Social Democrat (PSD) este caracterizat drept “moștenitor al comuniștilor al căror partid unic a guvernat țara până la revoluția din 1989″. Victoria PSD este pusă pe seama creșterii pensiilor și a salariilor din sectorul de stat, tăiate de predecesorul actualului prim ministru.

“Victor Ponta a promis că va crește din nou pensiile, la anul, și a redus TVA l articole cum ar fi pâinea”, comentează autorul articolului menționat. Tot el reamintește însă faptul că în campania electorală Ponta nu a fost scutit de acuzații grave: „Băsescu l-a acuzat pe Ponta că a fost agent acoperit pentru serviciile de spinaj extern în anii 1990 – o acuzație pe care Victor Ponta a dezmințit-o. De asemenea, socrul lui Ponta și alți politicieni de la PSD au fost loviți de grave acuzații în ultimele săptămâni de campanie”.

Adevăruri dureroase pentru România

Și aici jurnaliștii europeni țin să puncteze adevăruri dureroase pentru România, care a intrat în UE în 2007, dar “rămâne pe locul doi la sărăcie și este una dintre cele mei corupte state membre”. Este reamintită și lupta dezorganizată dusă de România pentru absorbția fondurilor europene, dar și evaziunea fiscală, care a ajuns la cote maxime în țara noastră.

Nu este uitat nici faptul că mulți dintre românii din diaspora nu au putut să voteze duminică, fapt ce a generat vii proteste față de Ministerul de Externe de la București. “Mulți s-au plâns de cozile interminabile la care au fost nevoiți să stea pentru a vota. Situația a atins apogeul la Paris, unde reprezentanții ambasadei au chemat Poliția Franceză în ajutor”, mai notează jurnaliștii de la EurActiv.

Citește și: UPDATE Băsescu și românii din diaspora cer demisia ministrului de Externe Titus Corlățean pentru proasta organizare a alegerilor în străinătate

Este amintit și episodul în care Ion Țiriac, fost campion mondial la Tenis și unul dintre cei mai bogați români, a fost nevoit să zboare la București cu avionul său privat după ce nu a putut vota la Paris.

Întrebări legate de acordul cu FMI

”În România, președintele nu este decorativ – el își exercită influența asupra Executivului prin numirea primului ministru, a judecătorilor și procurorilor. În momentul de față, nu este clar pe cine va numi Victor Ponta ca prim ministru dacă va ajunge președinte”, scriu jurnaliștii europeni.Victor Ponta

Și tot ei spun că Ponta și noul Guvern va trebui să se concentreze pe politica fiscală și pe acordul cu Fondul Monetar Internațional. Aceasta în condițiile în care acordul de patru miliarde de euro expiră anul viitor, acord care a consolidat încrederea investitorilor în România.

”După ce acordul cu FMI va expira, ne vom confrunta cu două întrebări. Va fi el extins? Dar o decizie va fi luată de noul guvern. Și, în al doilea rând, Guvernul va continua să se comporte într-o manieră rfesponsabilă?”, spunea recent Greg Konieczny, directorul Fondului Proprietatea.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 2564
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum