SCRISORI DIN GERULIA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Elena Udrea și Afacerea Microsoft. Legăturile: Clitemnestra, Niro, Khalil, Boștină și Asociații

In jos

Elena Udrea și Afacerea Microsoft. Legăturile: Clitemnestra, Niro, Khalil, Boștină și Asociații Empty Elena Udrea și Afacerea Microsoft. Legăturile: Clitemnestra, Niro, Khalil, Boștină și Asociații

Mesaj  Admin Dum Oct 05, 2014 5:20 pm

Elena Udrea și Afacerea Microsoft. Legăturile: Clitemnestra, Niro, Khalil, Boștină și Asociații

http://romaniacurata.ro/elena-udrea-si-afacerea-microsoft-legaturile-clitemnestra-niro-khalil-bostina-si-asociatii/
Daniel Befu
În care se arată că legăturile dintre Elena Udrea și personajele din Afacerea Microsoft nu au fost doar prin intermediul fostului soț, Dorin Cocoș. Actualul candidat la președinție cunoștea direct și a avut legături personale cu unele dintre acestea. Și se mai arată cum Ministerul Turismului (condus în 2009 de Elena Udrea) a încheiat un contract cadru de reprezentare juridică după o licitație în care ambii (și singurii) competitori aveau legături cu afacerile familiei Cocoș. Dar și cu Dinu Pescariu.

***

Înainte ca numele să fie purtat de o sfântă a creștinătății, Elena a fost soția lui Menelau și apoi a lui Paris, motiv suficient pentru a porni războiul Troiei. Elena acelor vremuri a avut o cumnată la fel de celebră, Clitemnestra, soția lui Agamemnon, fratele lui Menelau. La mii de ani de atunci, o altă Elenă, mult mai cunoscută românilor, afirma (în aprilie 2013, aici) că ”nu știe cine e Clitemnestra”. Evident, că nu se referea la Clitemnestra lui Agamemnon (că nu se așteaptă cineva ca Elena Udrea să cunoască istorie antică), ci la Clitemnestra Volschi (fostă Gâdea). Om de afaceri și consilier local de București (din partea PSD), Clitemnestra Volschi a scăpat în mod ciudat de urmărirea penală după ce, în 2005, a prezidat o ședință de consiliu în care a fost adoptat planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru propriul proiect imobiliar (Central Residential Park).

Documentele o contrazic însă pe Elena Udrea. Clitemnestra Volschi a reprezentat o firmă în care Elena Udrea a fost acționară (personal, nu prin soțul ei), iar actele consemnează o ședință în care cele două au lucrat cot la cot. Iar legăturile merg mai departe.

Elena Udrea și offshore-urile din Afacerea Microsoft

SRL-ul New Global Investments a fost înființat în vara anului 2006, și i-a avut ca fondatori pe Elena Udrea (25%), Dorin Cocoș (25%) și NIRO 95 Impex (50%, firmă controlată de Nicolae Dumitru – Niro). Conform mențiunilor din Monitorul Oficial, la ședința din 16 august 2006 a firmei New Global Investments SRL, Elena Udrea și Clitemnestra apar pomenite una după cealaltă: “Cu unanimitate de voturi, președinte de ședință este numită d-na Udrea Elena Gabriela și secretar de sedință este numită d-na Volschi Clitemnestra”. În același an, 2006, găsim o tranzacție în care offshore-ul Running Total Group LTD (controlată tot de Nicolae Dumitru – Niro) este reprezentat de Clitemnestra Volschi (Gâdea). Această firmă, Running Total Group LTD apare în rechizitoriul procurorilor DNA , ca fiind unul din vehiculele prin care s-ar fi mediat șpaga de la Fujitsu Siemens GMBH Austria, către destinatarul Nicolae Dumitru – Niro.

Practic, prin New Global Investments, Elena Udrea are o legătură directă atât cu Nicolae Dumitru – Niro, cât și cu Clitemnsestra Volschi, ambii implicați în offshore-urile menționate de DNA în Afacerea Microsoft.

Elena Udrea, prietenă cu Khalil Abi Chanine

O altă companie offshore implicată în transferul șpăgilor, Meneldil Associated SA, apare ca fiind reprezentată în diverse tranzacții de milionarul de origine libaneză Khalil Abi Chahine. La nunta acestuia ținută la hotelul Hilton din Capitală, Elena Udrea și Dorin Cocoș au participat în calitate de invitați. Mai mult, Elena Udrea a recunoscut într-un interviu acordat la începul lui 2013, acordat suprasemnatului, că este prietenă cu Khalil Abi Chahine. Chahine este de altfel finul lui Nicolae Dumitru, fostul partener de afaceri al Elenei Udrea.

Elena Udrea și împrumuturile de la Dinu Pescariu

Când Elena Udrea a preluat portofoliul Turismului a trecut în declarația de avere o datorie de 200.000 lei către Dinu Pescariu, personaj al cărui nume apare în Afacerea Microsoft ca fiind intermediar al șpăgilor. De asemenea, acesta apare în rechizitoriul procurorilor ca fiind cel care colecta partea lui Dorin Cocoș. Ulterior, în declarația de avere a Elenei Udrea apărea menționată o datorie de 500.000 euro pe care Dorin Cocoș, soțul ei, o avea către Dinu Pescariu. Iată ce declara martorul din referatului DNA: ”Iar diferenţa de circa 9.000.000 euro va fi transferată către Dinu Pescariu. Din această sumă urma ca Dinu Pescariu să-i dea lui Dorin Cocoş suma convenită între ei”.

Martorul plasează în timp dialogul ca fiind purtat în anul 2009, iar datoria Elenei Udrea către Dinu Pescariu nu apare în declarația de avere din 16 decembrie 2008, ci e menționată întâia oară de-abia în declarația de avere din 15.06.2009, deci după 6 luni petrecute ca ministru în Guvernul Boc I. Elena Udrea a menționat în declarația de avere că respectivul împrumut de la Pescariu ar fi fost contractat în 2008, însă la arhiva de garanții mobiliare nu se regăsește nicio mețiune privitoare la vreun debit al Elenei Udrea față de Dinu Pescariu.

I-am solicitat Elenei Udrea să explice dacă banii au fost împrumutați prin notariat sau în alt mod? De pildă un împrumut ca “între prieteni”, luat prin semnătură privată și fără dată certă, poate lăsa loc de interpretări privind momentul la care a avut loc (înainte sau după Afacerea Microsoft). Elena Udrea, pentru România Curată: “Cum nu am făcut eu împrumutul, nu știu. Dar dacă l-am declarat public înseamnă că nu a avut nimeni niciun motiv să ascundă ceva” (!?).

Elena Udrea și avocatul Ministerului Turismului și al lui Dinu Pescariu

Numele avocatului Doru Boștină și firmele lui de avocatură (cea din România și un offshore înregistrat în Cipru) apar în Afacerea Microsoft ca vehicul de transfer al unor sume de 1,8 milioane de euro, respectiv 700.000 de euro, către ministrul Comunicațiilor, Gabriel Sandu. Gabriel Sandu, Gheorghe Ștefan – Pinalti, Dorin Cocoș, respectiv Șerban Tănăsescu, apar în referatul procurorilor ca făcând parte dintr-un trio de influențatori ai deciziilor guvernamentale, conform declarațiilor din referatul DNA. Firma de avocatură a lui Boștină a reprezentat, printre altele, și Ministerul Turismului în mandatul Elenei Udrea. Iar ”competitor” la licitație a fost o firmă de avocatură care avea ca și clienți societățile comerciale ale lui Dorin Cocoș.

”Prin contractul încheiat între societatea civilă de avocaţi „Boştină şi Asociaţii” şi Bell Communications Ltd, urma ca această societate să ne plătească în tranşe un onorariu de succes de 1.800.000 dolari. Am înţeles de la el că această firmă Bell Communications Ltd, fără a-mi da prea multe amănunte, prin această firmă se făceau plăţi către oficialii români, însă la vremea respectivă nu mi-a menţionat niciun nume de oficial român.

A mai menţionat faptul că dorea ca acest onorariu de succes pe care noi urma să-l încasăm să fie împărţit între societatea noastră şi el personal, nemenţionând o proporţie anume, ci menţionând cuvântul „frăţeşte”, eu înţelegând prin aceasta „50% – 50%”.

(…)

”În acest context, pe măsură ce transferam bani din contul din Cipru al Boștină & Associates Limited în contul „Boştină şi Asociaţii” SPRL îi remiteam în cash domnului Șerban Tănăsescu cu ocazia întâlnirilor avute cu acesta. La fiecare dintre aceste întâlniri, când îşi primea banii, mă asigura că problemele vor fi rezolvate şi că a discutat şi cu domnul Gabriel Sandu, care îl asigura la rândul lui de rezolvarea problemelor.”

Declarație din Dosarul Microsoft; prin corelarea informațiilor, Emilia Șercan (vezi aici) îl identifică pe Doru Boștină ca fiind autorul declarației

Ca o coincidență (?), la nivelul anului 2009, societatea de avocatură a lui Boștină a câștigat un contract cadru de reprezentare juridică cu Ministerul Turismului, condus de soția lui Dorin Cocoș, Elena Udrea. Interesantă este însă procedura de atribuire a contractului, verificată la un moment dat de Camera Deputaților:

“Analizând documentele puse la dispoziţia Comisiei de către Ministerul Turismului care fac parte din dosarul de achiziţie publică, Comisia a constatat faptul că au existat două oferte, respectiv cea a cabinetului de Avocatură Adina Serenela Manole înregistrată la Ministerului Turismului cu nr. 707 din data 18.05.2009, ora 16.25 şi oferta Casei de Avocatura Boştină şi Asociaţii SPRL, care nu a fost înregistrată la Ministerul Turismului. A fost declarată câştigătoare oferta Casei de Avocatura Boştină şi Asociaţii SPRL”.

Ce n-au descoperit însă deputații este că numele competitoarei lui Boștină, Manole Serenela Adina, apare în 15.01.2004 și ca fiind cea care a redactat actele adiționale în firma Centrul de Evaluare Medicală și Testare a Forței de Muncă S.A., în care asociat era Dorin Cocoș, dar și actele adiționale din 14.07.2003, când asociat era Victor Cocoș (tatăl lui Dorin Cocoș). Manole Adina Sereneal apare și în 7.10.2003 ca avocat care a redactat actele adiționale ale firmei Centrul de Asistență Medicală S.A., în care asociat era Dorin Cocoș. Avocata mai apare, de asemenea și în 28.07.2003 în firma Telemedica SA, unde asociat era și Dorin Cocoș. Ea apare și ca redactantă a actelor din 14.07.2003 ale firmei Centrul de Expertiză Medicală a Forței de Muncă S.A., unde acționari erau la acel moment Anca Dinu și Dorin Cocoș.

Aceeași avocată apare și în datele de 7.07.2003 și 15.04.2003 ca fiind cea care a redactat actele firmei Elan Group S.R.L., din acționariatul căreia făceau parte la acel moment Elena Gabriela Udrea și Dorin Cocoș. Manole Serenela Adina s-a ocupat în 15.04.2003 și de actele firmei Trei Cocoși – Complex International SRL, momentul la care din acționariat făcea parte sora lui Dorin Cocoș, Anca Dinu. Numele avocatei Manole Serenela Adina mai apare menționat și ca apărător al lui Bogdan Tonolla în legătură cu restituirea unor proprietăți ale lui Maximilian Tonolla la Parcul Circului, terenuri care ulterior au ajuns, conform articolelor din presă, la Gheorghe Stelian, cel care i-a vândut Elenei Udrea terenul din strada Frederic Chopin, unde familia Udrea-Cocoș a construit un bloc de lux (detalii aici). De asemenea, numărul de telefon (072254….) al avocatei Adina Serenela Manole îl găsim la EHI Turism SRL, firmă unde asociat a fost Dorin Cocoș și la Limas Group (firmă parteneră cu Anca Dinu, sora lui Cocoș). Iar în 31.01.2005, Manole Adina Serenela redactează actele firmei Euro Hotels Internațional Co SRL, unde asociat și administrator era Dorin Cocoș. Mai mult, numărul de telefon al Serenelei Adina Manole apare și la societatea Clamari Tradin Impex SRL (unde Elena Udrea era asociat iar soțul său director conform JN), firmă a cărei adresă este: Bd. Averescu Alexandru, Maresal nr. 32-34, Sector 1, adică fosta adresă a Euro Hotels Internațional Co SRL.

O întrebare este cât se poate de legitimă în acest context. Competiția licitației pentru contractul cadru de reprezentare a Ministerului Turismului, din 2009, a fost una reală sau doar una mimată, între două firme de avocatură care prestau pentru aceeași clienți (firmele și grupul de interese din jurul lui Dorin Cocoș)?

Conform propriului site, printre clienții firmei de avocatură Boștină și Asociații se numără numeroase ministere – Comunicațiilor, Economiei și Finanțelor, IMM-urilor, Mediului, Transporturilor, Turismului -, precum și regii publice ori consilii județene. Printre partenerii privați se numără Fujitsu Siemens, dar și… Fundația Dinu Pescariu.

***
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 2564
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum