SCRISORI DIN GERULIA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

SALAMUL SASESC CU ZGARCI E EXPIRAT ?

In jos

SALAMUL SASESC CU ZGARCI E EXPIRAT ? Empty SALAMUL SASESC CU ZGARCI E EXPIRAT ?

Mesaj  Admin la data de Mar Oct 14, 2014 12:57 pm

Apropo de lectiile lui 2012, de ce momentul a fost examenul decisiv al ultimilor 20 de ani de istorie politica romaneasca si testul suprem al romanilor ca natiune occidentala sau cu pretentii si aspiratii de occidentalizare. Un preambul la un comentariu ulterior despre Iohannis, candidatura sa si pretentiile sustinatorilor sai. (Si evident, pentru cine nu sesizeaza evidentul, ca nota in sustinerea candidaturii lui M. Macovei).

Benedetto Croce: “Cei ce isi dau cu parerea sau construiesc teorii atacand domnia legii sau statul de drept, isi permit sa o faca cu usurinta si cu iresponsabila preocupare pentru implicatii pentru ca sunt inconjurati, protejati, tinuti in viata de legi si de respectarea lor; in clipa in care edificiul legilor [si aparatul constitutional care il tine in picioare] se prabuseste, si vor vedea pe pielea lor ce inseamna asta, vor pierde imediat gustul pentru trancaneala si teoriile lor iresponsabile”.

La care Giovanni Sartori comenteaza: “Asta ar trebui sa fie un avertisment si o tema de meditatie serioasa. Pana la urma faptul ca de doua mii si ceva de ani omul occidental, civilizatia occidentala isi cauta si gaseste sursa libertatii in domnia legii, si nu altundeva, ar trebui sa insemne ceva, trebuie sa fi existat un motiv serios pentru asta…” Si continua: “Cand domnia legii se dizolva si degenereaza in domnia legislatorilor, se deschide calea unei opresiuni si tiranii fara precedent in istorie, exercitate in numele legii.”

Bun. Deci:

1. Nu e un moft, o chichita si un partipri insistenta cu 2012 si lectiile sale. E o chestie majora. De fapt chestia majora a traditiei politice si de guvernare occidentale de 2000 si ceva de ani. Punct.
2. Faptul ca Iohannis nu s-a clarificat si nu a clarificat public chestiunea nu e o sicana de campanie electorala balcanica. E chestie serioasa care separa apele.
3. Faptul ca tot felul de pretendenti la gazetarie, publicistica si comentariat gasesc cu cale sa ia peste picior tema statului de drept, nu arata decat un lucru: Ca polemica sau discutia cu aceste mostre de balcanism si spoiala –facaturi cu pretentii- trebuie sa se reduca din partea noastra la o simpla expresie accesibila mintilor lor de mitocani si mahalagii regionali, semiliterati si uneori semialfabetizati: “Hai Sictir”.

In sfarsit: Minoritatea care a fost si ramane constant pe o parte a baricadei, pro-occident, pro-reforma, pro-stat de drept, pro-capitalism intelege necesitatea aliantelor si compromisurilor intr-un sistem democratic liberal. Dar exista niste principii si limite si in asta. Asta e. Nu de noi depinde restul.

Minoritatea asta in Romania este avatarul si echivalentul minoritatilor care timp de sute de ani in Occident au sustinut aceste idei si principii indiferent de circumstante si suisuri si coborasuri. Cine intelege ce inseamna asta, intelege ca oamenii astia si influenta lor in opinia publica si electorala, atata cata e, nu sunt manipulabili cu spaime electorale si voturi strategice. Cine nu intelege, n-a inteles nimic nici despre democratie, nici despre liberalism, nici despre Occident, nici despre viitorul sau lipsa de viitor a Romaniei.

Asta e. Si cu asta inapoi in mahalaua si metocul propovaduite si implementate institutional-national de elitele si majoritatile populare, mandre ca sunt romani.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum