SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Situație incredibilă: Alina Gorghiu, aleasă nelegal co-președinte al PNL?

In jos

Situație incredibilă: Alina Gorghiu, aleasă nelegal co-președinte al PNL? Empty Situație incredibilă: Alina Gorghiu, aleasă nelegal co-președinte al PNL?

Mesaj  Admin Lun Dec 22, 2014 1:04 am

Situație incredibilă: Alina Gorghiu, aleasă nelegal co-președinte al PNL?
http://www.replicaonline.ro/situatie-incredibila-alina-gorghiu-aleasa-nelegal-co-presedinte-al-pnl-202289/
&
https://sites.google.com/site/nostracosanostrarromana/situatie-incredibila-alina-gorghiu-aleasa-nelegal-co-presedinte-al-pnl
Situație incredibilă: Alina Gorghiu, aleasă nelegal co-președinte al PNL? 10502454_909146569098639_6664741665363301951_n

Cursă acerbă pentru ceea ce a reprezentat jumătatea de şefie a noului PNL. Miercuri seară, abandonul contracandidatului lui Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, pentru a o promova pe purtătoarea de cuvânt a partidului, Alina Gorghiu, a dat toate calculele peste cap.

Joi, PNL şi-a ales co-preşedintele, pe Alina Gorghiu. Aceasta a fost votată de 47 membri ai Biroului Politic Naţional, în timp ce contracandidatul său, Ludovic Orban, a primit 28 voturi.

Potrivit co-preşedintelui PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, majoritatea liberalilor „şi-au dorit o schimbare”. „Apariţia este binevenită pentru PNL. M-am bucurat că a avut loc această schimbare. Nu numai eu, ci şi foarte mulţi colegi. Nu ştiam de schimbare, s-a aflat târziu de numirea de la ora 19:00 (de miercuri – n.r.). (…) Nu este vorba neapărat de tinereţe, este vorba de oameni mai proaspeţi în politică”, a spus Dragomir, pentru Replica.

„Nedreptățitul” zilei, Ludovic Orban, a ieșit dezamăgit de la votul de joi. Perceput ca ultima carte a lui Crin Antonescu în PNL, Orban a renunțat la protocol și a declarat ce-a avut pe suflet.

„M-am simțit nedreptățit pentru că domnul Iohannis nu m-a susținut pe mine. (…) Deși, a avut o altă opțiune, sunt în prima linie a bătăliei pentru impunerea în practică a programului lui Klaus Iohannis. Voi veghea ca noul PNL să fie un partener corect pentru Klaus Iohannis. (…) Alina Gorghiu are experiență. Dacă nu are destulă, îi voi pune la dispoziție toată experiența mea”, a spus Orban.

Avem fuziune, n-avem statut. Ce zice Orban
Situația se prezintă foarte simplu. PDL și PNL au aprobat pe 26 iulie, în unanimitate, într-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire și statutul noului partid, iar pe 5 august au depus documentele la Tribunalul București. Totodată, s-a stabilit ca alegerile interne să se desfășoare pe baza statutului noii formațiuni începând cu 1 ianuarie 2017.

Magistrații Tribunalului București au admis luni, 6 octombrie a.c., cererea privind fuziunea prin contopire dintre PDL și PNL, numai că statutul a rămas împotmolit tot la Tribunalul București, care a respins modificările aduse statutului PNL la congresul din iunie: „respinge capătul de cerere cu privire la modificarea statutului”, se arată în decizie. Cu alte cuvinte, reprezentanții opoziției au partid, dar n-au statut! Prin urmare, alegerile de joi intră sub semnul întrebării privind legalitatea lor, mai ales că acestea s-au făcut în baza noului statut, așa cum a confirmat pentru Replica Ludovic Orban.

„ S-au organizat în baza celui nou. Noi, acum, suntem Partidul Național Liberal, în urma fuziunii PDL – PNL, iar alegerea președintelui s-a organizat în baza articolului 161 din statutul noului partid. Vechiul statut prevedea două variante de alegere a președintelui”, a spus Orban.

În baza vechiului statut, postul vacant de președinte nu poate fi ocupat prin vot al Biroului Politic Național, așa cum reiese din art. 64-1- „Congresul partidului are următoarele atribuţii: b) alege Preşedintele partidului”, art. 70 - Biroul Politic Naţional are următoarele atribuţii: - în nici una din prevederile acestui articol, de la a) la y) nu se vorbește despre alegerea președintelui partidului, art. 72-2 „În cazul vacantării funcţiei de Preşedinte al PNL, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către prim-vicepreședintele ales de Congres. În situaţia în care Preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita, din motive obiective și temporare, funcţia, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către prim vicepreședinte” și art. 73 „Prim vicepreședintele partidului este înlocuitorul de drept al Președintelui”.

De asemenea, modalitatea aplicată joi nu se regăsește nici în protocolul de fuziune cu PDL și nici în dispozițiile tranzitorii, ceea ce înseamnă că structura veche a PNL a apelat la modalitatea alegerii președintelui prin votul BPN doar prin singura variantă disponibilă, cea a noului statut, blocat la Tribunalul București!

Dacă am fi trăit într-o țară în care regulile chiar s-ar aplica, PNL riscă radierea din registrul partidelor politice, în baza Legii partidelor politice 14/2003, art. 26 - (1) „În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanța a respins cererea de încuviințare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acționează în baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului București încetarea activității partidului politic și radierea acestuia din Registrul partidelor politice”.

Marius Florian VASILE
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 2563
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum