SCRISORI DIN GERULIA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Legătura dintre libertatea de exprimare și un borcan cu urină

In jos

Legătura dintre libertatea de exprimare și un borcan cu urină Empty Legătura dintre libertatea de exprimare și un borcan cu urină

Mesaj  ion_pribeagu la data de Joi Ian 15, 2015 2:53 am

http://www.catavencii.ro/legatura-dintre-libertatea-de-exprimare-si-un-borcan-cu-urina/
În urma masacrului de la Charlie Hebdo, multe minți crețe au scremut ideea că, dom’le, oamenii ăia nu ar fi trebuit să facă ce făceau. Că nu e finuț din partea nimănui să ofenseze credințele cuiva și că ăia, chit că au exagerat cu reacția de a împușca niște pricăjiți, aveau într-un fel dreptate să se simtă ofensați. Părere împărtășită și de senatoarea bulbucată Cristiana Anghel, care și-a cîștigat locul în politică făcînd foame aiurea, și de ilustrul anost Cristian Tudor Popescu, și de omul cu o singură sprînceană Andrei Pleșu. Dacă ești de acord cu ei, te rog să nu citești acest text, pentru că o să te ofenseze.

Fiindcă ești un idiot. Să te ofenseze ceva dintr-o gazetă e ca și cum m-ai vedea că urinez într-un borcan, ai sări să-l bei și apoi ai țipa la mine că te-am făcut să bei urină. Nu, prostule, ai ales tu. Există trei tipuri de spațiu, social vorbind, într-o societate civilizată. Și toate se delimitează în funcție de penisuri ipotetice. Primul e spațiul personal. La tine acasă, la un metru în jurul tău. Aici nimeni nu are dreptul să te ofenseze. E sfera ta de maimuțoi, unde ești șef și doar părerile tale contează. Aici nu are voie să fluture un penis decît dacă îi dai tu voie. Apoi există spațiul public. Pe stradă, TV, radio. Loc în care există niște norme sociale. Nu își scoate nimeni penisul să-l fluture pentru că pot trece copii și nu e frumos.

Al treilea este spațiul colectiv. Un loc în care ai ales să intri de bunăvoie și nesilit de nimeni, și unde te supui normelor grupului. În unele se scoate penisul, în altele nu. Dar dacă apare, nu ai cum să te simți ofensat, pentru că ai intrat acolo știind că se poate întîmpla asta. Site-uri, orgii, ziare, cluburi și altele. Acum înlocuiește penisurile din descrierea de mai sus cu credințe. Pentru că credințele au multe în comun cu penisurile. Sînt niște chestii intime, la care tu ții tare și majorității oamenilor nu îi pasă de ele.

Gazeta aia nu are cum să te ofenseze decît dacă alegi tu s-o citești. Nu a venit nimeni să-ți bage ideea aia în față și să te ofenseze cu ea. Există independent de tine și, dacă ajunge la tine, e din cauză că ai ales tu. La fel ca și textul ăsta. Nu ți l-am băgat pe gît. Ai ales să-l citești. Dacă te ofensează, poți să te oprești din citit, să-l ignori și să îți vezi de viața ta. Nu s-au dus francezii ăia prin moschei să deseneze pe pereți caricaturi cu profetul. Erau în spațiul lor, în care alegi să intri. Te ofensează gazeta? N-o mai cumpăra.

Cei de la Charlie Hebdo aveau niște glume slabe și nesimțite. Dar tot ce au făcut oamenii ăia a fost să urineze într-un borcan. Pe care scria mare ”Urină de francez”. După care niște idioți au citit ce scrie pe eticheta borcanului, l-au băut și i-au omorît pe ăia că au avut tupeul să se pișe în gura lor. După care vine alde Pleșu să spună că, dom’le, e și vina lor. Că nu trebuiau să se pișe în borcane de față cu redușii mintal. Din contra, e un drept fundamental al omului.

ion_pribeagu

Mesaje : 38
Data de înscriere : 15/02/2013

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum