SCRISORI DIN GERULIA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

UDMR atacă CSM cu tupeu

In jos

UDMR atacă CSM cu tupeu Empty UDMR atacă CSM cu tupeu

Mesaj  Admin la data de Dum Sept 14, 2014 9:42 am

http://www.curentul.info/politic/5187-udmr-ataca-csm-cu-tupeu
Uniunea Democrată Maghiară din România a apreciat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că CSM și-a depășit atribuțiile constituționale, exprimând "un punct de vedere politic" asupra proiectului de autonomie a ținutului secuiesc.
"UDMR își exprimă îngrijorarea față de poziția CSM în privința proiectului de autonomie al ținutului secuiesc. CSM, în calitatea sa de garant al independenței justiției, și-a depășit atribuțiile constituționale, exprimându-și un punct de vedere politic, într-un subiect politic, cu privire la un proiect de lege apărut în presă. CSM nu are voie să se comporte ca un actor politic", se arată într-un comunicat al Uniunii remis sâmbătă.

Totodată, UDMR solicită CSM să prezinte un raport privind aplicarea efectivă a prevederilor constituționale în domeniul utilizării limbii materne în justiție.

"UDMR solicită public prezentarea de către CSM a unui raport (pe anul 2013 și pe cel în curs) în privința aplicării efective a prevederilor constituționale în domeniul utilizării limbii materne în justiție: numărul cazurilor în care s-a utilizat limba maternă — maghiară — (în cazurile civile, administrative și penale), strategia CSM în privința asigurării utilizării limbii materne în justiție, resursele umane și materiale alocate de CSM în acest sens și demersurile realizate de CSM pentru promovarea în rândul comunități minoritare etnice a utilizării limbii materne în justiție", se mai arată în document.

În opinia UDMR, poziția Consiliului Superior al Magistraturii "încalcă grav libertatea presei și libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept și principiile separării puterii".

"Calificarea de către CSM a dezbaterii publice a unui subiect de interes public ca fiind un potențial de afectare a independenței și prestigiului justiției și o agresiune la principiile statului de drept' constituie o gravă ingerință și încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și a libertății presei", mai susține UDMR.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a atras atenția, joi, că lansarea în spațiul public a unor teme precum autonomia așa-zisului ținut secuiesc reprezintă un potențial de afectare a independenței și prestigiului justiției și o agresiune la principiile statului de drept.

"Lansarea, prin orice mijloc de comunicare în masă, de către vectori de imagine — indiferent dacă sunt analiști, jurnaliști, politicieni — în spațiul public a unor teme ce exced cadrului constituțional în materia înfăptuirii justiției în România reprezintă un potențial de afectare a independenței și prestigiului acesteia și o agresiune la principiile statului de drept", se arată într-o poziție a CSM față de proiectul de autonomie a ținutului secuiesc.

Consiliul face referire și la prevederile din Legea fundamentală care privesc instanțele, competențele acestora, controlul judecătoresc și faptul că este interzisă înființarea de instanțe extraordinare.

De asemenea, în privința folosirii limbii materne în justiție, CSM arată că procedura judiciară se desfășoară, conform Constituției, în limba română, dar cetățenii aparținând minorităților au dreptul să se exprime în limba maternă în fața instanțelor și pot folosi interpreți.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum