SCRISORI DIN GERULIA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Ce poate păţi un agent sub acoperire ajuns în pușcărie

In jos

Ce poate păţi un agent sub acoperire ajuns în pușcărie Empty Ce poate păţi un agent sub acoperire ajuns în pușcărie

Mesaj  Admin la data de Mar Sept 23, 2014 3:45 am

Ce poate păţi un agent sub acoperire ajuns în pușcărie
http://www.cotidianul.ro/ce-poate-pati-un-agent-sub-acoperire-ajuns-in-puscarie-247253/
&
https://sites.google.com/site/halucinationnoapteamintii/razboiul-surd-din-spatele-dramoletei-misticoide-a-lui-turcescu/ce-poate-pati-un-agent-sub-acoperire-ajuns-in-puscarie

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că între candidaţii la alegerile prezidenţiale se află un ofiţer acoperit, readuc în atenţia opiniei publice situaţia agenţilor acoperiţi folosiţi de serviciile secrete, cât de sus pot fi ei infiltraţi, ce pot face şi cum pot sfârşi.

În acest context, Cazul Sorin Crivăţ capătă o rezonanţă aparte, prin numele implicate şi prin deznodământul lui.

Cine a fost Sorin Crivăţ?

Numele lui Sorin Crivăţ a devenit cunoscut în urmă cu şapte ani. În anul 2007, fostul şef al Corpului de Control al Ministerului Integrării Europene şi al structurii de securitate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei era deferit justiţiei sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Mai precis, potrivit procurorilor anticorupţie, Sorin Crivăţ, care avea 32 de ani, ar fi primit de la omul de afaceri Florin Daniel Guran suma de 32.000 de euro ca să oprească un control al Gărzii Financiare şi pentru intervenţii la DGFP Vâlcea în vederea obţinerii unei autorizaţii de utilizator final, document necesar societăţilor comerciale care cumpăraseră uleiuri minerale neaccizabile de la rafinării.

Ajuns în arest preventiv la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Codlea, Sorin Crivăţ şi-a dezvăluit calitatea de ofiţer acoperit (căpitan SRI) – i-a scris din penitenciar directorului SRI, George Maior – şi a început să facă dezvăluiri procurorilor, în urma cărora ar fi planat acuzaţii foarte grave asupra unor politicieni importanţi ai acelor vremuri.

Scrisoarea lui Sorin Crivăţ către directorul SRI George MaiorAşa cum am spus, Sorin Crivăţ i-a trimis o scrisoare directorului SRI în care îi cerea o adeverinţă din care să rezulte „gradul şi perioada în care am desfășurat activități specifice informativ-operative în calitate de ofițer al SRI”. Scrisoarea poate fi considerată însă şi un strigăt de ajutor şi, eventual, ameninţarea că va vorbi despre ceea ce a aflat în timpul deplasării în Africa.

„Subsemnatul SORIN CRIVĂȚ, fiul lui Adrian si Valentina, născut la data de 06.05.1974, în Bucuresti, personal operativ acoperit sub criptonimul POPESCU MIHAI, desfășurând activități specifice muncii de informații din data de 01.08.2003 în subordinea generalului STANCIU VASILE si ofițer de legătură colonel [...] vă rog să binevoiți a analiza si aviza favorabil, în raport de activitatea subsemnatului,eliberarea unei adeverințe din care să rezulte gradul si perioada în care am desfășurat activități specifice informativ-operative în calitate de ofițer al SRI”, se arată în scrisoarea lui Crivăţ către Maior.

Sorin Crivăţ, din penitenciar: „Mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ... Am gura mare”

Potrivit unei alte scrisori, pe care a obţinut-o Monitorul Expres, Sorin Crivăţ îşi strigă disperarea. El respinge acuzaţiile că ar fi primit mită, denunţă faptul că ar fi fost dus la puşcărie pentru a denunţa („nu ne puteţi face pe toţi turnători”) şi arată că nu poate spune mai multe, fiindcă a depus un jurământ, dar printre rânduri se citeşte ameninţarea că o va face („am gura mare”) dacă nu va fi eliberat. Într-adevăr, Sorin Crivăţ reclamase deja faptul că primise ameninţări.

"Mie mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ. Nu ne puteţi băga pe toţi la puşcărie şi să ne faceţi informatori. Nu pot să spun mai mult, am depus un jurămînt. Am gura mare"
„Am 33 de ani, am familie şi o rată la bancă pentru un credit de 70 de mii de euro. Dacă mai stau arestat, risc să-mi pierd casa pentru nişte ambiţii. Sînt masterand al Academiei de Poliţie şi absolvent al Facultăţii de Drept a Academiei Politice. Am discernămînt şi nu am legături cu lumea interlopă. Am un certificat OSS de bună purtare şi am fost supravegheat non-stop. Credeţi că mă pretam eu la 30 de mii de euro? Ne aflăm oare într-o ţară de turnători? Mie mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ. Nu ne puteţi băga pe toţi la puşcărie şi să ne faceţi informatori. Nu pot să spun mai mult, am depus un jurămînt. Am gura mare şi mă opun procurorului, care m-a ţinut departe de familia mea în ziua de Crăciun“, a scris Sorin Crivăţ.

Tragicul sfârşit al unui ofiţer acoperit

Când mai era mai puţin de o zi până la termenul la care Curtea de Apel Braşov ar fi urmat să decidă urmărirea lui în libertate în dosarul de trafic de influenţă şi luare de mită şi când Sorin Crivăţ ar fi putut să facă declaraţiile socotite compromiţătoare în faţa judecătorilor, acesta a murit în condiţii considerate suspecte.

Ce s-a întâmplat? Potrivit versiunii oficiale a reprezentanţilor Penitenciarului Codlea, Sorin Crivăţ ar fi participat la „activităţi sportive împreună cu un grup mai mare de deţinuţi” şi, la întoarcerea de pe terenul de sport, ar fi leşinat pe holul secţiei de detenţie.

„S-au luat măsuri de resuscitare de urgenţă, fiind dus la cabinetul medical, care se afla în imediata apropiere, unde i s-au acordat îngrijiri, care au continuat şi pe parcursul transportului la Spitalul Municipal din Codlea”, dar degeaba. Cauza decesului: stop cardiorespirator.

Aproape simplu, dacă n-ar fi extrem de complicat. Pe de o parte, printre declaraţiile colegilor de celulă şi ale altor deţinuţi se află una care menţionează faptul că, după ce s-a prăbuşit, Sorin Crivăţ avea spume albe la gură. A fost otrăvit, s-au grăbit unii să spună.

Pe de altă parte, potrivit părinţilor lui Sorin Crivăţ, care au dat publicităţii fişe medicale ale fiului lor, acesta era un tânăr robust, fără niciun fel de probleme cardiace, fost campion european la jiujitsu.

Au urmat lucruri incredibile: celula în care fusese închis Crivăţ a fost sigilată, dar la desigilare lucrurile personale ale acestuia erau mutate din locurile iniţiale, probele alimentare au fost distruse, iar autopsia a avut concluzii cel puţin bizare, fiindcă, de exemplu, nu menţiona vânătăile şi urmele ciudate de pe cadavru, deşi acestea sunt vizibile în fotografiile făcute după deces.

Concluzia părinţilor lui Sorin Crivăţ: moartea a fost suspectă, fiul lor a fost eliminat.

De ce ar fi fost Sorin Crivăţ atât de incomod încât să fie necesară eliminarea lui?

Pentru a răspunde la această întrebare este nevoie să aruncăm o privire asupra scurtei, dar spectaculoasei cariere a lui Sorin Crivăţ. În afară de importantele funcţii pe care le-a deţinut, şef al Corpului de Control al Ministerului Integrării Europene şi al structurii de securitate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei, Sorin Crivăţ, în calitate de ofiţer acoperit SRI, cu grad de căpitan, ar fi avut misiunea să raporteze superiorilor despre „zona obscură a afacerilor cu petrol şi produse petroliere”.

Astfel, în luna noiembrie 2006, deci cu puţin timp înainte de reţinerea sa de către procurorii DNA, ar fi avut misiunea să facă o „documentare” în Africa şi, crede familia lui, a apărut necesitatea de a i se astupa gura fiindcă aflase prea multe. Apare aici însă o problemă de „deontologie profesională” pentru că, se ştie, un serviciu secret nu-şi abandonează niciodată oamenii, în special ofiţerii acoperiţi! În afară de câteva situaţii.

Ce ar fi putut afla Sorin Crivăţ?

Aici intrăm în zona speculaţiilor. În orice caz, este interesantă coincidenţa că dispariţia lui Sorin Crivăţ s-a produs după „documentarea” din Africa în domeniul petrolier, iar dosarul de trafic de influenţă a fost generat de denunţul unui personaj cu afaceri în acelaşi domeniu.

Un alt amănunt interesant a ieşit la iveală după aceea, când s-a aflat că la locuinţa lui Crivăţ au fost găsite un laptop doldora de informaţii secrete și aproape 500 de file cu rapoarte informative legate de faptele unor persoane politice, funcționari publici și magistrați.

Nume grele pe lista lui Sorin Crivăţ: Traian Băsescu, George Maior, Theodor Stolojan, Dan Ioan Popescu

Mai jos, extrase din lista lucrurilor care au fost ridicare de la locuinţa lui Crivăţ:

486 file reprezentând rapoarte informative care descriau conţinutul unor fapte ilicite săvârşite de persoane de notorietate din sfera politică, magistraţi, cât şi funcţionari publici
82 de file reprezentând formule de securitate în vederea încadrării în SRI
7 file reprezentând dosar Theodor Stolojan
27 file reprezentând dosar CNSAS-Traian Băsescu
26 file reprezentând dosar Dan Ioan Popescu
Buletin SRI privindu-l pe George Cristian Maior
Legături sus-puse în cazul Crivăţ
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=index&s_id=35853
Dosar
* Fostul secretar de stat Sorin Crivăţ, arestat la Braşov pentru trafic de influenţă în dosarul „Guran“, a încercat să uneltească şi să-şi forţeze eliberarea, prin discuţii purtate la telefonul mobil de care a făcut rost în Penitenciarul Codlea

Fostul secretar de stat Sorin Crivăţ, arestat la Braşov pentru trafic de influenţă în dosarul „Guran“, l-a recuzat ieri pe procurorul de şedinţă, pe care l-a acuzat că ar fi „pătimaş". Reprezentantul DNA a depus ieri în instanţă transcrierea unor convorbiri telefonice pe care arestatul le-a purtat, direct din Penitenciarul Codlea, pe un telefon mobil, cu un angajat al Administraţiei Prezidenţiale. Transcrierea convorbirilor dovedeşte că Sorin Crivăţ a încercat să forţeze pentru eliberarea sa, prin intervenţia la judecători şi procurori. La Curtea de Apel Braşov s-a judecat ieri recursul declarat de DNA Braşov, împotriva deciziei Tribunalului Braşov care, la sfîrşitul săptămînii trecute, a hotărît că Sorin Crivăţ, fostul şef al structurii de securitate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, poate fi cercetat şi în libertate, cu obligaţia de a nu părăsi Bucureştiul. Procurorii DNA au susţinut ieri că Tribunalul Braşov nu a analizat dosarul cauzei atunci cînd a hotărît să prelungească mandatul de arestare. În faţa instanţei au fost pomenite ieri nume grele care ar fi încercat să-l scape pe Crivăţ din puşcărie în răstimpul cît a fost arestat la Codlea.

Crivăţ rămîne în arest

Recursul înaintat de Crivăţ trebuia să se judece luni dimineaţa, dar apărătorul din Bucureşti al fostului secretat de stat a depus la dosar o cerere de amînare pentru cîteva ore. Ulterior, au fost depuse mai multe acte pentru apărare, iar instanţa a fixat un nou termen. Ieri însă, apărătorul bucureştean a depus o cerere similară, motivînd că nu se poate prezenta la Braşov. În prezenţa celui de-al doilea apărător, decanul Baroului Braşov, Teodor Moldovan, Sorin Crivăţ a cerut recuzarea procurorului Valentin Şelaru.
„Vreau să amînaţi judecarea cazului meu. Am dreptul la apărare. Îl recuz pe procuror, consider că are interes în dosar. Este pătimaş, judecă totul cu inima. Anterior arestării mele, ştiu că i-a făcut o promisiune lui Guran că nu se va lăsa pînă mă va vedea la puşcărie". Cererea lui Crivăţ a fost respinsă ca fiind neîntemeiată şi nedovedită.

Un dosar cu mulţi „grei"

„În baza autorizaţiei de utilizator final pe care a primit-o cu sprijinul lui Sorin Crivăţ, omul de afaceri Florin Daniel Guran a prejudiciat statul cu suma de peste 15 milioane de euro. În urma interceptărilor telefonice din dosarul lui Guran, a ieşit la iveală şi implicarea lui Crivăţ, care, iniţial, nu a putut fi identificat. Ulterior, s-a stabilit că el este funcţionar public, iar faptele pentru care îl bănuim reprezintă un caz de corupţie clasică. Dosarul fiind complex, am disjuns cauza lui Crivăţ. Între timp a fost arestat şi trimis în judecată şi fostul preşedinte al OADO, Florin Scaleţchi. Pe lîngă Florin Daniel Guran şi Cristian Gămălie, cercetăm mai mulţi funcţionari publici, poliţişti, dar şi comisari ai Gărzii Financiare, reţeaua intinzîndu-se pe întreg teritoriul ţării“, a precizat ieri, în instanţă, procurorul-şef la DNA Braşov, Valentin Şelaru.

Uneltiri din puşcărie

Reprezentantul DNA a mai explicat că există date că Sorin Crivăţ „încearcă să împiedice aflarea adevărului“.
„El «a uitat» şi parola hard-discului de la calculatorul său personal, care se afla într-o zonă de securitate de gradul 1. Mai mult, l-a influenţat pe Dumitru Preda, angajat la Administraţia Prezidenţială, să întocmească un aşa-zis raport de informare, la data de 4 ianuarie, în care se arăta, eronat, că Sorin Crivăţ ar fi angajat al SRI, respectiv ofiţer sub acoperire. Cu toate că se află în penitenciarul de maximă securitate Codlea, Crivăţ a luat legătura telefonic cu Dumitru Preda, ei punînd la cale şi publicarea mai multor articole defăimătoare la adresa procurorului de caz, dar şi intervenţii de eliberare la judecători şi procurori", a mai precizat, ieri, în instanţă, procurorul-şef al DNA Braşov.

Telefoane din celulă

Aflat în aceeaşi celulă cu Dorin Lazăr Maior, Crivăţ a făcut rost de un telefon mobil, pe care l-a folosit după plac. „Avem transcrierea convorbirilor în care Crivăţ punea la cale intervenţii la judecători şi procurori. Prima convorbire datează din data de 29 decembrie 2006, ora 13,23. Crivăţ a pretins să fie scos din arestul preventiv prin toate căile şi mijloacele, ba, mai mult, a şi dictat articolul ce urma să fie publicat la adresa procurorului. În 13 ianuarie, am făcut o percheziţie la domiciliul lui Preda, unde am descoperit mai multe acte. Crivăţ l-a îndemnat pe Preda să nu se prezinte la audieri la Braşov. Tot el a vorbit pe mobil, din puşcărie, defăimîndu-şi ambii avocaţi. A afirmat că Teodor Moldovan, (n.r. - decanul Baroului Braşov) a încercat să-l recruteze. În data de 10 ianuarie, cei doi au discutat tot la telefon şi cazul Emanuelei Tache, arestată la Iaşi, într-un caz similar, iar Crivăţ şi-a exprimat părerea ca ea să fie scoasă din ţară", a mai adăugat procurorul-şef, Valentin Şelaru.
Purtătorul de cuvînt al Penitenciarului Codlea, Dan Rusu, confirmă că la deţinutul Crivăţ a fost decoperit un telefon mobil. „Luni s-a efectuat o percheziţie în celula deţinutului Crivăţ, ocazie cu care a fost descoperit un telefon mobil în bagajele sale. Am fost sesizaţi de DNA Braşov. Probabil că a intrat în legătură cu alţi deţinuţi. Noi încercăm prin toate mijloacele să prevenim astfel de situaţii. Situaţia se cunoaşte şi la nivel central", a precizat Rusu.

Mape SRI pe biroul lui Crivăţ

În biroul lui Crivăţ, de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie Ministerului Economiei şi Comerţului, anchetatorii au descoperit mai multe mape de informaţii ale SRI şi o fotografie, format A4, în care Crivăţ se afla alături de un procuror şi un director adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice. „Pe spatele fotografiei, Crivăţ a notat numărul dosarului penal în care era implicat şi numele procurorului de caz“, a mai explicat Şelaru. El susţine că Crivăţ a făcut mai intervenţii pentru încetarea urmăririi penale. „În dosar mai apare şi un ofiţer SRI în rezervă, Vasile Brăileanu. Audiat, acesta a susţinut că îl ştie pe Crivăţ de mic şi că este foarte posibil ca acesta să fi defilat cu numele, funcţia şi instituţia SRI, la telefon adresîndu-i-se, de fiecare dată cu apelativul «şeful»“, a mai adăugat Şelaru. „Am văzut multe memorii în cariera mea, dar în acel aşa-zis raport de informare întocmit de Preda se fac multe afirmaţii mincinoase, se vorbeşte de o reţea KGB în România. În toate mapele de corespondenţă ale SRI găsite în biroul lui Crivăţ am descoperit liste de persoane ce ar fi făcut parte dintr-un grup operativ. Crivăţ nu are însă nici o legătură cu SRI, aşa după cum, eronat, tot susţine el“, a mai explicat reprezentantul DNA. „Vă rugăm să-l puneţi în libertate, dacă consideraţi că noi am greşit", a cerut în final instanţei Curţii de Apel, procurorul-şef Valentin Şelaru.
La finalul şedinţei, după analizarea tuturor probelor, magistraţii Curţii de Apel Braşov s-au pronunţat irevocabil, prelungind cu încă 30 de zile mandatul de arestare emis pe numele lui Sorin Crivăţ.

Legătura cu Guran

* Arestat la sfîrşitul anului trecut, pentru 29 de zile, Crivăţ este acuzat că, în perioada aprilie 2005-septembrie 2006, a primit prin intermediari suma de 87.750 RON de la omul de afaceri Florin Daniel Guran, şi el cercetat într-un alt dosar penal, pentru o evaziune fiscală de 15 milioane de euro. Procurorii susţin că Sorin Crivăţ a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici de la nivelul Direcţiilor Generale ale Finanţelor Publice, pe care i-a determinat să aprobe eliberarea unor autorizaţii de utilizator final pentru omul de afaceri braşovean Florin Daniel Guran. „Cu această autorizaţie, Guran a achiziţionat mii de tone de uleiuri minerale neaccizate de la rafinării, pe care le-a valorificat ulterior în benzinării din întreaga ţară, sub formă de motorină“, a explicat procurorul şef la DNA Braşov, Valentin Şelaru.

„E adevărat că a avut la dispoziţie un telefon mobil, dar asta nu e problema mea."
Teodor Moldovan, decanul Baroului Braşov, avocatul lui Sorin Crivăţ

„Am 33 de ani, am familie şi o rată la bancă pentru un credit de 70 de mii de euro. Dacă mai stau arestat, risc să-mi pierd casa pentru nişte ambiţii. Sînt masterand al Academiei de Poliţie şi absolvent al Facultăţii de Drept a Academiei Politice. Am discernămînt şi nu am legături cu lumea interlopă. Am un certificat OSS de bună purtare şi am fost supravegheat non-stop. Credeţi că mă pretam eu la 30 de mii de euro? Ne aflăm oare într-o ţară de turnători? Mie mi s-a dat termen să stau în puşcărie, ca să denunţ. Nu ne puteţi băga pe toţi la puşcărie şi să ne faceţi informatori. Nu pot să spun mai mult, am depus un jurămînt. Am gura mare şi mă opun procurorului, care m-a ţinut departe de familia mea în ziua de Crăciun.“
Sorin Crivăţ, fostul şef al structurii de securitate la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 1937
Data de înscriere : 03/02/2013

https://scrisoridingerulia.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum