Iohannis nu a câștigat, dar Ponta a pierdut
Pagina 1 din 1
Iohannis nu a câștigat, dar Ponta a pierdut
Confruntarea televizată dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta a avut, în sfârșit, loc. După ce în primul tur al alegerilor prezidențiale, președintele PSD a reușit să evite orice dezbatere cu adversarii săi, de această data s-a întâlnit față în față cu candidatul ACL în unul dintre studiourile Realitatea TV. Nici unul dintre cei doi politicieni nu a ieșit din rolul pe care l-au jucat până acum, amândoi comportându-se cât se poate de previzibil. Dacă Iohannis a mizat pe reținere și seriozitate, Ponta s-a axat pe verbiaj și mitocănie.Trebuie spus de la bun început că Iohannis a ratat șansa de puncta decisiv în poarta apărată de liderul PSD. Deși a avut câteva momente bune, primarul din Sibiu a irosit o mulțime de ocazii în care putea să scoată în evidență ipocrizia, nepotismul și lipsa de pregătire a lui Ponta. De prea multe ori l-a lăsat pe șeful PSD să vorbească vrute și nevrute fără a-l corecta după cum merita: sistematic, ferm, fără milă. Totodată, el a renunțat cu prea multă ușurință la minutele de vorbire care îi reveneau în cadrul dezbaterii. Principalul său obiectiv s-a dovedit a fi însă să reziste unui lung șir de atacuri mizerabile marca Victor Ponta. Se poate spune că manevra i-a reușit, dar cu costuri care puteau fi ușor evitate. Impresia generală pe care a lăsat-o a fost aceea de politician mai degrabă nepregătit pentru o dezbatere cu adversar care nu are nici un Dumnezeu.În schimb, Victor Ponta și-a săpat singur groapa, deși pornea ca favorit al înfruntării. Un veteran al teleguvernării, premierul socialist s-a comportat ca un pesedist olimpian care nu are nici un motiv să își respecte partenerul de competiție. Extrem de agresiv și deosebit de nepoliticos, alternând o mină indignată și un zâmbet de șmecheraș de cartier, Ponta a încercat în permanență să își zăpăcească adversarul și să îl umilească, făcând apel la cele mai găunoase lozinci și cele mai josnice aluzii. Maximul de ticăloșie și l-a atins în momentul în care a dus disputa electorală cu Johannis într-o confruntare între români și nemții cu pretenții de mari moșieri. Lupta de clasă a comuniștilor s-a întâlnit cu vadimismul.
Klaus Iohannis: Am discutat despre chestiunea votului electronic și votulu prin corespondență și PSD-ul Despre votul electornic, PSD a fost ferm și total împotriva introducerii acestui concept în proiectul de revizuire a Constituției.
V. Ponta: Cine v-a spus asta? Nefiind parlamentar, n-ați făcut parte din Comisie.
K. Iohannis: Domnule Ponta, Pot să vă rog să nu mai întrerupeți?
V. Ponta: Nu mai ridicați tonul la mine. Vream doar să vă întreb
K. Iohannis: Este posibil să nu mă mai întrerupeți, vă rog mult?
V. Ponta: Văd că difuzați informații false. Domnule Iohannis, noi noi nu suntem slugile dvs., aici prin România. Eu vă întreb de unde știți ce afirmați acolo.
K. Iohannis: Domnule Ponta, eu vă rog să nu mă mai întrerupeți
V. Ponta: Doar nu sunteți vreun stăpân de sclavi venit prin România , pe aici.
K. Iohannis: Ați făcut un obicei din asta.
V. Ponta: Vă întreb de unde știți.
K. Iohannis: Vă simțiți ca în ședința de guvern și pe timpul meu mă întrerupeți.
V. Ponta: De unde știți?
K. Iohannis: Domnule Ponta, pot să văr rog să cedez un minut acolo ca să pot să îmi termin ideea? Vreau totuși să îmi termin ideea.
V. Ponta: Vreau totuși un pic mai mult respect.
K. Iohannis: Pot să vă rog să așteptați până îmi termin ideea?
V. Ponta: Când ați fost la mine în birou erați foarte umil și respectuos.
K. Iohannis: Pot să vă rog să așteptați până îmi termin eu timpul, așa cum…
V. Ponta: Da, da, dar să fiți ăla de la mine din birou, cuminte. Cuminte și calm!
K. Iohannis: Domnule Ponta, dvs. cine vă credeți în această confruntare, cu biroul dvs.?
V. Ponta: Nu e nevoie să mă jigniți.
K. Iohannis: Când sunteți la Palatul Victoria, aveți biroul dvs. Aici biroul e țara, așa că v-aș ruga un minim respect, dacă cumva îl mai aveți. Nu știu, poate nu îl mai aveți.
V. Ponta: Pentru dvs. îl am. Pentru toată lumea.
K. Iohannis: Dacă îl aveți, eu văr rog acum foarte frumos…
V. Ponta: Dar fiți politicos, atât v-am rugat!
K. Iohannis: … să nu mă mai întrerupeți atunci când îmi expun partea mea de răspuns. Dacă este posibil. Dacă nu, putem să facem altfel, ca și aseară: eu plec, dvs. vă spuneți toată vorbăria pe care…
V. Ponta: Domnule Iohannis, Ați plecat și de la mine din birou foarte cuminte, cu coada între picioare. Vă rog un singur lucru: să ne tratați cu respect.
K. Iohannis: Deci cu coada între picioare va pleca cel care pierde alegerile, domnule Ponta.
V. Ponta: Tocmai de asta vreau să vă rog să ne tratați cu respect. Aveți o atitudine de moșier cu toți românii. Vă rog să ne tratați cu respect
K. Iohannis: Dvs. vorbiți și pe timpul dvs., și pe timpul meu. Ar fi foarte frumos dacă am vorbi unul după altul
După cum ne-a obișnuit deja în dubla sa calitate de președinte al PSD și prim-ministru al României, Victor Ponta nu și-a asumat în nici un fel declarațiile și acțiunile subalternilor săi. Politicianul socialist s-a prefăcut că nu știe că însăși Gabriela Firea, purtătorul său de cuvânt, l-a acuzat pe Klaus Iohannis de că ar fi vânzător de copii și traficant de organe. Președintele PSD a negat până și faptul universal cunoscut că a pus la îndoială caracterul de bun roman al lui Iohannis prin aluzii repetate la etnia sa germană și apartenența la creștinismul luteran. Singurul lucru pe care l-a recunoscut – din pură prostie – a fost folosirea Poștei Române pentru a speria pensionarii că dacă ajunge președinte Klaus Iohannis pensiile lor vor fi tăiate.
Klaus Iohannis: Domnule Ponta, de ce ați mințit pensionarii că le tai pensiile?
Victor Ponta: Vreau să vă rog un lucru, încă o dată. Eu vă tratez cu tot respectul, jignirile dvs. nu vă fac cinste. Unu. Doi. Dvs. sunteți înconjurat, echipa dvs., cei care vă sprijină și cu care vă faceți campanie, de către cei care au tăiat pensiile și salariiel din această țară.
[...]
K. Iohannis: Am o singură întrebare la această temă. Domnule Ponta, de ce i-ați mințit pe pensionari că eu le tai pensiile?
V. Ponta: Domnule Iohannis, le-am spus oamenilor ce le veți face dvs. cu Predoiu și cu Blaga!
K. Iohannis: Dar de unde știți dvs. ce voi face eu?
V. Ponta: Pentru că ați mai făcut o dată!
K. Iohannis: Nu, eu nu am făcut niciodată.
V. Ponta: Dar cei de lângă dvs. au făcut-o?
K. Iohannis: Domnule Ponta, sunteți într-o eroare.
V. Ponta: Nu e nici o eroare.
K. Iohannis: Curtea Constituțională a României a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate.
În rest, Victor Ponta a apelat la statistică a la PSD, frunzăreală de hârtii, relativism moral (toate partidele au corupți, nu doar PSD), inversiune morală (PNL a trădat USL), falsă indignare față de pretinse jigniri aduse familiei sale (biata fată bogată Daciana Sârbu), miștocăreală ieftină și invocarea obsedantă a președintelui Băsescu. Imaginea sa proastă a fost întărită și mai mult de ultima intervenție a primarului din Sibiu.
Klaus Iohannis: Domnule Ponta, USL-ul s-a rupt fiindcă PSD-ul a vrut toată puterea și noi nu am fost de acord. Atât de simplu este, atât de simplă este explicația. Indiferent cum o punem pe alte note, este singura chestiune reală și vă reamintesc că nu am venit la dvs. fiindcă guvernul a funcționat bine. Eu am vrut să fiu vicepremier fiindcă guvernul a funcționat prost și am vrut să fac lucrurile mai bine, dar dvs. n-ați putut să suportați această chestiune. că aţi vrut toată puterea, e atât de simplu. Am vrut să fiu vicepremier pentru că dumneavoastră aţi făcut lucrurile prost. Domnule Ponta, ne-aţi spus că aţi votat în tinerețe cu Ion Raţiu. Pe urmă ați spus că ați votat cu candidatul liberal (Crin Antonescu, alegerile din 2009 n.r.). Pot să contez și de data aceasta pe votul dumneavoastră?
Victor Ponta: Nu, domnule Iohannis, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu. În interior, sunteţi Traian Băsescu. Şi nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu.
Degeaba a încercat Ponta să salveze aparențele invocând încă o dată figura magică a președintelui Băsescu, care ocupă un rol special în demonologia pesedistă. Poporul PSD a putut auzi cu propriile sale urechi că Victor Ponta a votat cel puțin o dată contra lui Ion Iliescu (în realitate, Ponta a votat de cel puțin două ori contra lui Iliescu – 1990, 1996)și că în 2009, în plin jihad contra lui Băsescu, i-a dat votul lui Crin Antonescu, deși era purtătorul de cuvânt al candidatului social-democrat, Mircea Geoană.
La sfârșitul dezbaterii, Ponta a mai bifat o ticăloșie: s-a arătat dispus să mai rămână alături de jurnaliștii Realitatea TV pentru a continua „discuțiile”, deși întâlnirea luase sfârșit. Și ar mai fi rămas bine mersi, vorbind la nesfârșit cu angajații trustului, dacă nu ar fi fost scos de acolo de echipa de strategi a PSD, îngrijorată că omul ei arată nației cât de dornic este să își tragă pe sfoară contracandidatul.
Tragem linie
Dezbaterea a fost mult mai puțin dezechilibrată decât pare la prima vedere. Ponta a dus de la început până la sfârșit un discurs mincinos piperat cu mitocănie, în vreme ce Iohannis a încercat să țină discuția în limite rezonabile, dar a ezitat să puncteze decisiv. Da, președintele PNL putea fi mult mai bine pregătit și, da, a improvizat nepermis și, da, este inferior lui Băsescu. Dat fiind că de performanța sa televizată depindeau șansele de a ține departe PSD de președinția României, se poate spune că a riscat enorm prin participarea la dezbatere. Colegul Liviu Crăciun are dreptate când spune că Iohannis a fost prea încrezător în sine și nu a reușit să arate clar dacă a fost doar un neamț politicos sau pur și simplu un fraier tras pe sfoară de un șmecheraș uns cu toate alifiile. Totuși, dincolo de toate petardele președintelui PSD, rămâne esențialul.
Dacă primarul orașului Sibiu nu a câștigat dezbaterea, este clar că Victor Ponta a pierdut-o fără drept de apel. Candidatul PSD a ieșit din confruntarea televizată cu Iohannis ca un om mic: mitocan, mincinos, trădător și trișor. Pretins „bun român” și „creștin-ortodox”, Victor Ponta a dovedit că este doar socialist gargaragiu, gata oricând să practice atacuri de cea mai joasă speță. Grației comportamentului său ireverențios, adversarii dominației PSD au fost întăriți în credința lor că Ponta este un ticălos care trebuie oprit cu orice preț, în vreme ce indecișii și dezgustații au putut să vadă diferențele de caracter dintre cei doi candidați. Nu mai e atât de clar că între cei doi nu există nici o diferență.
Oricum am interpreta-o, performanța lui Klaus Iohannis din dezbaterea „moderată” de Rareș Bogdan este secundară – duminică, pe 16 noiembrie, se va vota pro sau contra Victor Ponta și partidului său. După agresivitatea de care a dat dovadă candidatul socialist și echipa sale campanie, rezultatul cel mai probabil nu va fi unul pe placul PSD.
Articole înrudite
Iohannis are sanse sa castige aceste alegeri.
Ma ingrijoreaza perspectiva unui blat de proportii
• Sebastian Lăzăroiu: Vom vedea fața hâdă a blatului dintre PDL, PNL și Victor Ponta
• Ce i-ar fi spus Antonescu lui Churchill?
• O fanfaronadă inutilă: vizita lui Ponta la Washington•
2 comentarii
1Toiu
Eu inteleg ratiunile pentru care trebuie votat Johannis. Este un vot totalmente negativ, antiPonta, un vot care este cam ultima modalitate de a opri acapararea totala a puterii in Romania de catre gasca de penali PSD-isti.
Acestea fiind spuse, nu cred ca mai merita sa ne sfortam sa gasim ceva notabil la Johannis.
Nu vom gasi.
“Dacă Iohannis a mizat pe reținere și seriozitate, Ponta s-a axat pe verbiaj și mitocănie.”
Intr-adevar Ponta a facut ce stie el mai bine. In schimb Johannis nu a mizat pe nimic. Cred ca este super optimist a crede ca atitudinea lui Johannis are ceva intentionalitate sau strategie politica.
“De prea multe ori l-a lăsat pe șeful PSD să vorbească vrute și nevrute fără a-l corecta după cum merita: sistematic, ferm, fără milă. Totodată, el a renunțat cu prea multă ușurință la minutele de vorbire care îi reveneau în cadrul dezbaterii.”
Aceeasi eroare de apreciere. Candidatul nu l-a lasat pe mitocan sa se exprime, pur si simplu este incapabil sa poarte un dialog in contradictoriu. Este adevarat, de data aceasta a fost un dialog contondent si lipsit de fair-play. Dar neamtul ar fi fost la fel de vulnerabil si lipsit de reactie potrivita si daca interlocutorul lui ar fi fost un student din anul I de la Stiinte Politice.
“A renuntat” la minute nu din nu stiu ce minunata strategie, ci pur si simplu era KO si incapabil sa mai lege doua fraze.
Nu a renuntat, pur si simplu a abandonat.
Daca bun simt -asa cum se revendica a fi politica lui Johannis-inseamna incapacitate totala de confruntare, incapacitate de a specula minusurile adversarului, incapacitate de a sublinia minciunile si demagogia preopinentului, in general incapacitate de a te misca in spatiul public (in conditiile in care tu doresti sa fii principala persoana publica din Romania) atunci , imi pare rau, dar eu prefer mai putin bun simt (las la o parte minciuna cu parlamentarii PNL care cica nu ar fi votat pentru protejarea lui Vosganian si alte smecherii dambovitene pe care se pare ca Iohannis le-a asimilat bine merci).
Nu mai are rost sa asteptam ceva-orice- de la Johannis.
In fapt, in turul doi se vor confrunta Ponta si disperarea oamenilor de buna credinta.
Sa speram ca Ponta, candidand de unul singur, va iesi pe locul doi.
2 Gabriel I.
Ponta a fost halucinant! La un moment dat, la intrebarea despre sustinerea sau nu a Justitiei, DNA, ANI a afirmat ca dat fiind ca el le-a propus/numit pe Kovesi la DNA si pe Stanciu la ICCJ ,lui i se datoreaza rezultatele justitiei din ultimii 2 ani, rezultate care au lipsit in precedentii 8 ani ??
Daca era Macovei in platou cred ca il scotea in suturi afara. Interesant e si ce cred PSD-istii sau Voiculescu despre asta.
Johannis a avut o atitudine prea cuminte, la limita blatului.
Klaus Iohannis: Am discutat despre chestiunea votului electronic și votulu prin corespondență și PSD-ul Despre votul electornic, PSD a fost ferm și total împotriva introducerii acestui concept în proiectul de revizuire a Constituției.
V. Ponta: Cine v-a spus asta? Nefiind parlamentar, n-ați făcut parte din Comisie.
K. Iohannis: Domnule Ponta, Pot să vă rog să nu mai întrerupeți?
V. Ponta: Nu mai ridicați tonul la mine. Vream doar să vă întreb
K. Iohannis: Este posibil să nu mă mai întrerupeți, vă rog mult?
V. Ponta: Văd că difuzați informații false. Domnule Iohannis, noi noi nu suntem slugile dvs., aici prin România. Eu vă întreb de unde știți ce afirmați acolo.
K. Iohannis: Domnule Ponta, eu vă rog să nu mă mai întrerupeți
V. Ponta: Doar nu sunteți vreun stăpân de sclavi venit prin România , pe aici.
K. Iohannis: Ați făcut un obicei din asta.
V. Ponta: Vă întreb de unde știți.
K. Iohannis: Vă simțiți ca în ședința de guvern și pe timpul meu mă întrerupeți.
V. Ponta: De unde știți?
K. Iohannis: Domnule Ponta, pot să văr rog să cedez un minut acolo ca să pot să îmi termin ideea? Vreau totuși să îmi termin ideea.
V. Ponta: Vreau totuși un pic mai mult respect.
K. Iohannis: Pot să vă rog să așteptați până îmi termin ideea?
V. Ponta: Când ați fost la mine în birou erați foarte umil și respectuos.
K. Iohannis: Pot să vă rog să așteptați până îmi termin eu timpul, așa cum…
V. Ponta: Da, da, dar să fiți ăla de la mine din birou, cuminte. Cuminte și calm!
K. Iohannis: Domnule Ponta, dvs. cine vă credeți în această confruntare, cu biroul dvs.?
V. Ponta: Nu e nevoie să mă jigniți.
K. Iohannis: Când sunteți la Palatul Victoria, aveți biroul dvs. Aici biroul e țara, așa că v-aș ruga un minim respect, dacă cumva îl mai aveți. Nu știu, poate nu îl mai aveți.
V. Ponta: Pentru dvs. îl am. Pentru toată lumea.
K. Iohannis: Dacă îl aveți, eu văr rog acum foarte frumos…
V. Ponta: Dar fiți politicos, atât v-am rugat!
K. Iohannis: … să nu mă mai întrerupeți atunci când îmi expun partea mea de răspuns. Dacă este posibil. Dacă nu, putem să facem altfel, ca și aseară: eu plec, dvs. vă spuneți toată vorbăria pe care…
V. Ponta: Domnule Iohannis, Ați plecat și de la mine din birou foarte cuminte, cu coada între picioare. Vă rog un singur lucru: să ne tratați cu respect.
K. Iohannis: Deci cu coada între picioare va pleca cel care pierde alegerile, domnule Ponta.
V. Ponta: Tocmai de asta vreau să vă rog să ne tratați cu respect. Aveți o atitudine de moșier cu toți românii. Vă rog să ne tratați cu respect
K. Iohannis: Dvs. vorbiți și pe timpul dvs., și pe timpul meu. Ar fi foarte frumos dacă am vorbi unul după altul
După cum ne-a obișnuit deja în dubla sa calitate de președinte al PSD și prim-ministru al României, Victor Ponta nu și-a asumat în nici un fel declarațiile și acțiunile subalternilor săi. Politicianul socialist s-a prefăcut că nu știe că însăși Gabriela Firea, purtătorul său de cuvânt, l-a acuzat pe Klaus Iohannis de că ar fi vânzător de copii și traficant de organe. Președintele PSD a negat până și faptul universal cunoscut că a pus la îndoială caracterul de bun roman al lui Iohannis prin aluzii repetate la etnia sa germană și apartenența la creștinismul luteran. Singurul lucru pe care l-a recunoscut – din pură prostie – a fost folosirea Poștei Române pentru a speria pensionarii că dacă ajunge președinte Klaus Iohannis pensiile lor vor fi tăiate.
Klaus Iohannis: Domnule Ponta, de ce ați mințit pensionarii că le tai pensiile?
Victor Ponta: Vreau să vă rog un lucru, încă o dată. Eu vă tratez cu tot respectul, jignirile dvs. nu vă fac cinste. Unu. Doi. Dvs. sunteți înconjurat, echipa dvs., cei care vă sprijină și cu care vă faceți campanie, de către cei care au tăiat pensiile și salariiel din această țară.
[...]
K. Iohannis: Am o singură întrebare la această temă. Domnule Ponta, de ce i-ați mințit pe pensionari că eu le tai pensiile?
V. Ponta: Domnule Iohannis, le-am spus oamenilor ce le veți face dvs. cu Predoiu și cu Blaga!
K. Iohannis: Dar de unde știți dvs. ce voi face eu?
V. Ponta: Pentru că ați mai făcut o dată!
K. Iohannis: Nu, eu nu am făcut niciodată.
V. Ponta: Dar cei de lângă dvs. au făcut-o?
K. Iohannis: Domnule Ponta, sunteți într-o eroare.
V. Ponta: Nu e nici o eroare.
K. Iohannis: Curtea Constituțională a României a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate.
În rest, Victor Ponta a apelat la statistică a la PSD, frunzăreală de hârtii, relativism moral (toate partidele au corupți, nu doar PSD), inversiune morală (PNL a trădat USL), falsă indignare față de pretinse jigniri aduse familiei sale (biata fată bogată Daciana Sârbu), miștocăreală ieftină și invocarea obsedantă a președintelui Băsescu. Imaginea sa proastă a fost întărită și mai mult de ultima intervenție a primarului din Sibiu.
Klaus Iohannis: Domnule Ponta, USL-ul s-a rupt fiindcă PSD-ul a vrut toată puterea și noi nu am fost de acord. Atât de simplu este, atât de simplă este explicația. Indiferent cum o punem pe alte note, este singura chestiune reală și vă reamintesc că nu am venit la dvs. fiindcă guvernul a funcționat bine. Eu am vrut să fiu vicepremier fiindcă guvernul a funcționat prost și am vrut să fac lucrurile mai bine, dar dvs. n-ați putut să suportați această chestiune. că aţi vrut toată puterea, e atât de simplu. Am vrut să fiu vicepremier pentru că dumneavoastră aţi făcut lucrurile prost. Domnule Ponta, ne-aţi spus că aţi votat în tinerețe cu Ion Raţiu. Pe urmă ați spus că ați votat cu candidatul liberal (Crin Antonescu, alegerile din 2009 n.r.). Pot să contez și de data aceasta pe votul dumneavoastră?
Victor Ponta: Nu, domnule Iohannis, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu. În interior, sunteţi Traian Băsescu. Şi nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu.
Degeaba a încercat Ponta să salveze aparențele invocând încă o dată figura magică a președintelui Băsescu, care ocupă un rol special în demonologia pesedistă. Poporul PSD a putut auzi cu propriile sale urechi că Victor Ponta a votat cel puțin o dată contra lui Ion Iliescu (în realitate, Ponta a votat de cel puțin două ori contra lui Iliescu – 1990, 1996)și că în 2009, în plin jihad contra lui Băsescu, i-a dat votul lui Crin Antonescu, deși era purtătorul de cuvânt al candidatului social-democrat, Mircea Geoană.
La sfârșitul dezbaterii, Ponta a mai bifat o ticăloșie: s-a arătat dispus să mai rămână alături de jurnaliștii Realitatea TV pentru a continua „discuțiile”, deși întâlnirea luase sfârșit. Și ar mai fi rămas bine mersi, vorbind la nesfârșit cu angajații trustului, dacă nu ar fi fost scos de acolo de echipa de strategi a PSD, îngrijorată că omul ei arată nației cât de dornic este să își tragă pe sfoară contracandidatul.
Tragem linie
Dezbaterea a fost mult mai puțin dezechilibrată decât pare la prima vedere. Ponta a dus de la început până la sfârșit un discurs mincinos piperat cu mitocănie, în vreme ce Iohannis a încercat să țină discuția în limite rezonabile, dar a ezitat să puncteze decisiv. Da, președintele PNL putea fi mult mai bine pregătit și, da, a improvizat nepermis și, da, este inferior lui Băsescu. Dat fiind că de performanța sa televizată depindeau șansele de a ține departe PSD de președinția României, se poate spune că a riscat enorm prin participarea la dezbatere. Colegul Liviu Crăciun are dreptate când spune că Iohannis a fost prea încrezător în sine și nu a reușit să arate clar dacă a fost doar un neamț politicos sau pur și simplu un fraier tras pe sfoară de un șmecheraș uns cu toate alifiile. Totuși, dincolo de toate petardele președintelui PSD, rămâne esențialul.
Dacă primarul orașului Sibiu nu a câștigat dezbaterea, este clar că Victor Ponta a pierdut-o fără drept de apel. Candidatul PSD a ieșit din confruntarea televizată cu Iohannis ca un om mic: mitocan, mincinos, trădător și trișor. Pretins „bun român” și „creștin-ortodox”, Victor Ponta a dovedit că este doar socialist gargaragiu, gata oricând să practice atacuri de cea mai joasă speță. Grației comportamentului său ireverențios, adversarii dominației PSD au fost întăriți în credința lor că Ponta este un ticălos care trebuie oprit cu orice preț, în vreme ce indecișii și dezgustații au putut să vadă diferențele de caracter dintre cei doi candidați. Nu mai e atât de clar că între cei doi nu există nici o diferență.
Oricum am interpreta-o, performanța lui Klaus Iohannis din dezbaterea „moderată” de Rareș Bogdan este secundară – duminică, pe 16 noiembrie, se va vota pro sau contra Victor Ponta și partidului său. După agresivitatea de care a dat dovadă candidatul socialist și echipa sale campanie, rezultatul cel mai probabil nu va fi unul pe placul PSD.
Articole înrudite
Iohannis are sanse sa castige aceste alegeri.
Ma ingrijoreaza perspectiva unui blat de proportii
• Sebastian Lăzăroiu: Vom vedea fața hâdă a blatului dintre PDL, PNL și Victor Ponta
• Ce i-ar fi spus Antonescu lui Churchill?
• O fanfaronadă inutilă: vizita lui Ponta la Washington•
2 comentarii
1Toiu
Eu inteleg ratiunile pentru care trebuie votat Johannis. Este un vot totalmente negativ, antiPonta, un vot care este cam ultima modalitate de a opri acapararea totala a puterii in Romania de catre gasca de penali PSD-isti.
Acestea fiind spuse, nu cred ca mai merita sa ne sfortam sa gasim ceva notabil la Johannis.
Nu vom gasi.
“Dacă Iohannis a mizat pe reținere și seriozitate, Ponta s-a axat pe verbiaj și mitocănie.”
Intr-adevar Ponta a facut ce stie el mai bine. In schimb Johannis nu a mizat pe nimic. Cred ca este super optimist a crede ca atitudinea lui Johannis are ceva intentionalitate sau strategie politica.
“De prea multe ori l-a lăsat pe șeful PSD să vorbească vrute și nevrute fără a-l corecta după cum merita: sistematic, ferm, fără milă. Totodată, el a renunțat cu prea multă ușurință la minutele de vorbire care îi reveneau în cadrul dezbaterii.”
Aceeasi eroare de apreciere. Candidatul nu l-a lasat pe mitocan sa se exprime, pur si simplu este incapabil sa poarte un dialog in contradictoriu. Este adevarat, de data aceasta a fost un dialog contondent si lipsit de fair-play. Dar neamtul ar fi fost la fel de vulnerabil si lipsit de reactie potrivita si daca interlocutorul lui ar fi fost un student din anul I de la Stiinte Politice.
“A renuntat” la minute nu din nu stiu ce minunata strategie, ci pur si simplu era KO si incapabil sa mai lege doua fraze.
Nu a renuntat, pur si simplu a abandonat.
Daca bun simt -asa cum se revendica a fi politica lui Johannis-inseamna incapacitate totala de confruntare, incapacitate de a specula minusurile adversarului, incapacitate de a sublinia minciunile si demagogia preopinentului, in general incapacitate de a te misca in spatiul public (in conditiile in care tu doresti sa fii principala persoana publica din Romania) atunci , imi pare rau, dar eu prefer mai putin bun simt (las la o parte minciuna cu parlamentarii PNL care cica nu ar fi votat pentru protejarea lui Vosganian si alte smecherii dambovitene pe care se pare ca Iohannis le-a asimilat bine merci).
Nu mai are rost sa asteptam ceva-orice- de la Johannis.
In fapt, in turul doi se vor confrunta Ponta si disperarea oamenilor de buna credinta.
Sa speram ca Ponta, candidand de unul singur, va iesi pe locul doi.
2 Gabriel I.
Ponta a fost halucinant! La un moment dat, la intrebarea despre sustinerea sau nu a Justitiei, DNA, ANI a afirmat ca dat fiind ca el le-a propus/numit pe Kovesi la DNA si pe Stanciu la ICCJ ,lui i se datoreaza rezultatele justitiei din ultimii 2 ani, rezultate care au lipsit in precedentii 8 ani ??
Daca era Macovei in platou cred ca il scotea in suturi afara. Interesant e si ce cred PSD-istii sau Voiculescu despre asta.
Johannis a avut o atitudine prea cuminte, la limita blatului.
Subiecte similare
» zi, Mareane , nu te lasa
» S-a rupt căruța la PNL: Iohannis a pierdut partidul
» Iohannis, Ponta, Băsescu –o ecuaţie cu mai multe necunoscute. Azi preşedintele Iohannis.
» Hitler afla ca Ponta a pierdut alegerile
» Nu demisiona Victor Viorel Ponta, în fond, ce mare lucru ai pierdut ?
» S-a rupt căruța la PNL: Iohannis a pierdut partidul
» Iohannis, Ponta, Băsescu –o ecuaţie cu mai multe necunoscute. Azi preşedintele Iohannis.
» Hitler afla ca Ponta a pierdut alegerile
» Nu demisiona Victor Viorel Ponta, în fond, ce mare lucru ai pierdut ?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum