SCRISORI DIN GERULIA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Vox populi , Vox Dei : Una a spus 24 iulie, alta pe 20 septembrie Victor Ponta şi-a inventat „trecut” de unionist

In jos

Vox populi , Vox Dei : Una a spus 24 iulie, alta pe 20 septembrie Victor Ponta şi-a inventat „trecut” de unionist Empty Vox populi , Vox Dei : Una a spus 24 iulie, alta pe 20 septembrie Victor Ponta şi-a inventat „trecut” de unionist

Mesaj  Admin la data de Dum Sept 21, 2014 8:50 am

Pe 24 iulie 2014, în cadrul unui interviu pentru „Adevărul Live”, Victor Ponta făcea dezvăluiri privind originile sale şi provenienţa numelui de Ponta. După nici 2 luni, premierul vine cu o altă versiune a originilor sale.

Ponta susţine că a avut un străbunic „român din Ardeal”

„Sunt un român ca oricare alt român, sunt un român care sunt mândru de ţara mea. Sunt strănepotul unui român din Ardeal care în 1917 a cerut cetăţenia română şi a luptat alături de români pentru Marea Unire. Sunt nepot de preot de la care am învăţat să cred în Dumnezeu. Nu am nimic de ascuns (…) Vreau să fiu preşedintele romanilor care vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire. (...) Vreau să reuşim împreună Marea Unire”. Este un fragment din discursul rostit sîmbătă de Victor Ponta în faţa a zeci de mii de aplaudaci profesionişti, dar un discurs care a contat pentru mai mult pentru transmisiile „live” ale televiziunilor de ştiri.

Ce a vrut să spună aici Victor Ponta şi totodată să-i informeze pe români. Că este strănepotul unui unionist de la 1918 şi că el în calitate de preşedinte va continua opera străbunicului său. A sunat foarte frumos. Chiar înălţător. Un arc peste generaţii, acelaşi ideal.

Străbunicul patern NU a fost român


Afirmaţiile premierului Victor Ponta nu pot fi creditate ca fiind adevărate. Sunt cu totul alte informaţii privind originile sale. Sursa? Victor Ponta pe 24 iulie 2014, într-un interviu la „Adevărul Live”.

„Mă întreabă foarte multă lume de unde e numele de Ponta. Şi pot să vă spun că familia mea a venit din Trieste la Pecica şi a construit, a fost adusă de către împăratul austro-ungar pentru a construi şi a pietrui drumul de la Pecica la Nădlac. Şi uite, după o sută şi ceva de ani, m-am dus cu domnul ministru Rus să constatăm cum am făcut în România, de la intrarea din Europa în România, deci de la Nădlac la Pecica, 22 de kilometri de autostradă foarte frumoşi care se termină în câmp (...) Acum, sigur, lucrăm, facem proceduri să-l terminăm pe al doilea; ca, din câmp, să se ducă (...) dacă nu de la Bucureşti, dar de la Timişoara până la Viena, să mergi pe autostradă. Dar vedeţi cum aşază istoria lucrurile, că, după o sută şi ceva de ani, poate reuşesc eu să fac din drumul pietruit de familia,care atunci se numea Ponte să fac autostrada sau s-o inaugurez”.

Ce se poate înţelege din ce a declarat Victor Ponta pe 24 iulie 2014:

că familia străbunicului său patern nu era din Ardeal, ci din Trieste

a ajuns în Ardeal fiind dislocat ca drumar de împăratul Franz Joseph

străbunicul NU era român ci (posibil) italian, nume de familie Ponte.

Străbunicul pe linie maternă a fost albanez sau aromân

Nici străbunicul pe linie maternă nu a fost „român din Ardeal”. Cine o spune? Tot Victor Ponta, în luna martie cu ocazia unei vizite în Albania, „Este prima dată când mă aflu în Albania, la Tirana, şi sper să revin cu altă ocazie. Familia bunicului meu a plecat din Moscopole spre România, aşa încat ar fi trebuit să ajung pâna acum aici, dar e bine că am ajuns şi acum”.

Moscopole în secolul XVII era cel mai mare oraș din Balcani și centru cultural și comercial al aromânilor, aici apărând prima tipografie din Balcani. Orașul a fost distrus în întregime în 1788 de către Ali Pașa, a fost recostruit, dar fără a mai avea strălucirea de odinioară şi a fost distrus din nou în 1916, în timpul primului război mondial (sursa Wikipedia)

O practică tipic comunistă sau o formă de mitomanie?

De ce a declarat Victor Ponta că a avut un străbunic „român din Ardeal” care a „luptat” pentru unirea Transilvaniei cu România, din moment ce lucrurile nu stau aşa, dacă este să ne luăm tot după afirmaţiile premierului, cele din 24 iulie 2014. Se pot da două răspunsuri:

a apelat la o practică tipic comunistă, adaptată însă

Se ştie, în timpul regimului comunist, dădea foarte bine, mai ales când se ţintea o promovare pe linie de partid sau într-o funcţie înaltă în administraţie, să ai nu doar o „origine sănătoasă”, ci şi „ilegalişti” în familie. Un tată, un unchi, sau un bunic „ilegalist” (membru PCR între anii 1924-1944, când PCR a fost scos în afara legii – n.a.) era p mană cerească. Foarte mulţi oportunişti, în dosarele de cadre (perioada anilor ’50) sau mai târziu în fişele autobiografice, îşi treceau cel puţin o rudă ca fiind fost „ilegalist”.

Cum după 1990 aşa ceva este total „neproductiv”, în locul tatălui sau bunicului „ilegalist” a apărut tatăl sau bunicul „disident” sau conexat la o altă activitate pozitivă. În cazul lui Victor Ponta avem un înaintaş de-al său care a luptat direct pentru unire. Iar un trecut unionist (1918) reprezintă un mare atuu în ziua de azi.

o formă de mitomanie

Afirmaţiile premierului de sâmbătă pot fi încadrate şi ca fiind o formă de mitomanie (Boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează... – def Dex). Foarte lesne se poate observa că „existenţa” unui străbunic care a „luptat pentru unire” îl avantajează pe Victor Ponta în campania electorală. O campanie în care face referiri la unirea cu Moldova. Mai mult, aşa cum am arătat, Victor Ponta pozează într-un continuator al „luptei” străbunicului său, deci, un nou avantaj.

Inclusiv cele declarate pe 24 iulie de Victor Ponta au o tentă de a-l pune într-o lumină favorabilă. Înaintaşii săi au construit ceva (drumul Pecica-Nădlag), deci au făcut ceva util, pozitiv, acum, un nou arc peste timp, Victor Ponta este continuator al acelui lucru pozitiv, adică se ocupă de autostrada din zonă. De altfel, oricine analizează discursul lui Victor Ponta, poate observa că atunci când este vorba de ceva pozitiv, automat premierul se asociază direct sau indirect, cu respectivul element pozitiv.
http://www.cotidianul.ro/victor-ponta-si-a-inventat-trecut-de-unionist-247635/
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum